Θεοδωράκης: Αν 200.000 ψηφίσουν αρχηγό, κανείς δεν θα τον αμφισβητήσει
Στόχος ένα κόμμα που θα κυβερνήσει αύριο, τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού
«Δεν θέλουμε ένα κόμμα για να βολέψουμε τους κολλητούς μας. Θέλουμε ένα κόμμα για να κυβερνήσουμε αύριο» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και πρόσθεσε ότι «μεγάλος εγγυητής σε αυτή τη διαδικασία θα είναι οι ψηφοφόροι. Αν ψηφίσουν 200.000 σε αυτή τη διαδικασία δεν θα τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει τον αρχηγό. Αν ψηφίσουν 50.000 μπορεί να υπάρξουν αμφιβολίες».
Απαντώντας για τον τρόπο ψηφοφορίας, ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Ο φοιτητής που βρίσκεται στη Βέρνη ή στο Εδιμβούργο θα πρέπει να μπορεί να ψηφίζει από τον υπολογιστή του. Με την ταυτότητά του και την πιστωτική του κάρτα θα ταυτοποιείται ηλεκτρονικά και θα παίρνει έναν κωδικό για να μπορεί να ψηφίσει. Μερικοί ζητούν οι φοιτητές να πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως μια εβδομάδα πριν, για να πάρουν τον σχετικό κωδικό. Γελάνε οι νέοι μας με αυτή την πρόταση. Είναι σαν να λέμε “θα μου στείλεις email, αλλά πριν θα πρέπει να μου το φέρεις και τυπωμένο σε χαρτί”».
Προφανώς, όπως είπε, θα υπάρχει και η κλασική ψηφοφορία, όπου θα μπορεί ο καθένας με την ταυτότητα του να πηγαίνει στο δημαρχείο ή στο καφενείο και να ψηφίζει. Οι κάλπες θα είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένες, ώστε να μην μπορεί κάποιος να ψηφίζει και να ξαναψηφίζει.
Όσοι θέλουν θα δηλώνουν μέλη του νέου φορέα και όσοι θέλουν θα δηλώνουν φίλοι. Τα στοιχεία όσων ψηφίσουν δεν θα δημοσιοποιούνται και οι κατάλογοι με τους φίλους θα καταστρέφονται με την ευθύνη του Νίκου Αλιβιζάτου.
Εξηγώντας την απόφασή του να διεκδικήσει τελικά την προεδρία του νέου φορέα, χαρακτήρισε γενναία την απόφαση της κ. Γεννηματά να αποδεχθεί την πρόταση που είχε κάνει πριν ένα χρόνο το Ποτάμι: «Είναι γνωστό ότι η κ. Γεννηματά ζητούσε τόσο καιρό την ένταξη του Ποταμιού στη ΔΗΣΥ λέγοντας: “ελάτε στη ΔΗΣΥ και μετά πάμε σε εκλογή αρχηγού”. Κάτι που εμείς είχαμε απορρίψει κατηγορηματικά. Τελικά συμφωνήσαμε ότι πάμε σε έναν εντελώς νέο φορέα, με εκλογή αρχηγού από την κοινωνία».
Και έτσι -όπως είπε χαρακτηριστικά- θα έχουμε ένα «no name κόμμα» που θα αποκτήσει ταυτότητα ανάλογα με την πολιτική πλατφόρμα του αρχηγού που θα κερδίσει.