Κεντροαριστερά: Δέκα υποψήφιοι στη «μάχη» για την ηγεσία
Ξεκινά και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία
Με δέκα υποψηφίους κατεβαίνει στις κάλπες η Κεντροαριστερά, καθώς σήμερα έληξε η προθεσμία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων.
Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Απόστολος Πόντας, Δημήτρης Τζιώτης και Κωνσταντίνο Γάτσιος, από σήμερα μπαίνουν στον αγωνιστικό στίβο της μάχης, ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 5ης Νοεμβρίου.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, πήγε το πρωί της Παρασκευής, στο γραφείο του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου και κατέθεσε την υποψηφιότητά της , την οποία συνόδευσε με 1.200 υπογραφές νέων που έχουν γεννηθεί μετά το 1981.
Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας επιφυλάσσεται να επικυρώσει τις υποψηφιότητες, με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει, μετά την κατάθεση από όλους τους υποψηφίους του προβλεπόμενου αριθμού υπογραφών
Η επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων αναμένεται να γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι 22 του ίδιου μήνα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν το λιγότερο 1000 υπογραφές μοναδικής στήριξης, από πολίτες που να κατοικούν σε 7 τουλάχιστον από τις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες, με ελάχιστο αριθμό υπογραφών 50 τουλάχιστον ανά περιφέρεια.
Εκτός κούρσας έμεινε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος που τελικά δεν έκανε το μεγάλο βήμα, ο οποίος, σε δήλωσή του, επανέλαβε για μια ακόμη φορά την θέση του για εκλογή Προέδρου ενιαίου κόμματος και όχι «συντονιστή κομμάτων και κινήσεων σε ένα πολυκομματικό φορέα», ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε τελικά να μην μπει στο στίβο της μάχης για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, επιθυμώντας να εμφανιστεί ο ίδιος και το κόμμα του ως εγγυητές της ενότητας της παράταξης.
Το επόμενο διάστημα οι διεκδικητές αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να καταθέσουν τις θέσεις και απόψεις τους σε μια σειρά από βασικά ζητήματα, προκειμένου να πείσουν τη βάση της Κεντροαριστεράς. Το μενού θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις, εξορμήσεις, περιοδείες και παρεμβάσεις στα social media, προκειμένου να παρουσιάσουν την πολιτική πλατφόρμα στον δρόμο προς την κάλπη.
Τον κύκλο των περιοδειών άνοιξε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Στερεά Ελλάδα, όπου είχε συνάντηση και με τον Κώστα Μπακογιάννη, ενώ την Κυριακή θα εγκαινιάσει και τις ανοιχτές συγκεντρώσεις, με ομιλία του στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.
Με τους θεσμικούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, συναντήθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ενώ το επιτελείο της εργάζεται πυρετωδώς ενόψει της επίσκεψής της την επόμενη εβδομάδα στη ΔΕΘ,
Περιοδείες ξεκινά και ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος συναντήθηκε με το δίκτυο εθελοντών που θα στηρίξει την υποψηφιότητά του, ενώ θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, όπου, μεταξύ άλλων, θα έχει συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς.
Εξορμήσεις εκτός Αττικής κάνει και ο Γιώργος Καμίνης, με πρώτο σταθμό της περιοδείας του τα Γιάννενα.
Η εκλογή ηγεσίας αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο γύρους καθώς η πληθώρα των υποψηφίων αποκλείει την νίκη για κάποιον από τους υποψηφίους από τον πρώτο γύρο. Για αυτό και από την επιτροπή Αλιβιζάτου έχει οριστεί η 12η Νοεμβρίου ως ημέρα πραγματοποίησης του.
Το μόνο που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι ο τρόπος διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, αφού στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου δεν επήλθε συμφωνία, με το ΠΑΣΟΚ να μην λέει «όχι» αλλά να ζητάει την υποχρεωτική με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε προγενέστερο χρόνο, παραλαβή του απαραίτητου μυστικού κωδικού.
Από την πλευρά του το Ποτάμι υποστηρίζει ότι η εξ αποστάσεως ψηφοφορία θα πρέπει να είναι «ανόθευτη», χωρίς επιπρόσθετες προϋποθέσεις και μεγάλη ταλαιπωρία για τους ψηφοφόρους, ενώ υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έχουν ταχθεί ανοιχτά με δηλώσεις τους οι Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης.
Έτσι αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Αλιβιζάτος να στείλει επιστολή στις εταιρίες Vodafone, Cosmote και Wind, με το ερώτημα αν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική ψηφοφορία και δεν θα απειληθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Η επιτροπή Αλιβιζάτου θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, ενώ στην περίπτωση που δεν βρεθεί συμφωνία μετά την απάντηση των εταιριών, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στους υποψηφίους, οι οποίοι θα κληθούν λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
Τέλος, ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα με τα debate μεταξύ των υποψηφίων, καθώς δεν ελήφθησαν αποφάσεις και η «Επιτροπή» δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων.