Ο Βασίλης Πέππας στον «θρόνο» του Αρείου Πάγου
Η κυβέρνηση παρέλειψε 15 δικαστικούς λειτουργούς για να τον ορίσει νέο πρόεδρο
Ρεπορτάζ: Βάσω Παλαιού
Αλλαγή σελίδας στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, καθώς χθες το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε τον αρεοπαγίτη Βασίλειο Πέππα για να διαδεχθεί τη Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου στη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Η επιλογή του νέου προέδρου έγινε από τη «δεξαμενή» των αρεοπαγιτών και όχι των αντιπροέδρων, ως είθισται. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση παρέλειψε συνολικά 15 δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι βρίσκονταν ψηλότερα στην επετηρίδα, για να ορίσει τον κ. Πέππα νέο πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε χθες και τους πέντε νέους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για τους Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου, Γεώργιο Λέκκα, Αγγελική Αλειφεροπούλου, Πηνελόπη Ζωντανού και Μαρία Χυτήρογλου.
Το όνομα του κ. Πέππα άρχισε να ακούγεται ως ενός από τα «φαβορί» μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ το προηγούμενο διάστημα επικρατέστεροι για να διαδεχθούν τη Βασιλική Θάνου φέρονταν οι αντιπρόεδροι Δημήτρης Κράνης και Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη. Ο κ. Κράνης μάλιστα συγκέντρωσε και την προτίμηση των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής με οριακή διαφορά από τον κ. Πέππα.
Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους θεωρείται έμπειρος δικαστής, νηφάλιος, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με τους συναδέλφους του. Στην πρώτη του δήλωση, λίγα λεπτά μετά την επιλογή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο ίδιος τόνισε: «Διαχρονικό, επιτακτικό αίτημα των συμπολιτών μας και της πολιτείας είναι η αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης με όσα πολλά μπορούν να εννοηθούν με τις λίγες αυτές λέξεις. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στο αίτημα αυτό. Οι δικαστικοί λειτουργοί όλων των βαθμίδων επιτελούν το καθήκον τους με αίσθημα ευθύνης. Θα τους συμπαρασταθούμε και θα ενισχύσουμε κάθε προσπάθειά τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στην προσδοκία για αποτελεσματική Δικαιοσύνη».
Ο κ. Πέππας, εκ Σερίφου ορμώμενος, καθώς γεννήθηκε το 1952 στο κυκλαδίτικο νησί και συγκεκριμένα στο χωριό των μεταλλωρύχων, το Μέγα Λιβάδι, εισήχθη στο Δικαστικό Σώμα στις 7 Αυγούστου 1979 ως πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Πειραιά και έχει ευρεία γνώση όλου του φάσματος της Ποινικής και Αστικής Δικαιοσύνης. Στις 16 Ιανουαρίου 1981 προήχθη σε πρωτοδίκη και διορίστηκε στην Κοζάνη, ενώ έλαβε τον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών στις 25 Οκτωβρίου 1996 και του εφέτη στις 13 Αυγούστου 1999. Στις 6 Αυγούστου 2009 έλαβε τον βαθμό του προέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ στις 6 Αυγούστου 2013 πέρασε το κατώφλι του Αρείου Πάγου.