Τους δεσμούς του με το απαιτητικό κοινό της Κρήτης θα επιχειρήσει να ξαναζωντανέψει ο πρωθυπουργός, καθώς αύριο θα βρεθεί στο Ηράκλειο για να μιλήσει στο 3ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια και το υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Πολλά στελέχη της κυβέρνησης θα βρεθούν από σήμερα στην Κρήτη, καθώς το βράδυ ανοίγουν οι εργασίες του, με την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική της Κρήτης, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Μέσω της διαβούλευσης, θα επιδιωχθεί η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη ενεργειών, σε συνάρτηση αφενός με τις προτεραιότητες της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021», αφετέρου με τις πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες έχουν ήδη αναπτυχθεί ή σχεδιαστεί από την Περιφέρεια, σηματοδοτώντας τη μετάβαση της περιοχής από την εποχή της κρίσης στην εποχή της «δίκαιης ανάπτυξης».

Εν τω μεταξύ από «ιερά εξέταση» αναμένεται να περάσουν σήμερα το πρωί οι υπουργοί Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος καθώς θα κληθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα και τις απορίες που θα τους θέσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ρύπανσης του Σαρωνικού από την πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Αγ. Ζώνη ΙΙ».

Η διαδικασία αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς στο κυβερνών κόμμα υπάρχουν έντονες μουρμούρες για τον χειρισμό του θέματος από τους αρμόδιους υπουργούς.

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου θεώρησαν ότι αυτή η ενημέρωση ήταν αναγκαία δεδομένου ότι όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν γκρίνιες στο κόμμα για ελλιπή ενημέρωση από τους υπουργούς.

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, αποφασίστηκε να υπάρξει μια πρωτόγνωρη διαδικασία για την ελληνική πολιτική σκηνή, που θα βασίζεται στην αξιολόγηση των υπουργών από τους βουλευτές στην επικοινωνία που διατηρούν οι υπουργοί με τους βουλευτές.

Αφορμή γι' αυτήν τη διαδικασία στάθηκε το γεγονός ότι όλο το τελευταίο διάστημα υπήρχε ελλιπής ενημέρωση στους βουλευτές για σημαντικά θέματα και νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή και που είχαν ως αποτέλεσμα τα στελέχη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να πιάνονται εξαπίνης από τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης.

Καλό βαθμό μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν πάρει ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Σωκράτης Φάμμελος, ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Κώστας Γαβρόγλου αλλα και κάποιοι άλλοι που προέρχονται από την νέα γενιά των βουλευτών-υπουργών.

Η διαδικασία αυτή ωστόσο φαίνεται πως θα αφορά και τους ίδιους τους βουλευτές, αφού από τις επιδόσεις τους –την παρουσία τους στις συνεδριάσεις, τις παρεμβάσεις τους και τις ομιλίες τους– θα αξιολογηθεί η συνολική τους κοινοβουλευτική παρουσία.