Με υποσχέσεις για μείωση της ανεργίας η ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ
Αναφέρθηκε εκτενώς σε πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας και ενίσχυσης της νεολαίας
Οι αναφορές στην καταπολέμηση της ανεργίας, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018 κυριάρχησαν στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της 82ης ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα έργα της κυβέρνησης την τελευταία διετία με αιχμή τα έργα υποδομής και τις επενδύσεις. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδυτών, τονίζοντας μάλιστα ότι ένας από τους Γάλλους επιχειρηματίες που ακολούθησαν τον Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα του είπε ότι «μετατρέψατε το Grexit σε Grinvest».
Μεγάλες διαδηλώσεις έξω από το Βελλίδειο
Νωρίτερα έξω από το Βελλίδειο εκθεσιακό κέντρο πραγματοποιήθηκαν μεγάλης έκτασης διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα, το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπάθησε να μπει στο κτίριο λίγο πριν ανέβει στο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας.
Η Ανταρσυα μπαίνει #deth2017 pic.twitter.com/v9Sj30UF6C
— Chris Avramidis (@chris_avramidis) September 9, 2017
Συγκρούσεις #deth2017 pic.twitter.com/E8UCkkPO78
— Chris Avramidis (@chris_avramidis) September 9, 2017
Protesters opposite riot police outside #deth2017 #Greece pic.twitter.com/4fFBnEzlDQ
— Savvas Karmaniolas (@savvaskarma) September 9, 2017
Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:
«Θα ήθελα να αρχίσω με μια ιδιαίτερη αναφορά στη τιμωμένη χώρα της φετινής διοργάνωσης, την Κίνα. Μια χώρα με μακραίωνη ιστορία, παράδοση και κουλτούρα, ένας αρχαίος πολιτισμός, πρωταγωνίστρια σήμερα των διεθνών εξελίξεων. Συνδεόμαστε μαζί σας με ειλικρινή φιλία και αλληλοεκτίμηση εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ειδικά όμως τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε διαρκώς τη συνεργασία μας με οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές. Η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης είναι άλλη μια σπουδαία ευκαιρία για την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας. Σας καλωσορίζω, λοιπόν, και ευελπιστώ ότι οι σχέσεις μας θα γίνονται όλο και πιο ουσιαστικές, πιο εποικοδομητικές, πιο φιλικές.
Το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας το μεγάλο καθήκον της στιγμής είναι ένα κοινό για όλους μας. Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί και να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς. Μπροστά μας ανοίγεται ένας δρόμος μιας νέας ανάπτυξης κοινωνικής οργάνωσης και ελευθερίας. Δρόμος νέου παραγωγικού μοντέλου. Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε με ποια μέτρα με ποιους θεσμούς να οργανώσουμε την Ελλάδα του αύριο ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να μην είναι επιστροφή στο παρελθόν. Να διαμορφώσουμε τις πολιτικές και τους θεσμούς που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει στο παρελθόν.
Ήρθε η ώρα να ανοίξουν η νεολαία, οι εργαζόμενοι, η χώρα, τον βηματισμό τους.
Θα μιλήσω για το αύριο για το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας , το μεγάλο καθήκον της στιγμής είναι κοινό για όλους μας. Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί και να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς. Θέλω να πω με αποφασιστικότητα ότι δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην Ελλάδα που χρεοκόπησε. Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα του σχεδιασμού της ισότητας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, του κοινωνικού κράτους, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Να δημιουργήσουμε θεσμούς για να μπορούμε να προστατεύουμε αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον. Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι τυχαίο γεγονός. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια. Η θετική προοπτική της χώρας είναι πλέον ορατή και αναγνωρίζεται τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από τις διεθνείς αγορές.
Υπερκαλύψαμε τους στόχους του προγράμματος για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό ενίσχυσε την διαπραγματευτική μας ικανότητα. Η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προσανατολίζεται για πρώτη φορά στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Και βέβαια, ο καθένας καταλαβαίνει, αν θέλει βέβαια να καταλάβει, ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας. Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν, η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα, του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν, και φυσικά οι δύο επισκέψεις μου στην Κίνα ως πρωθυπουργού, αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη.
Το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται βελτίωση καθώς το Α΄ τετράμηνο έχουμε εισροή 1,4 δισ. ευρώ. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό.
Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ.
Η αλλαγή του κλίματος και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης δεν είναι τυχαίο γεγονός αλλά έχει να κάνει με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις και την δημιουργία ενός άλλου μοντέλου παραγωγής και υλοποίησης δημοσίων πολιτικών. Η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δισ. για την ελληνική οικονομία από το 2015 και μετά, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της επιχειρηματικής καινοτομίας και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Στη συμφωνία του μεσοπρόθεσμου προβλέπεται η αύξηση στο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για υποδομές αγροτικής παράγωγης και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων.
Ήδη από την αξιοποίηση των συμφωνιών με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, 2 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενώ ενεργοποιούνται νέα, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που μέσω μόχλευσης μπορούν να κινητοποιήσουν πολλαπλάσιους πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ. Μέσα σε δυο χρόνια καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τους οδικούς άξονες που είχαν αφεθεί στην τύχη τους για δεκαετίες με τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο.
Το 2017 οι δημόσιες επενδύσεις ήταν 1 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 25%. Συστάθηκαν 206 νέες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί εργαζομένων. Στρατηγικός μας στόχος είναι ένα δημόσιο στο οποίο να έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες. Δημόσιο αρωγός στην προσπάθεια της ανάπτυξης και του νέου παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να προωθήσουμε Το όραμά μας είναι το ψηφιακό δημόσιο του 2020. Επιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και ταυτόχρονα δημιουργούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.
Η αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες -τις επόμενες μέρες σε πείσμα πολλών θα ολοκληρωθεί- τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες, και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν την θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις σε μια βασική αρχή του κράτους δικαίου:
Να ανταμείβονται όλοι ανάλογα με την προσφορά τους, και να προσφέρουν ανάλογα με τις ανταμοιβές τους. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα του καθένα κυρίως το νέων να έχουν ίσιο μερδικό από την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ο οδικός χάρτης για την απομείωση και τη βιωσιμότητα του χρέους προσφέρει τη σιγουριά ότι είμαστε πια σε θέση, με σταθερά βήματα, να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας. Ποιος δεν καταλαβαίνει πόσο μεγάλη, επαναστατική, τολμώ να πω, σημασία έχει θα έχει μια τέτοια εξέλιξη μετά από 7 χρόνια σκληρής επιτροπείας;
Και η πρώτη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές μεταλλάσσει ήδη τις ελπίδες σε βεβαιότητα ότι αυτό μπορεί να συμβεί στην ώρα του.Όπως και οι διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, η μείωση των spreads στα ομόλογα, και η αναβάθμιση των δεικτών οικονομικής εμπιστοσύνης, που αγγίζουν πλέον τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Μόνο η Δίκαιη Ανάπτυξη που συμπαρασύρει τους πολλούς στα δικαιώματα και στα οφέλη, μπορεί να είναι μια ανάπτυξη με προοπτική.
Από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας.Και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια. Και η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014. Ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει αντιστραφεί η τάση μείωσης της σταθερής απασχόλησης στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.
Κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί όταν επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυξανόταν κατά 1,5 μονάδα το έτος. Το 2014 η ανεργία ήταν 26,7%, το 2015 ήταν 25%, το 2016 ήταν 23,5% και το 2017, 21,2%. Από το 2015 έως το 2016 δημιουργήθηκαν 213.000 νέες θέσεις εργασίας και από το 2016 έως το 2017, 263.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια. Μέλημά μας δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά η παρέμβαση στις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας.
Στη ψηφιακή μας πολιτική είναι έντονο το κοινωνικό «αποτύπωμα» των παρεμβάσεών μας. 410.000 Έλληνες αποκτούν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακό σήμα, γιατί κάποιες περιοχές ήταν «ξεχασμένες»
Ταυτόχρονα, 14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά μας και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές αποκτούν ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση. Και ήδη, σχεδιάζονται αντίστοιχες παροχές και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Δουλεύουμε συντονισμένα σε τρεις άξονες:
Πρώτος άξονας, οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων. Δεύτερος άξονας, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Τέλος, τρίτος άξονας, ο αναπροσανατολισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη εργαζομένων και τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη, η επέκταση του νόμου και η νέα ρύθμιση που θα παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά το τέλος του 2017.
Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί πρωτοβουλία για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες αποφασίσουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς. Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι το επίκεντρο των Βαλκανίων.
Αποδείξαμε ότι ενδιαφέρον μας για τη Θεσσαλονίκη και την Β. Ελλάδα δεν ήταν επικοινωνιακό. Η παρουσία μου εδώ θα είναι συνεχής και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται πράξη πολύ σημαντικά έργα οραματιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό.
Σε ένα χρόνο από τώρα ελπίζω να σας ξαναδώ όλους και όλες είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, «θα έχει όμως μεγάλη διαφορά. Η χώρα μετά από οκτώ δυστυχώς ολόκληρα χρόνια θα εγκαινιάζει την 83η ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε και να στηριχθεί η χώρα στις δικές της δυνάμεις. Του χρόνου θα συζητάμε για το πώς θα υλοποιήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής».
Το live από τη ΔΕΘ:
22.24 «Ελπίζω να σας ξαναδώ όλους εδώ του χρόνου. Στόχος μας στην 83η έκθεση η χώρα να βρίσκεται εκτός μνημονίου».
«Στόχος μας, να πετύχουμε ώστε να συζητάμε εδώ του χρόνου πώς θα σχεδιάσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής».
Θα κανουμε οτι ειναι απαραίτητο κι αναγκαίο για να μπορούμε του χρόνου εδώ να συζητάμε και να διαφωνούμε γιατί δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη για το πως να οργανώσουμε το μέλλον. Αλλά θα τα καταφέρουμε. Του χρόνου εδώ θα συζητάμε για το πως να οργανώσουμε το μέλλον.
22.20: Συνήθως στη ΔΕΘ οι πρωθυπουργοί αναφέρονταν σχεδόν εθιμοτυπικά στη Β. Ελλάδα και τα προβλήματα της. Πέρσι είχα πει οτί το ενδιαφέρον μου δεν θέλω να περιοριστεί σε εθιμοτυπικές επισκέψεις. Τήρησα τη δέσμευση για ίδρυση γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Αυτόν τον χρόνο έγιναν πολλά, θα γίνουν περισσότερα. Η παρουσία μου στην πόλη θα ενταθεί. Θα γίνουν πράξη πολύ σημαντικά έργα και πρωτοβουλίες. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον ΟΑΣΘ που πέρασε ήδη σε μια νέα εποχή και μπαίνει τέλος στην σκανδαλώδη ιστορία του. Στον ΟΑΣΘ θα κριθούμε κα απο την εκκαθάριση της κόπρου του Αυγέα αλλά και απο την αποτελεσματικότητα στον πολίτη.
22.16: Νέα πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Επιχορήγηση για 12 μήνες η πρώτη πρόσληψη εργαζομένου για ηλικίες από 18 εώς 34 σε κοινωνικές επιχειρήσεις. Σύντομα θα ανακοινωθεί αναλυτικά το πρόγραμμα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
22.14: Brain drain: αξιοποίηση της πρωτοβουλίας «Μένω Ελλάδα - Επιστρέφω». Καταρτίζεται λίστα νέων επιστημόνων για τη δημιουργία ανθρωπίνων δικτύων. Αξιοποιούνται κονδύλια για την έρευνα. Χρηματοδοτείται η σύμπραξη επιχειρήσεων με ερευνητικούς τομείς.
22.12: «Βασική μας κατεύθυνση είναι η παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις, προς όφελος της εργασίας». Καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας. «Σε λίγες μέρες τίθεται σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156 εκατ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι».
