Παυλόπουλος: Όχι σε αλά καρτ εφαρμογή των αποφάσεων για το προσφυγικό
Κατά την ομιλία του στις εργασίες της 13ης άτυπης συναντήσεως των ομολόγων του του «Arraiolos Group», που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα.
Την έλλειψη αλληλεγγύης από κάποια εκ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως προς τα μέλη της, ιδίως του Μεσογειακού νότου, που πλήττονται καίρια από το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, καθώς και του σημαντικού θεσμικού και πολιτικού κενού εξωτερική πολιτικής της ΕΕ στην αντιμετώπιση του πολέμου στη Μέση Ανατολή και της συνακόλουθης τρομοκρατικής βαρβαρότητος του ISIS, αλλά και την ανάγκη ενισχύσεως και αναβαθμίσεως της ευρωπαϊκής FRONTEX τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στις εργασίες της 13ης άτυπης συναντήσεως των ομολόγων του του “Arraiolos Group”, που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του με θέμα «Οι προκλήσεις Ασφαλείας στην περιοχή της Μεσογείου», μεταξύ άλλων επισήμανε ότι ο πόλεμος και η τρομοκρατία που μαστίζει την περιοχή της Μεσογείου «έφερε στο φως και το σημαντικό θεσμικό και πολιτικό κενό που προκύπτει εκ του ότι ο «πυλώνας» της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)…ήταν και παραμένει σχεδόν «ατροφικός»».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη πλήρους σεβασμού της αρχής της αλληλεγγύης στους τομείς του ασύλου και της μεταναστεύσεως, ενώ παραβιάζεται κατά προκλητικό τρόπο από ορισμένα κράτη-μέλη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικώς, που αγνοούν και το Διεθνές Δίκαιο ως προς τα θαλάσσια σύνορα και τη φύλαξή τους.
Ο κ.Παυλόπουλος στη συνέχεια της ομιλίας του, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για όσους σχεδίασαν και υποχρέωσαν την Ελλάδα να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα που εφάρμοσε λέγοντας: «Και εγώ θα μπορούσα να προβάλω ενστάσεις για το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και για τους λάθος υπολογισμούς που έκαναν αυτοί που το έφτιαξαν. Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της Αλληλεγγύης πρέπει να γίνουν σεβαστές. Δεν μπορώ να ακούω εδώ, ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε αλλά εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις». Δεν μπορεί η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ε.Ε. να είναι α-λά κάρτ».
Κλείνοντας την ομιλία του και εν είδει συμπερασμάτων ο Έλληνας Πρόεδρος προχώρησε σε μία δέσμη προτάσεων, που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν:
• Την άμεση δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών «ώστε η επεξεργασία των στοιχείων των αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη της ΕΕ να πραγματοποιούνται σε αφρικανικό έδαφος. Προς τούτο πρέπει να υπάρξει συνεργασία ιδίως με της αρχές της Λιβύης».
• Τη δημιουργία με ευρωπαϊκά κονδύλια ενός «Ευρωπαϊκού Καταπιστευματικού Ταμείου» στην Αφρική προς τις υποδεέστερες οικονομικώς χώρες, για τη συγκράτηση στο έδαφός τους, όσο το δυνατόν περισσοτέρων υπηκόων τους, οι οποίοι σήμερα λιμοκτονούν και αναγκάζονται έτσι, εξ αιτίας του γεγονότος αυτού, να μεταναστεύσουν στην ΕΕ.
• Τη δημιουργία, όπου δεν υπάρχουν, συμφωνιών επανεισδοχής των παρανόμων μεταναστών.
• Την ενίσχυση της δομής και λειτουργίας της ευρωπαϊκής δυνάμεως της FRONTEX, ώστε αυτή να αναβαθμιστεί και να φτάσει το επίπεδο της INTERPOL.