Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι, έχουμε σχέδιο, αξίζουμε μία καλύτερη χώρα
Ολοκληρώθηκε η ομιλία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη - Κάλεσμα για επενδύσεις και δέσμευση για μεταρρυθμίσεις
Με σύνθημα «αξίζουμε καλύτερα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σε ομιλία του στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.
«Είμαστε έτοιμοι. Έχω ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον της πατρίδας μας. Θα εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας τους προσεχείς μήνες. Ας κάνουν στην άκρη, δεν μπορούν ούτε θέλουν» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Άλλες Σκουριές δεν θα έχουμε»
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε για περισσότερες επενδύσεις εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το Ελληνικό και τις Σκουριές. Δεσμεύτηκε μάλιστα προσωπικά ότι οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στις Σκουριές, θα αποκατασταθούν. «Ναι θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Άλλες Σκουριές δεν θα έχουμε» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε στις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμο νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα προτείνει στους εταίρους ένα πρόγραμμα υλοποίησης μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα μείωση στόχων υψηλών πλεονασμάτων. Υπενθύμισε ακόμα παλαιότερη δέσμευσή του για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε μία διετία, αλλά και για μείωση της φορολογίας επί των κερδών των επιχειρήσεων.
«Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας - δεν το κρύβουμε - θέλουμε όμως να λύσουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Ξεκινώ από τις νέες δουλειές και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Χρειάζεται μία απόλυτα συντονισμένη κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ένα σχέδιο αλλαγών. Μία κυβέρνηση των καλύτερων και όχι των κολλητών και των φίλων. Το νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης είναι έτοιμο και είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί» σημείωσε.
Οι προτάσεις του για την επιχειρηματικότητα:
Εισάγουμε το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, προσφέροντας κίνητρα με μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζομένους και δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις. Όταν μιλάω για δεύτερη ευκαιρία δεν αναφέρομαι στους επιχειρηματίες που αφήνουν τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπούν, έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία, κάνουν βόλτες με σκάφη στο Αιγαίο και διεκδικούν κούρεμα δανείων. Με αυτούς θα είμαι αμείλικτος.
Όχι στην επιχειρηματικότητα που λειτουργεί βασιζόμενη σε προνομιακές σχέσεις με τις τράπεζες, στη φοροδιαφυγή και στην μαύρη εργασία. Που δεν σέβεται το περιβάλλον και δεν στηρίζει τους εργαζόμενους. Ναι στην επιχειρηματικότητα που καινοτομεί, εξάγει, αναλαμβάνει κίνδυνους. Που διατηρεί τη ρευστότητα και την έδρα της στην Ελλάδα, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την πατρίδα με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στον τόπο.
Ναι στην επιχειρηματικότητα που μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους. Ναι στους επιχειρηματίες πατριώτες, όχι στους λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού».
Τρία νομοσχέδια θα ψηφιστούν άμεσα
Αναφέρθηκε, επίσης, στα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν αμέσως μετά τις εκλογές, τονίζοντας: «Το νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της Κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης είναι έτοιμο και θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί.
Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση. Δεσμεύομαι για μια δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μία δεκαετία. Και θα προσπαθήσω να οικοδομήσω την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για αυτό. Όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.
Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης. Κόντρα στην λογική της γραφειοκρατίας, εμείς αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο δεύτερο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι θα αφορά μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ, θέσπιση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα παραμείνει σταθερός για τουλάχιστον μια πενταετία. Πρόσθεσε ακόμη ότι η φορολογία πρέπει να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις μέσω υπεραποσβέσεων για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών, παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ανάλυση κινδύνου των μέγα - δεδομένων (big data) που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας, με ανασχεδιασμό των ελέγχων και εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ σχετικά με το χρόνο παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε = στην αναβάθμιση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων: «Δίνουμε γενναία κίνητρα για να ανακαινισθεί το απόθεμα των παλιών ακινήτων, να γίνουν πιο “πράσινα” και φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά μας, να αυξηθεί ο πλούτος των Ελλήνων. Εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές και το φόρο υπεραξίας για τρία χρόνια και απλουστεύουμε τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα, παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που - με όλα τα νόμιμα παραστατικά - κατέβαλλε ο ιδιοκτήτης για λειτουργική, αισθητική, αντισεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών».
Ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Στον τομέα της παιδείας τόνισε ότι θα καταργηθούν οι νόμοι Γαβρόγλου, Φίλη και Μπαλτά, ενώ τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και της αξιολόγησης όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ από ανεξάρτητη αρχή. Παράλληλα, τόνισε ότι η ΔΑΠ θα επανιδρυθεί «σε νέα λογική», αναφέροντας ως παράδειγμα ότι δεν θα κολληθούν ξανά αφίσες της νεολαίας του κόμματος σε πανεπιστήμιο.
«Οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν πια στις εκλογές πρυτανικών αρχών» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι στόχος του είναι μέσα σε μία δεκαετία να δημιουργήσει τα καλύτερα πανεπιστήμια στις χώρες του Νότου. «Ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» υπογράμμισε.
Σεβασμός στις ιδιωτικές συμβάσεις εργασίας
Αναφερόμενος στην εργατική νομοθεσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι ιδιωτικές συμβάσεις πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τις κλαδικές. «Οι συμβάσεις μίας επιχείρησης υπερισχύουν τις κλαδικές συμβάσεις. Αν ένας εργαζόμενος και ο εργοδότης του συμφωνήσουν, δεν χρειάζεται η ευλογία των συνδικαλιστών. Δεν θα επιδείξω καμία ανοχή στην παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι θα βάλει τέλος στους εργατοπατέρες και στη συνδικαλιστική χειραγώγηση των εργατικών συνδικάτων.
Για την κήρυξη απεργίας, σημείωσε πως θα απαιτείται το 50+1% των μελών του σωματείου. «Λέμε όχι στην επιχειρηματικότητα της μαύρης εργασίας» πρόσθεσε.
Μία νέα συμφωνία με τους εταίρους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στους στόχους των μνημονίων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δήλωσε αποφασισμένος «να πείσω τους εταίρους μας ότι αυτό είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Γιατί κανείς δεν κερδίζει τελικά από μια Ελλάδα που καρκινοβατεί και κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και θα το πετύχω γιατί είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι».
Άφησε αιχμές για την κυβέρνηση λέγοντας ότι «κάποιοι παρίσταναν τους σκληρούς διαπραγματευτές για να κρύψουν την ανικανότητα και την έλλειψη σχεδίου. Και για να κερδίσουν χρόνο στην εξουσία. Αυτό έκανε τους Ευρωπαίους εταίρους να πιστεύουν ότι αυτή είναι η Ελλάδα. Όχι κύριοι, δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Εμείς θα υλοποιήσουμε όλες τις αλλαγές για τις οποίες μιλώ γιατί τις πιστεύουμε και γιατί ξέρουμε να τις κάνουμε. Αλλά δεν μπορώ και να αποδεχτώ την φορολογική εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας.
Όπως προτείνω μια νέα συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία έτσι θα προτείνω και μία καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους μας. Θα προτείνω μια νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Να μας επιτρέψει σε πρώτο χρόνο να μειώσουμε σημαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Εργαζομένων και εργοδοτών».
Μεταξύ των προτάσεων του αρχηγού της ΝΔ:
Να εισάγουμε κατώτατο φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Έτσι στηρίζουμε τα κατώτερα εισοδήματα και βάζουμε ένα λιθαράκι στη στήριξη της οικογένειας και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Και να καταργήσουμε το φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία. Και όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται γοργά, μπορούμε να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης εξορθολογίζοντας την κλίμακα φόρου εισοδήματος. Και να καταλήξουμε σε 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα γίνουν ο κανόνας. Η χρήση μετρητών θα περιοριστεί δραματικά. Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και με το Κράτος θα γίνονται ηλεκτρονικά. Και, υπό αυτήν την προϋπόθεση μόνο, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό που θα τροφοδοτεί μόνο συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η πληρωμή υποχρεώσεων στο Δημόσιο και η καταβολή μισθοδοσίας».
Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό μέσα από το live blog του parapolitika.gr