Αγωνία για τα «γαλάζια» κοψίματα στα ψηφοδέλτια
Ποιοι βάζουν μέσον Καραμανλή, Σαμαρά, Παυλόπουλο για να θέση στη λίστα των υποψηφίων της Πειραιώς
Μπορεί κάποτε να ήταν από τα πλέον προβεβληµένα «γαλάζια» στελέχη µε έντονη παρουσία στη Βουλή και τα πάνελ των Μέσων Ενηµέρωσης, καθώς και µε άκρως υπολογίσιµα ερείσµατα στον εσωκοµµατικό µηχανισµό, ωστόσο πλέον βρίσκονται στο περιθώριο της νεοδηµοκρατικής πραγµατικότητας, αγωνιώντας για το πολιτικό τους µέλλον. Ο λόγος για µια οµάδα πρώην κορυφαίων υπουργών και υφυπουργών των κυβερνήσεων του Αντώνη Σαµαρά και του Κώστα Καραµανλή, οι οποίοι βρίσκονται πια εκτός Κοινοβουλίου και κάθε άλλο παρά εξασφαλισµένη θέση έχουν στα ψηφοδέλτια της Ν.∆. των επόµενων εθνικών εκλογών. Αλλωστε, ήταν εξ αρχής ηλίου φαεινότερον, πως οι εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης περί εκ βάθρων ανανέωσης του στελεχιακού δυναµικού, αλλά και για αισθητή µείωση του µέσου όρου ηλικίας στα ψηφοδέλτια του κόµµατος, θα έπρεπε να βρουν πρακτική εφαρµογή µέσω συγκεκριµένων κινήσεων και αποφάσεων.
Στον κατάλογο των «θυµάτων» αυτού του νέου αέρα που φυσάει στους κόλπους της Ν.∆. µετά την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία, αλλά και της πανθοµολογούµενης ανάγκης για νέο αίµα στα κοινοβουλευτικά δρώµενα είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν πρόσωπα όπως ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο διαχρονικός συνοµιλητής του κ. Σαµαρά, Ακης Γεροντόπουλος (πρώην υφυπουργός Εσωτερικών από τον Εβρο), ο Αλέξανδος ∆ερµεντζόπουλος ( πρώην υφυπουργός Παιδείας από τον Εβρο), Σταύρος Καλογιάννης (πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩ∆Ε από τα Γιάννενα), ο Σπύρος Ταλιαδούρος (πρώην υφυπουργός Παιδείας από την Καρδίτσα, Γιώργος Καλαντζής (πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης από την Καβάλα), ο Γιάννης Λαµπρόπουλος (πρώην υφυπουργός Αµυνας από τη Μεσσηνία), ο Γιώργος Ορφανός (ο εκ Θεσσαλονίκης ορµώµενος άλλοτε υφυπουργός Αθλητισµού), αλλά και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος που εσχάτως δείχνει τάσεις ολικής επαναφοράς (µάλιστα πριν από λίγο έκανε ένα πέρασµα από την Πειραιώς όµως κάθε άλλο παρά έλαβε τις διαβεβαιώσεις που επιθυµούσε).
Στην ίδια λίστα, είναι πολύ πιθανό να συµπεριληφθούν και περιπτώσεις πρώην βουλευτών, που αν και δεν είχαν πάρει στο παρελθόν κάποιο χαρτοφυλάκιο συνιστούν ιδιαίτερα αναγνωρίσιµες κοινοβουλευτικές φιγούρες. Ενδεικτικά παραδείγµατα η Φ. Πιπιλή και ο πρώην ευρωβουλευτής Μ. Μαυροµµάτης στην Α’ Αθήνας, ο Τ. Νεράντζης στην Β’ Πειραιά (όπως και ο παραδοσιακός αντίπαλός του Γ. Τραγάκης που ανοίγει τον δρόµο στον υιό του Παναγιώτη), ο Ν. Καντερές στην περιφέρεια Αττικής, ο Τ. Κοψαχείλης στα Γρεβενά, ο Κ. Παπασιώζος στην Αρτα, οι Θ. Νταβλούρος και ∆. Τριανταφυλλόπουλος στην Αχαΐα, οι Ανδρ. Κουτσούµπας και Αρ. Αγάτσα στη Βοιωτία, ο Λ. Τσαβδαρίδης και ο Κ. Γιοβανόπουλος στην Ηµαθία, ο Γ. Πασχαλίδης στην Καβάλα, ο Ζ. Τζηκαλάγιας στην Καστοριά, ο ∆. Σαµπαζιώτης στη Μεσσηνία, οι Θ. Λεονταρίδης και Μ. Βλάχβεης από τις Σέρρες, o Μ. Ταµήλος στα Τρίκαλα, ο Κ. Κουτσογιαννόπουλος στη Φθιώτιδα, ο Ευ. Κωνσταντινίδης στη Φλώρινα και ο Ευθ. Καρανάσιος στη Χαλκιδική.
ΛΙΣΤΕΣ
Οσο περνάει ο καιρός, τόσο παγιώνεται όπως λένε χαρακτηριστικά οι γνωρίζοντες τα µυστικά του συστήµατος Μητσοτάκη η άποψη πως η πλειονότητα των προαναφερθέντων έχει κλείσει τον πολιτικό της κύκλο. Ως εκ τούτου, αρκετοί εξ αυτών πέραν των προσπαθειών τους να προσεγγίσουν είτε τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε τον διευθυντή του γραφείου του Μιχάλη Μπεκίρη έχουν αρχίσει να αναζητούν διέξοδο διά της… πλαγίας προκειµένου να βρεθούν και πάλι στις εκλογικές λίστες της Ν.∆.
Συγκεκριµένα, ψάχνουν αγωνιωδώς να βρουν… ένα όσο το δυνατόν πιο ισχυρό µέσον (όπως µάθαµε να λέµε στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης) ώστε αφενός να ιχνηλατήσουν τις προθέσεις της κοµµατικής ηγεσίας και αφετέρου να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι της Πειραιώς. ∆έκτες των αιτηµάτων γι’ αυτά τα ιδιότυπα πολιτικά ρουσφέτια είναι κατά βάση τα περιβάλλοντα των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραµανλή και Αντώνη Σαµαρά, όπου και έχουν απευθυνθεί επανειληµµένως (προκειµένου µε τη σειρά τους να µεσολαβήσουν στην Πειραιώς) οι ενδιαφερόµενοι και δη αυτοί που λόγω της συµµετοχής τους στις τελευταίες χρονικά κυβερνήσεις της Ν.∆. έχουν αποκτήσει το αντίστοιχο θάρρος µε προνοµιακούς συνοµιλητές και συνεργάτες τους ή ακόµη και µε τους ίδιους.
Αίτημα της κοινωνίας η ανανέωση
Στην εν λόγω κατηγορία, συγκαταλέγεται και µια µερίδα πρώην βουλευτών µε… καλές άκρες στις προηγούµενες ηγεσίες και βλέπουν το τρένο της υποψηφιότητας να… χάνεται. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η χάρη των αγωνιούντων για µία θέση στα ψηφοδέλτια έχει φθάσει όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π» µέχρι και το γραφείο του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου µε τον οποίο όπως είναι φυσικό, το σύνολο σχεδόν των πάλαι ποτέ «γαλάζιων» κυβερνητικών στελεχών (αλλά κι ένα µεγάλο µέρος του κοµµατικού µηχανισµού) κρατά ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας. «Είναι λογικό κάποιοι να αναζητούν ελπίδα στην άριστη σχέση που έχει οικοδοµήσει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε τους Παυλόπουλο και Καραµανλή. Οµως είναι σαφές πως ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας έχει πολύ πιο σοβαρά πράγµατα ν’ ασχοληθεί από το να κάνει τον παντός είδους µεσάζοντα», λένε έµπειροι κοµµατικοί παράγοντες που έχουν γνώση των σχετικών παρασκηνίων.
Σύµφωνα µάλιστα µε τους ίδιους κύκλους, η πηγή της ενθάρρυνσης των πιθανών «κοµµένων» ώστε να φθάσουν στο ύψιστο επίπεδο για να εκφράσουν την επιθυµία τους να δηλώσουν «παρών» σε µία ακόµη εκλογική αναµέτρηση, είναι η πάγια θέση του καραµανλικού πυρήνα και των εκπροσώπων του περί ανάγκης συστράτευσης του συνόλου των δυνάµεων της παράταξης, έστω κι αν αυτό αντιτίθεται στο εγχείρηµα της ανανέωσης, καθώς και κάποια παράπονα παραδοσιακών ως επί το πλείστον στελεχών περί µη αξιοποίησής τους από την Πειραιώς τουλάχιστον στον βαθµό που θα ήθελαν. «Πάνε να καταστήσουν την υποψηφιότητά τους ως ζήτηµα που αφορά συνολικά την ενότητα της παράταξης και ταυτίζονται µε άλλους δυσαρεστηµένους. Ωστόσο, η ανανέωση είναι αίτηµα και της συντριπτικής πλειοψηφίας των µελών του κόµµατος και της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν περισσεύει κανένας στη µάχη και θα αξιολογηθούν άπαντες. Από κει και πέρα, τις τελικές κατευθύνσεις θα τις δώσει ο ίδιος και τα αρµόδια όργανα κατόπιν αξιολόγησης», σχολιάζουν οι παροικούντες τη νεοδηµοκρατική Ιερουσαλήµ.