22.09: Για την υγεία. «Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, προβλέπει την δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα δίνουμε αγώνα για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό. Από το 2015 έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ πάνω από 9.000 γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Οι 2.500 μόνιμο προσωπικό. Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη στελέχωση με επιπλέον 9.500 άτομα το επόμενο διάστημα»
22.08: Ενισχύουμε νεοφυή επιχειρηματικότητα, αξιοποιούμε ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Υλοποιούμε προγράμματα απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, κυρίως στους ΟΤΑ. Αναμένεται να καλύψουν 120.000 ανέργους στο τέλος του χρόνου.
«Τα τελευταία 2,5 χρόνια, το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ υποστήριξαν με τα προγράμματά τους συνολικά 220.000 ανέργους. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη! Για τους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν βιαιότερα από την οικονομική κρίση, δημιουργήσαμε ένα δίχτυ ασφάλειας. Από τις αρχές του 2017 υλοποιείται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, συνολικού προϋπολογισμού 760 εκατομμυρίων ευρώ, για 700.000 δικαιούχους. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!»
22.07: 400.000 Έλληνες αποκτούν κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας, χωρίς σήμα, γιατί κανείς δεν ενδιαφερόταν γι' αυτούς. Στα νησιά αποκτούν γρήγορο ίντερνετ. Όλα αυτά χάρη στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που ιδρύσαμε, το οποίο έπρεπε πριν χρόνια να ιδρυθεί.
22.00: Για την παιδεία: τομές παρά την αντίδραση του status quo. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς προβλήματα. Ριζική αναβάθμιση του ρόλου του λυκείου και της πρόσβασης στην τριτοβάθμια. Τα σχολεία μας να πάψουν να είναι πάρεργο των φροντιστηρίων.
«Δεν πρόκειται να ισχυριστώ ότι σήμερα η εικόνα είναι ευχάριστη. Όσο ικανοί άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της εργασίας, ούτε η κοινωνία, ούτε η δημοκρατία, ούτε η σημερινή κυβέρνηση, μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι».
21.57: Το βασικό ερώτημα που μας ταλαιπωρεί είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη για ποιόν; Ανάπτυξη είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια που τρέχαμε προς τον γκρεμό. Αν η ανάπτυξη είναι των αριθμών κι επωφελούνται από αυτήν λίγη τότε για εμάς και για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να τελειώσει και θα κάνουμε οτι περνάει απο το χέρι μας ωστε όλοι, ειδικά οι νέοι, να έχουν το μερτικό που τους αναλογεί.
21.54: Σε πείσμα πολλών ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες. «Η αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, που σε πείσμα όλων θα ολοκληρωθεί με το ΕΣΡ, τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες, και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν την θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις».
21.52: «Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις δυνάμεις αδράνειας που συντηρούσαν τη μαύρη τρύπα της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Αναφέρομαι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά και στα καύσιμα, στον συντονισμό με ενιαίο κέντρο των συστημάτων προμηθειών του δημοσίου, και ελέγχου των δαπανών στην αγορά φαρμάκου, στα βελτιωμένα συστήματα δημοσίων συμβάσεων, στην ηλεκτρονική τιμολόγηση που βρίσκεται στην τελική επεξεργασία, στην εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, και στους φορολογικούς ελέγχους στις λίστες καταθετών εξωτερικού».
21.50: Για τον δημόσιο τομέα. «Στρατηγικός μας στόχος λοιπόν είναι ένα δημόσιο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες. Ενα δημόσιο αρωγος στην μεγάλη προσπάθεια της ανάκαμψης και του νέου παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Το νέο αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, η σύσταση του μητρώου επιτελικών στελεχών, το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, είναι καίριες τομές. Όραμά μας το «ψηφιακό δημόσιο του 2020»
21.46: Το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον: πως θα οργανώσουμε την πολιτική για τον τουρισμό. Πως θα κάνουμε πιο ελκυστικά τα τουριστικά πακέτα. Σύνδεση τουρισμού με άλλους τομείς της οικονομίας. Για τον πρωτογενή τομέα: στόχος μας να ενισχυθεί η συνεταιριστική προσπάθεια. Στο 24% οι εξαγωγές των αγροτικών προιόντων ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν 19%. Αύξηση παρά τα capital controls και το ρωσικό εμπάργκο.
«Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 που αποτελεί το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, αναθεωρήθηκε και περιλαμβάνει πλέον κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ.Σε μόλις 18 μήνες από την έγκρισή του, περισσότερα από 3 δισ δημόσια δαπάνη, έχουν δεσμευτεί σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα».21.43: Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τους νέους οδικούς άξονες. Όσοι ήρθατε σήμερα στην πόλη οδικώς θα διαπιστώσατε και μόνοι σας τη μεγάλη αλλαγή. Το μεγαλύτερο ανέκδοτο της πόλης, το μετρό, ολοκληρώνεται, το 2020 θα δοθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
21.40: Η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είναι η πρώτη χώρα στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στους τομείς της ενέργειας, μεταφορών, καινοτομίας, ανάπτυξης εργατικού δυναμικού. Συμφωνίες ύψους 2 δις με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων ενώ προβλέπονται εργα ύψους 7 δις για νέα τριετία. Χρηματοδότηση απο την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ ύψους 2 δις γις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Νέα στοχευμένα εργαλεία χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ.
21.35: Ο νέος νόμος ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί όσο κανέναν άλλον
21.34: «Συνάντησα Γάλλους επιχειρηματίες. Ένας εξ αυτών μου λέει «ξέρετε, με την επίσκεψη Μακρόν πετύχατε κάτι σημαντικό: καταφέρατε στη συνείδηση των Γάλλων να μετατρέψετε το Grexit σε Grinvest»
21.32: Η πρώτη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές μεταλλάσσει τις ελπίδες σε βεβαιότητα. Διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, αύξηση εξαγωγών κατά 18% το α'εξάμηνο του 2017, δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 6%, αυξήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα τους καλοκαιρινούς μήνες ενω ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ο υψηλότερος απο το 2008. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 άγγιξαν υψηλό δεκαετίας.
21.30: Είμαστε σε θέση να αποφύγουμε την εποπτεία και τη λιτότητα είναι «επαναστατικής» σημασίας αυτή η εξέλιξη
21.28: «Οδικός χάρτης για τη βιωσιμότητα του χρέους προσφέρει τη σιγουριά ότι είμαστε σε θέση να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της διαρκούς λιτότητας και επιτροπείας»
21.26: Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο
21.24: Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε αυτή την Ελλάδα, στην Ελλάδα που με μαθηματική ακρίβεια οδηγήθηκε στην κρίση. Αυτή είναι η Ελλάδα που χρεοκόπησε. Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της ισονομίας. Το χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε θεσμούς που θα προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον. Η ανάπτυξη να είναι για τους πολλούς.
21.23: Μεγάλο ερώτημα, με ποιους θεσμούς, μέτρα και πολιτική θα οργανώσουμε την Ελλάδα του αύριο. Στο παρελθόν κατασπαταλήθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. «Υπήρχε συγκεκριμένος σχεδιασμός; Οι επιλογές υπακουαν σε κάποιο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο; Ή μήπως ο κάθε υπουργός, ούτε καν η κάθε κυβέρνηση, ανεξέλεγκτος και κατά το δοκούν επέλεγε τους δικαιούχους μεταξύ των φίλων και ευνοούμενων του;».
21.22: «Το θέμα δεν είναι να βγούμε από την επιτροπεία για να κάνουμε τα ίδια λάθη. Κύρια έννοια μας πρέπει να είναι να διαμορφώσουμε τις πολιτικές που εγγυώνται ότι δεν θα επιστρέψει η Ελλάδα στο παρελθόν».
21.20: «Δεν θα μιλήσω για χθες, ούτε για τις πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων».
21.16: Στο βήμα του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
21.10: Στο βήμα ο αντιπρόεδρος της κινεζικής αντιπροσωπείας στη ΔΕΘ.
21.02: Στο βήμα του Βελλίδειου ο πρέσβης της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας, Τσόου Σιάολι. Η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα της 82ης ΔΕΘ.
Μετέφερε χαιρετισμό του πρωθυπουργού της Κίνας, Λι Κε Τσιάνγκ.
21.01: Εν τω μεταξύ, η πορεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαλύθηκε στην Καμάρα
20.55: Στο βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.
20.44: Στο βήμα του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου, για τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας.