Για τη την ελληνική παρουσία στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς , επισήμανε ότι ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες-που αφορούσε τη διαδικασία ως προς τα ζητήματα της ονομασίας της πΓΔΜ και του Κυπριακού.

Ιδιαίτερη σημασία, υπογράμμισε, είχε και η αρκετά μεγάλη σε έκταση συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ «με τον οποίο έχουμε μία καλή συνεργασία», όπως και η συζήτηση που είχε με την Φιόνα Χιλ, Ανώτερη Σύμβουλο του Τραμπ και υπεύθυνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα ζητήματα Ευρώπης και Ρωσίας, δύο σημαντικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, μετά το πέρας της δεξίωσης που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και είχαν βασικό θέμα το εν δυνάμει ταξίδι στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς και το δικό του επικείμενο ταξίδι για σειρά διαλέξεων σε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια όπως και τη συνάντησή του με τον κ. Μακ Μάστερ.

Σημαντικές επίσης ήταν, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς και οι δύο διμερείς, «πολύ χρήσιμες» επαφές του, σε γεύμα και δείπνο αντίστοιχα, με τους ομολόγους του της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, και της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Με τον κ. Μπουσάτι έγινε μία εκτεταμένη τετ α τετ συζήτηση για τα ανοιχτά θέματα που εκκρεμούν από το παρελθόν με την Αλβανία και πως θα μεθοδευτεί η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να κλείσουν αυτά ζητήματα. Ιδιαίτερα φιλική χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς τη συζήτηση με τον κ. Ντιμιτρόφ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τρόποι μεθόδευσης της λύσης του ζητήματος της ονομασίας, η λήψη κάποιων μέτρων για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού και της εκατέρωθεν δυσπιστίας, με τη διοργάνωση συναντήσεων ειδικών σε θέματα νομικής φύσης, Ιστορίας και σχολικών βιβλίων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι το ζήτημα της ονομασίας έχει ουσιαστικά τέσσερα μέρη: το ονοματολογικό και τη χρήση του ονόματος- τα δύο θέματα που έχει χρεωθεί ο κ. Νίμιτς να διαπραγματεύεται- καθώς και τα παράγωγα-προϊόντα, γλώσσα, ιθαγένεια, για τα οποία ετοιμάζεται από ελληνικής πλευράς με πανεπιστημιακούς μία λίστα καταγραφής τους, και τέλος οι συντμήσεις. Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί λύση είναι ένα πακέτο διαπραγμάτευσης και είπε ότι ο ίδιος διέβλεψε μία διάθεση να άρουν τα Σκόπια ορισμένα σύμβολα αλυτρωτισμού εκφράζοντας την ελπίδα να υλοποιηθεί αυτό.

Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά αναφέρθηκε και στην πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 24/10, ανταποδοτικής της συνάντησης που είχαν στην Κρήτη τον Αύγουστο του 2016 και η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια- γενέτειρα και εκλογική περιφέρεια του Μ. Τσαβούσογλου- ή την 'Αγκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για την δυσμενή κατάληξη στο Κυπριακό εξαιτίας της Τουρκίας τόνισε τη σημασία που έχει να κρατιούνται ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, επισήμανε ότι ο γγ του ΟΗΕ είναι στη διάθεση των εμπλεκομένων μερών τονίζοντας ότι η καλή προετοιμασία είναι ουσιαστική για τη συνέχεια της συζήτησης και εκφράζοντας την άποψη ότι η Τουρκία πρέπει στην προετοιμασία να δείξει αν έχει διάθεση για σύγκλιση θέσεων.

Σχετικά με την τετραμερή συνάντηση που είχε την Παρασκευή το πρωί με τα τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ στο Νότο- Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ελήφθη σειρά αποφάσεων μεταξύ των οποίων η πιο ενδιαφέρουσα αφορούσε ένα ταξίδι από κοινού στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία.