«Δεν έκανα καμιά επίθεση τον Γιώργο Παπανδρέου, εγώ είπα την άποψη μου. Αυτό τονίζει σε νέα παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος αρχηγός του νέου πολιτικού φορέα, Νίκος Ανδρουλάκης.

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ξεκαθαρίζει τον τρόπο που ο ίδιος θέλει να πολιτευτεί: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό: Εάν ηγηθώ αυτής της προσπάθειας και οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα έχουν ένα σαφέστατο πρόσημο. Δεν θα ξανασυνεργαστούμε με κόμματα της άκρας δεξιάς, όπως κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας.

Εάν συγκυβερνήσουμε, δεν θα κάνουμε αυτό το 4-2-1, ή διανομή αποτυχόντων βουλευτών. Θέλω ένα σταθερό κράτος, όπου μέσω του ΑΣΕΠ, όλοι οι οργανισμοί θα επιλέγουν πρόσωπα ικανά, πέρα και από τα κόμματα, και αυτά θα μένουν σταθερά για μια τετραετία στη θέση τους, όποιος κι αν είναι πρωθυπουργός, όποιος και αν είναι υπουργός. Οι κυβερνητικές συνεργασίες πρέπει να είναι προγραμματικού περιεχομένου και όχι συσπειρώσεις εξουσίας που ο καθένας θα μοιράζει υπουργεία».

Αναφερόμενος στην απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην ψηφίζει στη Βουλή νομοσχέδια της κυβέρνησης, τα οποία δεν ψηφίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ξεκαθαρίζει τη θέση του λέγοντας:

«Καλό θα είναι να μην ετεροκαθοριζόμαστε και σε καμιά περίπτωση η στάση μας στη Βουλή δεν πρέπει να καθορίζεται από τη στάση του κ. Καμμένου. Από την άλλη, όμως, ο κ. Τσίπρας θα πληρώσει την παρά φύση συνεργασία του. Διότι βλέπουμε για σοβαρά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο τώρα αλλά και στο παρελθόν για σοβαρά θέματα που αφορούν τους θεσμούς, ο κ. Καμμένος έχει μια ατζέντα βαθιά εθνικολαϊκιστική».

Επίθεση

Εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποίησε πάρα πολύ από τον χρόνο του για να μας πείσει ότι έχει μια λογική συνεργασία με τον κ. Καμμένο και χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι ο Βορίδης κρατούσε τσεκούρι, άρα ο Καμμένος είναι πιο αριστερός από τον Βορίδη. Θεωρώ ότι και οι δύο ανήκουν στην άκρα δεξιά, σε επίπεδο αντιλήψεων και πρακτικών, και ο κ. Τσίπρας επέλεξε δύο φορές να είναι αγκαλιά με τον κ. Καμμένο και να απολογείται γι αυτό. Αυτό δεν είναι αριστερά με την έννοια των αξιών της αριστεράς και αυτό ο κ. Τσίπρας θα το πληρώσει. Το χθεσινό στη Βουλή είναι ένα κομμάτι αυτού που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι «παραπλάνησε τον κόσμο με ψευδή αφηγήματα», ενώ «επιτέθηκε» και στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αναφορά του στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι συμβατές με την ανθρώπινη φύση. «Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στη ΔΕΘ και είπε το φοβερό: ότι οι ανισότητες σε μια κοινωνία είναι συμβατές με τη φύση του ανθρώπου. Λες και δεν ζήσαμε τη Γαλλική Επανάσταση. Δηλαδή, μπορεί σήμερα η σοσιαλδημοκρατία να μην επιπλήξει την αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη; Και να μην πει ότι ο αγώνας των πολιτών, του πολιτικού συστήματος είναι να εξαλειφθούν οι κοινωνικές ανισότητες;» διερωτήθηκε.

Η νέα γενιά

Για τη φιλοδοξία του, εφόσον ηγηθεί της δημοκρατικής παράταξης, είπε ότι είναι: «Να σκοτώσουμε τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος που απογοήτευσαν τις νέες γενιές και να πάει παρακάτω η πατρίδα μας, φτιάχνοντας ένα κόμμα που θα λειτουργεί με διαφάνεια στις πολιτικές του αποφάσεις, στα οικονομικά, θα σέβεται τα μέλη του θα σέβεται το κράτος. Δεν θα περιμένουν στρατιές αποτυχόντων βουλευτών πότε θα γίνουν εκλογές για να μπουν σε θέσεις εξουσίας. Αυτά είναι μια άλλη πολιτική κουλτούρα».

Σε ερώτηση για το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εξ αποστάσεως απάντησε ότι είναι τεχνικό και πρέπει να το επιλύσουν οι τεχνικοί και όχι οι πολιτικοί.

Εκείνο που έθεσε ο κ. Ανδρουλάκης είναι η ανάγκη συμμετοχής στην ψηφοφορία, με μια καινοτομία, των νέων ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, καθώς, όπως είπε, «είναι μία άλλη Ελλάδα που παράγει, που ρισκάρει, που ενδιαφέρεται για το μέλλον του τόπου μας».

«Εντός και εκτός της χώρας υπάρχει μια κινητοποίηση της δικής μου γενιάς που ψάχνει μια διέξοδο πολιτική. Ο κόσμος ψάχνει κάτι αντισυστημικό, μακριά από τη μιντιοκρατία και την οικογενειοκρατία» επισήμανε και πρόσθεσε πως χρειάζεται ανανέωση προσώπων, ατζέντας, ήθους και κουλτούρας.

Σε ερώτηση για το πώς οραματίζεται τον νέο πολιτικό φορέα, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Ενιαίο φορέα με πλήρη διαφάνεια. Όλοι αυτοί που θα γραφτούν μέλη για να ψηφίσουν θα είναι ένα σταθερό σώμα αποφάσεων. Θα τους δώσουμε τη δυνατότητα σε μεγάλες αποφάσεις να μπορούν να συμμετέχουν μέσα από ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα. Θέλω για πρώτη φορά να φτιάξουμε ένα κόμμα ευρωπαϊκών χαρακτηριστικών, το οποίο να κινητοποιήσει τον λαό σε μια θετική κατεύθυνση, χωρίς διχόνοια, χωρίς μισαλλοδοξία».

Χαρακτήρισε μίζερο το δίλημμα αν ο νέος φορέας θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ και παρατήρησε: «Το δίλημμα αυτό είναι μίζερο και αφορά ένα κόμμα που είναι σήμερα τέταρτο. Το κόμμα, που φιλοδοξώ να δημιουργήσουμε, θα ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ο δημοκράτης πολίτης ψάχνει διέξοδο, ας του τη δώσουμε και δεν θα έχει αυτό το δίλημμα, θα το έχουν άλλοι».

Χθες ο κ. Ανδρουλάκης περιόδευσε στον νομό Κιλκίς και σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα συναντήσει πολίτες για να τους εξηγήσει τις θέσεις του, στις 7.30 μ.μ., στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ (αίθουσα Ολυμπιάς).