Το δίλημμα για τις εκλογές
Το αφήγημα που επεξεργάζεται το Μαξίμου για να στήσει κάλπες.
Εκλογές πριν ή µετά την έξοδο από τα μνηµόνια είναι το νέο µεγάλο δίληµµα το οποίο απασχολεί τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του, καθώς το 2019 φαντάζει πολύ µακρινό και η έξοδος από τη λιτότητα πολύ δύσκολη. Όσο και αν η απάντηση φαντάζει απλή, οι δυσκολίες και τα προσκόµµατα που έχει να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση µοιάζουν πολλά και δυσεπίλυτα, ενώ το 2019 θεωρείται από τους περισσότερους ως απαγορευτική χρονολογία, καθώς τότε θα έρθουν και άλλα µέτρα και άλλες περικοπές στις συντάξεις. Το δίληµµα, λοιπόν, εκλογές πριν ή µετά το τέλος των μνηµονίων έχει να κάνει καθαρά µε το αφήγηµα που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας προκειµένου να κερδίσει και αυτή την εκλογική µάχη, καθώς πλέον έχουν εκλείψει όλα τα επιχειρήµατα τα οποία χρησιµοποιούσε στο παρελθόν. Και δεν είναι µόνο αυτό. Όλα τα στελέχη της Ε.Ε. τα οποία εµπλέκονται µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο µε τα μνηµόνια (Μοσκοβισί, Ντάισελµπλουµ) µε δηλώσεις τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι το τέλος των μνηµονίων θα έρθει τον ερχόµενο Αύγουστο, η χώρα, ωστόσο, θα παραµείνει υπό επιτροπεία και απόλυτο έλεγχο από τους θεσµούς.
Με βάση λοιπόν αυτές τις δηλώσεις, όλα δείχνουν ότι ο απεγκλωβισµός της Ελλάδας από τα μνηµόνια θα συνοδευτεί µε ένα νέο κείµενο απαιτήσεων -µέσα στο οποίο θα καταγράφεται η συνέχιση της επιτήρησης από τους εταίρους- το οποίο δεν αποκλείεται να είναι ιδιαίτερα βαρύ για την ελληνική κοινωνία. Σε αυτή την περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα εµφανιστεί να έχει υπογράψει µια νέα δέσµευση πέρα από το τρίτο μνηµόνιο, η οποία µάλιστα θα αφορά την εποχή που τυπικά δεν θα υπάρχουν μνηµόνια και άρα θεωρητικά τα πράγµατα θα µπορούσαν να πάνε καλύτερα. Αυτό µοιραία θα αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς θα μπορεί να υποστηρίξει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα και για τα επόμενα χρόνια ενώ τα μνημόνια τελείωσαν. «Κάν’ το όπως ο Σημίτης το 2000» εισηγούνται κάποιοι από τους συνεργάτες του στον πρωθυπουργό, βάζοντας νέα δεδομένα πάνω στο τραπέζι για τον χρόνο που θα διεξαχθούν οι εκλογές. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης θυμήθηκαν ότι το 2000 ο τότε πρωθυπουργός πήγε με βασικό προεκλογικό σύνθημα «Ψηφίστε με για να σας βάλω στην ΟΝΕ», δίνοντας στην όλη διαδικασία έναν συμβολικό χαρακτήρα και όχι τον χαρακτήρα της πολιτικοοικονομικής αλλαγής που ήθελε η χώρα. Το νέο σενάριο θέλει, λοιπόν, τον Αλέξη Τσίπρα να πηγαίνει σε εκλογές την άνοιξη με σύνθημα «Ψηφίστε με να σας βγάλω από τα μνημόνια».
Οι εμπνευστές αυτής της ιδέας θεωρούν ότι με αυτό το αφήγημα μπορεί να χτυπηθεί πιο εύκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κάποιες κοινωνικές ομάδες δεν τον βοηθούν ιδιαίτερα. Την επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρες εκλογές την άνοιξη θα ενισχύσουν και τα καλά οικονομικά μεγέθη, καθώς ο πρωθυπουργός θα μπορεί να εκμεταλλευτεί ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 2% και του χρόνου θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας, προέβλεψε ανάπτυξη 2% εφέτος και υψηλότερη το 2018. Παράλληλα, έκανε λόγο για βελτίωση των δεικτών στις λιανικές πωλήσεις και τις εξαγωγές και για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες στη μεταποίηση και τη βιομηχανία, καθώς και για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Ακόμα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς η υποαπόδοση στον φόρο εισοδήματος αντισταθμίζεται από την υπεραπόδοση σε άλλους τομείς, όπως π.χ. σε ΕΦΚΑ και ΦΠΑ. Φυσικά όλα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθούν πάρα πολλά. Ο πρωθυπουργός έχει θέσει μάλιστα ως χρονοδιάγραμμα το τέλος του χρόνου, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι οι όποιες εμπλοκές μπορούν να τραβήξουν τα πράγματα σε χρονοβόρες και αδιέξοδες συζητήσεις.
Στην περίπτωση, πάντως, που οι εκλογές γίνουν μετά τη λήξη των μνημονίων, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δυνατότερο αφήγημα από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η ΝΔ είναι πιο άμεσα συνδεδεμένη με τα θέματα της ανάπτυξης, ενώ ο πρωθυπουργός θα εμφανίζεται να έχει ολοκληρώσει το έργο του βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Η πλάστιγγα, λοιπόν, δεν αποκλείεται να γείρει υπέρ αυτού που θα έχει πειστικότερο αφήγημα στο θέμα των επενδύσεων και άρα στη μείωση της ανεργίας. Κάποιοι πάντως υποστηρίζουν ότι και αυτή η περίοδος, δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι επίσης κατάλληλη για εκλογές, καθώς, παρά τα όποια στραβοπατήματα, υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης η γενική αίσθηση στην κοινωνία ότι κάτι πάει να αλλάξει. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ότι η ΝΔ τη συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη εξαιτίας των εσωκομματικών της θεμάτων και άρα θεωρητικά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη άνεση. Το γεγονός ακόμα ότι στην κεντροαριστερά γίνεται ο… κακός χαμός είναι ένα ακόμα επιχείρημα γι' αυτούς που πιστεύουν ότι ο Νοέμβριος θα ήταν η καλύτερη περίοδος για να στηθούν οι κάλπες, στην περίπτωση φυσικά που η αξιολόγηση έχει πάρει τον δρόμο της. Όσο και να φαίνεται περίεργο, σε εσωκομματικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται περισσότερο έτοιμος από ποτέ, καθώς τα περιφερειακά συνέδρια κινητοποίησαν τον μηχανισμό, ενώ έστειλαν τον Αλέξη Τσίπρα στην επαρχία δίπλα στους πολίτες. Όπως εκτιμάται στο κυβερνών κόμμα, αυτό είναι και το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ.