«Σαλαμοποιείται» το πολυνομοσχέδιο ενόψει της ΔΕΘ
Η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης στις «πλάτες» των ασφαλισμένων
Επικοινωνιακά «παιχνίδια» στις πλάτες των εργαζομένων και των ασφαλισμένων παίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Κι αυτό γιατί σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου αποφασίστηκε η «σαλαμοποίηση» του… πολυαναμενόμενου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου με σημείο αναφοράς την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Ετσι, μέχρι την επόμενη Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις με θετικό πρόσημο, όπως για παράδειγμα την απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για δικηγόρους και μηχανικούς με μηδενικό εισόδημα, αλλά και το πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων που υποχρεώνονται να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται. Ωστόσο τα δύσκολα για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους αρχίζουν μετά τη ΔΕΘ, όταν το υπουργείο θα καταθέσει νομοσχέδιο-«σκούπα» που θα αφορά τις μνημονιακές υποχρεώσεις έναντι των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίπονες λεπτομέρειες του πολυνομοσχεδίου θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ.
Ανάμεσα στις διατάξεις που προωθούνται, περιλαμβάνονται τα εξής:
- ο αποκλεισμός από τα κοινοτικά κονδύλια και τις συμβάσεις με το Δημόσιο των επιχειρηματιών που παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία
- η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων, τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη
- το κλείσιμο μιας επιχείρησης, έως και για τρεις ημέρες, σε περίπτωση που εντοπίζονται παραβάσεις.
Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται επίσης ο διαχωρισμός της ασφάλισης από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών, χωρίς να έχουν εισόδημα, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.
Παράλληλα, προβλέπεται διάταξη, με την οποία «χαλαρώνουν» οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ προς τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Όσον αφορά στις αναπηρικές συντάξεις, εξετάζεται η εξάμηνη παράταση χορήγησής της, σε περίπτωση που εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.