Την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης στοιχείων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως αυτό θα συμβεί όταν οι εταίροι επανακτήσουν εμπιστοσύνη σε ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε ωστόσο πως τα μέτρα που προτείνει δεν είναι «λαγοί με πετραχήλια» αλλά κοστολογημένα, χωρίς τεράστιο κόστος και πως θεωρεί δυνατόν να πείσει τους δανειστές οτι είναι και προς το δικό τους συμφέρον.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την άποψη του για ανάγκη πολιτικής αλλαγής λέγοντας πως «δεν θα κάνω πρόβλεψη για τον χρόνο των εκλογών, όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο το καλύτερο για τη χώρα». 

«Η κυβέρνηση στήνει το δικό της πελατεικό κράτος όπου μπορεί κι όπως μπορεί κι επαναλαμβάνει τις χειρότερες πρακτικές της Μεταπολίτευσης, γι'αυτό δεν μπόρεσε να διεκδικήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» επεσήμανε.

«Είχε δίκιο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: μπροστά ή πίσω, είναι το δίλημμα της χώρας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ εξηγώντας πως κάνει ένα κάλεσμα που «σπάει τα όρια» της κεντροδεξιάς παράταξης. Τόνισε πως δεν διαμορφώνει θέσεις ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις, πως αναλαμβάνει το κόστος να δυσαρεστεί με τις απόψεις του αλλα πως δεν κάνει «αντιπολίτευση καμένης γης». Είπε πως φιλοδοξεί η μεγαλύτερη επιτυχία της δικής του πολιτικής να είναι να πείσει νέους που έφυγαν οτι οδηγηθήκαμε έξω απο την κρίση. «Αυτό θέλω να είναι η παρακαταθήκη μου» τόνισε. 

Για τον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ 

Απαντώντας σε ερώτηση των Παραπολιτικών, σχετικά με την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή, της πρότασης της ΚΟ της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή για τις συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας με ισοβίτη κρατούμενο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε οτι ο κ. Καμμένος πρέπει να απαντήσει για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη.

«Έχουμε κατ' ομολογία του ίδιου του κ. Καμμενου συνομιλίες με καταδικασμένο για εμπορία ναρκωτικών» είπε, «δεν νομίζω οτί υπάρχουν πολλές κανονικές, ευνομούμενες χώρες, στις οποίες ένας υπουργός μιλάει κατ'εξακολούθηση με έναν ισοβίτη». Είπε επίσης οτι «μου κάνει εντύπωση η εμπλοκή ενός υπαλλήλου του λιμενικού σώματος κι οτι δεν έχει κινηθεί καμία πειθαρχική διαδικασία». «Ο κ. Καμμένος πρέπει να απαντήσει γιατι συνομιλούσε επανειλημμένως με τον ισοβίτη» και σύστησε υπομονή, καθώς «σε 8 μέρες (σ.σ. που θα συζητηθεί το αίτημα της ΚΟ της ΝΔ για εξεταστική) θα έχουμε ευκαιρία να ασχοληθούμε με την υπόθεση».

Απαντώντας σε όσα έιπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου του στη ΔΕΘ την προηγούμενη βδομάδα, όπου χαρακτήρισε «πατριωτική κεντροδεξιά» τους ΑΝΕΛ και τη ΝΔ ως μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε «σας φαίνομαι ακροδεξιός;». 

«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο που κινείται στα δεξιά της ΝΔ και τους ενώνει ο αχαλίνωτος εθνολαικισμός κι η ίδια αγάπη για την καρέκλα» πρόσθεσε.

«Η ΝΔ καλύπτει όλο το εύρος του κεντροδεξιού φάσματος» είπε και τόνισε πως σκοπεύει να ανοιχτεί και στους συμπολίτες που δεν έχουν ψηφίσει ΝΔ. «Είμαι ένας μετριοπαθής φιλελεύθερος πολιτικός» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι «τουλάχιστον αστείο» να παρουσιάζεται η ΝΔ ως ακροδεξιά, ιδίως όταν αυτό λέγεται απο κάποιους που επέλεξαν να συνεργαστούν με τον κ. Καμμένο, που συνέπραξαν με τη Χρυσή Αυγή στην προεδρική εκλογή και που αξιοποίησαν τις ψήφους της για αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε μελλοντική συνεργασία με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ «που δεν υπάρχει πια» και τον Αλ. Τσίπρα

«Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τις κυνικές μεταλλάξεις του κ. Τσίπρα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως ωστόσο οι συνέπειες των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ «είναι εδώ». 

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως υπάρχει ένα ζήτημα νομιμοποιήσης αν δεν υπάρχει πια ο ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο κάνει κριτική η ΝΔ, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, και διερωτήθηκε, «με ποια ατζέντα εξελέγη;». «Το αν υπάρχει το κόμμα που ηγείται ή οχι, είναι δικό του θέμα, δεν θα λύσω εγω τα στρατηγικά του αδιέξοδα».

«Δεν θα ζητήσω από τον όποιο καχύποπτο να συγκρίνει την ομιλία του κ. Τσίπρα με τη δική μου και να κρίνει ποιος του εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» είπε. 

Για τον Ιβάν Σαββίδη

«Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν επιχειρηματία όσο ο επιχειρηματίας περιορίζεται στην επιχειρηματική του δράση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την «αντιπαράθεσή» του με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Συνεχίζοντας είπε ότι «έχω πρόβλημα όταν ο επιχειρηματίας αγοράζει μέσα ενημέρωσης για να προστατεύσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα» και προσέθεσε: «Δεν ήμουν εγώ εκείνος που πολιτικοποίησε αυτή την αντιπαράθεση, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τον ΠΑΟΚ και με καμία άλλη ομάδα. Θέλουμε ένα ανταγωνιστικό και καθαρό πρωτάθλημα».

«Δεν υπόσχομαι σκίσιμο των μνημονίων» - Υπερ της προσέλκυσης επενδύσεων

«Η κυβέρνηση θα είναι απολύτως αφοσιωμένη στην προσέλκυση επενδύσεων, δεν θα ανεχθώ απόκλιση από αυτόν τον στόχο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «δεν είμαι αυτός που φοράει τη μια μέρα το κοστούμι του επενδύτη και την άλλη μέρα το αμπέχονο του διαδηλωτή». Τόνισε οτί δεν έχει πειστεί από την φιλεπενδυτική στροφή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κι οτι πιστεύει πως «δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θέλει κίολας» να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα.

Αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη δημιουργίας κλίματος φιλικού στις επενδύσεις με συγκεκριμένες πρόνοιες για την απλοποίηση διαδικασίων και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ακόμη και στη δυνατότητα παράκαμψης δημόσιων υπηρεσιών από ανώτερες τους για την αδειοδότηση μιας επιχείρησης, αν αυτό καταστεί απαραίτητο, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα τους. Τόνισε ειδικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις πως δεν είναι δυνατόν «να τρώνε τον χρόνο τους» στην γραφειοκρατία. «Εμείς πιστεύουμε στην δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας για να προσφέρουμε υψηλή και ποιοτική ανάπτυξη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν θα κάνω επιθετική διαπραγμάτευση» τόνισε. «Πιστεύω οτι η ανάπτυξη που μπορεί να πετύχουμε μπορεί να μας εκπλήξει πολύ ευχάριστα» είπε και πρόσθεσε πως «αν υπάρχει ένα σημείο που συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα είναι οτι η οικονομία είναι συμπιεσμένο ελατήριο, το θέμα είναι ποιος μπορεί να το απελευθερώσει».

Για τους μισθούς

«Δεν ήμουν εγώ αυτός που μίλησα για κατώτατο μισθό των 751 ευρώ γιατί η πρόθεση μου δεν είναι να λαικίσω» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η βελτίωση των μισθών μπορεί να προκύψει μόνο απο τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω επενδύσεων.

«Μην συγχέουμε ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις» είπε, εξηγώντας πως κατά τη γνώμη του, «για να υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις σημαίνει οτι συμφώνησαν εργαζόμενοι με την επιχείρηση κι αυτό θεωρώ πως είναι σωστό».

Διαπίστωσε πως υπάρχει πολύ γρήγορη μετακίνηση στην μερική απασχόληση, η οποία συνοδεύτηκε όμως και με καταστρατήγηση της εργασιακής νομοθεσίας κι οτι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. 

Για τις Σκουριές και την εξόρυξη ορυκτού πλούτου

«Καμία χώρα δεν θα άφηνε αναξιοποίητο τον ορυκτό της πλούτο στο όνομα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρόποι να προστατευθεί το περιβάλλον από αυτές τις δραστηριότητες. «Οι επενδύσεις αυτού του είδους είναι θετικές για την απασχόληση και για τα δημόσια έσοδα», κατέληξε. 

«Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση στις Σκουριές», ανέφερε και σημείωσε ότι τη συμβατότητα μίας επένδυσης με το περιβάλλον την κρίνει η δικαιοσύνη, και στο θέμα αυτό έχει αποφανθεί.

Είπε ότι η επένδυση έγινε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν 2.500 θέσεις εργασίας.

«Κάποιοι θέλουν να εξασφαλίσουν εχέγγυα αριστεροσύνης απέναντι στις συνιστώσες τους», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Σταθάκης μετά τον θόρυβο που έγινε «έσπευσε να υπογράψει τις τρεις άδειες για την Ολυμπιάδα» και αναρωτήθηκε «γιατί αυτό δεν έγινε πιο νωρίς; έπρεπε να γίνουν όλα αυτά και να διασυρθεί η χώρα;».

«Εμείς αν διαφωνούμε με μία επένδυση θα το πούμε ξεκάθαρα, αν συμφωνούμε θα φροντίσουμε να κινηθούμε γρήγορα. Στην πράξη η κυβέρνηση δημιουργεί προσκόμματα στις επενδύσεις ενώ διακηρύσσει το αντίθετο. Δεν με πείθει η επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού, δεν θέλει και δεν μπορεί», τόνισε.

Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση στις Σκουριές, ανέφερε και σημείωσε ότι τη συμβατότητα μίας επένδυσης με το περιβάλλον την κρίνει η δικαιοσύνη, και στο θέμα αυτό έχει αποφανθεί.

Για το δυστύχημα διαρροής πετρελαίου στον Σαρωνικό

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη οικολογική καταστροφή, υπάρχουν ευθύνες και ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε στον Σαρωνικό η βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ.

«Ενώ το ναυάγιο έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου, ανέφερε, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν βοήθεια από τον EMSA (σ.σ. αρμόδια ευρωπαική υπηρεσία) στις 13 Σεπτεμβρίου. Και μόνο γι αυτό θα έπρεπε να απομακρυνθεί ο αρμόδιος υπουργός» τόνισε διερωτώμενος «δεν μπορούσε κάποιος να σηκώσει ένα τηλέφωνο;». Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμοι και υπάρχει ευθύνη, είπε και πρόσθεσε πως «αυτά τα μπρος πίσω του κ. Κουρουμπλή, τα "παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι", δεν είναι σοβαρά». Τόνισε πως πρέπει να υπάρχει μια έτοιμη λίστα προτεραιοτήτων (checklist) για τη διαχείριση τέτοιων συμβάντων. 

 Για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη

«Ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν δική μου επιλογή» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για το αν τον εκφράζουν οι θέσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ. «Δεν συμφωνώ με την άποψη οτι εκφράζει ακραίες θέσεις» είπε και πρόσθεσε πως έχει δικό του ύφος και «μπορεί καμιά φορά να έχει πει και καμιά κουβέντα παραπάνω, σε όλους μας έχει συμβεί αυτό». «Είμαστε μεγάλο κόμμα, πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε και τις διαφορετικές απόψεις είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε πως τα συλλογικά όργανα της ΝΔ εργάζονται τακτικότατα, έχουν τη δυνατότητα να συζητούν συλλογικά τα θέματα, να διαφωνούν αλλά να δημιουργούν κοινή γραμμή την οποία απαιτεί να γίνεται σεβαστή. «Ας μην περιοριζόμαστε σε υφολογικές κρίσεις» κατέληξε, ζητώντας να αξιολογείται ο λόγος των στελεχών της ΝΔ για το περιεχόμενο του.

Για την ανανέωση της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επανειλημμένως στην ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ και των ψηφοδελτίων της.  

«Από την πρώτη στιγμή ακολουθώ πολιτική ανανέωσης της ΝΔ», είπε κι αναφέρθηκε στο μητρώο στελεχών της ΝΔ εξηγώντας πως απο την διαδικασία αυτή προέκυψαν συνεντεύξεις με 1300 υποψήφια νεα στελέχη. «Θα βλέπετε όλο και πιο πολλά νέα πρόσωπα. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Κάνω άνοιγμα στην κοινωνία, δεν πιστεύω στις διαχωριστικές γραμμές, θα δείτε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στην κυβέρνησή μου και πρόσωπα που θα σας εκπλήξουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας είπε ότι υπάρχει τεράστια καχυποψία απέναντι στη πολιτική από άξιους ανθρώπους. «Αντίθετα πολλές φορές εκείνοι που είναι πρόθυμοι δεν είναι πάντα οι πλέον κατάλληλοι» διαπίστωσε.

«Να κάνουμε μια γενναία αυτοκριτική για τα σφάλματα που έχουμε πράξει χωρίς διάθεση συστηματικού αυτομαστιγώματος» κάλεσε τη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης. «Έχω προσπαθήσει στη ΝΔ, ένα κόμμα παραδοσιακό και σε κάποια πράγματα συντηρητικό, να κάνω υπερβάσεις» είπε διαπιστώνοντας πως αυτό προκαλεί, ενίοτε, αναταράξεις, τις οποιές χαρακτήρισε καλοδεχούμενες. Τόνισε ωστόσο οτι η ΝΔ πρέπει να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο κομματικό μηχανισμό. «Αυτές είναι οι εσωτερικές υπερβάσεις μας και απαιτούν αυτοκριτική για παλιά λάθη, την οποία εγώ δεν έχω διστάσει να κάνω».

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες

«Δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετικά σενάρια» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες που θα επιδιώξει. 

«Διεκδικούμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό» εξήγησε, ωστόσο είπε πως ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμη η ΝΔ «θα επιδιώξουμε διερυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Για τον σκοπό αυτό είπε πως θα επεξεργαστεί μια «ατζέντα διευρυμένης συνεννόησης» κι απο εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί απο τα υπόλοιπα κόμματα αν θα συμφωνήσουν.

«Δεν βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατεί τις δυνάμεις του», ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στα κόμματα με τα οποία θα θελήσω να συνεννοηθώ την επόμενη ημέρα».

Για τον εκλογικό νόμο και την εκλογή του ΠτΔ

Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές, θα προτείνει στην αναθεώρηση του Συντάγματος, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει πλειοψηφία ώστε να αποφευχθεί νέα αναμέτρηση με απλή αναλογική. «Ο εκλογικός νόμος θα ξαναλλάξει», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «δεν ξέρω αν θα έχουμε πλειοψηφία 200 εδρών, αλλά θα προτείνουμε ένα νέο και καινοτόμο εκλογικό σύστημα με στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής που όμως δεν θα είναι απλή αναλογική».

Για το άρθρο 16, τη ΔΑΠ και τα πανεπιστήμια

Πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να επιτραπούν μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Ωστόσο, επειδή αυτό θα πάρει χρόνο, δίνω έμφαση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Οι παρεμβάσεις μας θα είναι άμεσες. Οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου, θα καταργηθούν».

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν θεωρεί πως χρειάζεται συμβουλευτικό δημοψήφισμα για την αλλαγή του άρθρου 16.

Ερωτηθείς για την στάση της ΔΑΠ στο θέμα με την αντιγραφή στο πανεπιστήμιο της Πάτρας είπε ότι «οι πρακτικές αυτές είναι απαράδεκτες γι αυτό και η άμεση απάντηση της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ».

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα είπε ότι οι φοιτητές δεν πρέπει να ψηφίζουν για την ανάδειξη των πρυτανικών οργάνων. Δεν είναι η δουλειά των φοιτητών να μετέχουν στην διοίκηση των πανεπιστημίων.

Ακόμη ανέφερε ότι αλλάζει ο ρόλος της ΔΑΠ. «Δεν έχει λόγο να μετέχει σε φοιτητικές εκλογές που εκπροσωπούν τους λίγους. Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε κανένα πανεπιστήμιο», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον ΟΠΑΠ και τα τυχερά παίγνια 

Η δική μας προσέγγιση είναι ότι θέλουμε ανταγωνισμό, απάντησε σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ το 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «στο θέμα των παιγνίων θέλουμε ένα αυστηρό πλαίσιο που να προστατεύει τον παίκτη και την ελληνική κοινωνία. Με το υπάρχον πλαίσιο δεν μεγιστοποιούνται τα έσοδα του κράτους και η προστασία των πολιτών».