Κήρυξαν... ιερό πόλεμο στον Τσίπρα
Πλούσιο το παρασκήνιο της µαταίωσης της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος - Τι µεσολάβησε, πώς κόλλησε
Πλούσιο είναι το παρασκήνιο της αναβολής της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Αγιον Ορος, που επιβεβαιώνει, σύµφωνα µε τους καλά γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά δρώµενα, την αρνητική εικόνα που έχει διαµορφωθεί το τελευταίο διάστηµα για την κυβέρνηση σε θρησκευτικούς φορείς, ιεράρχες και χώρους εκκλησιαστικών αναφορών, ανά την επικράτεια, λόγω νοµοθετικών πρωτοβουλιών και της ρητορικής ορισµένων κυβερνητικών στελεχών που συγκρούονται µε τα «θεία».
Την προηγούµενη ∆ευτέρα η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους απέστειλε µέσω του αρµόδιου επί των εκκλησιαστικών υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αµανατίδη, πρόσκληση στον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί την Αθωνική Πολιτεία. Αντίστοιχη πρόσκληση είχε επιδοθεί και πέρυσι τον ∆εκέµβριο.
Την πρόσκληση αυτή έκανε αποδεκτή την προηγούµενη εβδοµάδα το Μαξίµου και αµέσως προγραµµατίστηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Καρυές για τις 27 Σεπτεµβρίου, όπου θα υπήρχε και συνάντηση µε τον Οικουµενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολοµαίο, ο οποίος θα βρισκόταν και εκείνος στο «Περιβόλι της Παναγίας», ανήµερα της εορτής του Τιµίου Σταυρού (οι Αγιορείτες ακολουθούν το ιουλιανό ηµερολόγιο) για προσκυνηµατική επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος.
«Η ιερά επιστασία έστειλε µια επιστολή στον κ. Αµανατίδη και ο πρωθυπουργός απάντησε», ανέφεραν στα «Π» αγιορείτικες πηγές.
Ωστόσο, λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη του κ. Τσίπρα ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίµου ότι η συγκεκριµένη «αναβάλλεται λόγω βεβαρηµένου προγράµµατος του πρωθυπουργού».
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, από τη στιγµή που έγινε γνωστή η είδηση του ταξιδιού στο Αγιον Ορος, η Ιερά Κοινότητα έγινε αποδέκτης διαµαρτυριών και σκληρής κριτικής. «∆εν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός που αρνείται κατά συρροή να κάνει τον σταυρό του να προσέλθει στο Αγιον Ορος ανήµερα της γιορτής του Τιµίου Σταυρού», έλεγαν όσοι ασκούσαν κριτική. Ενδεικτική του κλίµατος που επικρατούσε τις προηγούµενες ηµέρες ήταν η γνώµη που κατέθεσε ο αντιπρόσωπος της Μονής Ξηροποτάµου, ιεροµόναχος Παύλος, στη σύναξη της Ιεράς Κοινότητας που συνεκλήθη για την επίσκεψη του πρωθυπουργού και δηµοσίευσε η εκκλησιαστική ειδησεογραφική πύλη «Βήµα της Ορθοδοξίας» (vimaorthodoxias.gr).
«Ο προβληµατισµός µας έγκειται στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είναι πρόεδρος της κυβερνήσεως, η οποία περισσότερο από κάθε άλλη φορά προσπαθεί να επιβάλλει την αποχριστιανοποίηση και αλλοίωση της πνευµατικής ταυτότητας των Ελλήνων. (…) Πιστεύω ότι πρέπει άµεσα να διαµηνύσουµε στον κ. πρωθυπουργό να µην πραγµατοποιήσει τη σχεδιαζόµενη επίσκεψή του» έγραψε µεταξύ άλλων. Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες και ο καθηγούµενος της Ιεράς Μονής ∆οχειαρίου, Γέροντας Γρηγόριος, είχε ταχθεί ανοιχτά κατά της επίσκεψης αυτής. Στην είσοδο της συγκεκριµένης µονής µάλιστα στήθηκαν και µαύρες σηµαίες. Oπως αναφέρουν καλά πληροφορηµένες πηγές, στην εν λόγω σύναξη µόνο πέντε από τις είκοσι µονές τάχθηκαν υπέρ της επίσκεψης Τσίπρα.
«Σε τέτοιους χώρους που είναι κλειστές κοινωνίες ακούγονται πάρα πολλά και όλα αυτά (σ.σ. σύµφωνο συµβίωσης για οµοφυλοφίλους κ.λπ.) δεν ακούγονται καλά. Είναι κλειστές κοινωνίες. Οι µοναχοί λόγω της µακράς περιόδου νηστείας δεν θα µπορούσαν να αποδώσουν στον πρωθυπουργό τις πρέπουσες τιµές» σχολίαζαν αγιορείτικες πηγές στα «Π» και πρόσθεταν ότι επικρατούσαν και άσχηµες καιρικές συνθήκες, που δεν επέτρεπαν στο ελικόπτερο του πρωθυπουργού να προσγειωθεί. Με δεδοµένους τους παραπάνω προβληµατισµούς και µε τον κίνδυνο να υποδεχθούν οι Αγιορείτες τον κ. Τσίπρα ως απλό επισκέπτη και όχι ως πρωθυπουργό, το ταξίδι αναβλήθηκε παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονοµικών είχε κάνει την... καλύτερη προετοιµασία ανακοινώνοντας την ίδια εβδοµάδα την ετήσια οικονοµική χορηγία (1.240.000 ευρώ) των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους για το 2017.
Επιχείρηση αποχριστιανοποίησης
Εντονος προβληματισμός εκπέμπεται πλέον από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, καθώς οι μητροπολίτες στην πλειονότητά τους θεωρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό η υλοποίηση μιας επιχείρησης αποχριστιανοποίησης της ελληνικής κοινωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσουν τις αλλαγές που περιέχονται στις κυβερνητικές προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου στο άρθρο 3 για τις «Σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους» προτείνεται από την επιτροπή Κατρούγκαλου να διαγραφούν τα πάντα εκτός από τη φράση ότι «Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού», αλλά και μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες και κινήσεις κυβερνητικών στελεχών.
Τον περασμένο Απρίλιο προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος και προσωπικά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, αλλά και τον προβληματισμό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δηλώσεις και αναφορές κυβερνητικών βουλευτών που εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας έσπευσαν να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της μεταφοράς -με έξοδα του ελληνικού κράτουςτου Αγίου Φωτός από τους Αγίους Τόπους, με ορισμένους από αυτούς να χρησιμοποιούν απαξιωτικές εκφράσεις για την τελετή της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο στα Ιεροσόλυμα, προκαλώντας το κοινό αίσθημα. «Ειλικρινά απορώ... Γιατί τέτοια επιμονή, γιατί τόση εμμονή για το ξήλωμα των πάντων;» είχε αναφέρει σε δήλωσή του στα «Π» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Είχε προηγηθεί το προηγούμενο έτος η σφοδρή σύγκρουση του κ. Ιερώνυμου με τον τότε υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, για το θέμα της υποχρεωτικότητας της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία. Πριν από λίγους μήνες έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στην Ιεραρχία μία συνέντευξη του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, στην ΕΡΤ στην οποία ανέφερε ότι η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα «Ελλάς Ελλήνων χριστιανών» ούτε «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».
Την ίδια περίοδο ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους λέγοντας πως είναι ντροπή να μας απασχολεί τόσο καιρό αυτό το θέμα και «καλούμαστε να σηκώσουμε τον πήχη πιο ψηλά, δηλαδή στις σχέσεις Εκκλησίας-Εθνους. Να αφήσουμε τις μικρότητες». Δυσαρέσκεια στην Εκκλησία προκάλεσαν και πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι η σχολική προσευχή είναι «κατάλοιπο μιας απολύτως αντιδραστικής αντίληψης περί… “Ελλάδος Ελλήνων Χριστιανών”». «Η άσκηση της λατρείας είναι προσωπικό θέμα των παιδιών και των οικογενειών τους. Οχι του σχολείου», είχε τονίσει ο κ. Πουλάκης. Δυσάρεστη έκπληξη για την Ιεραρχία ήταν και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» που αφορά τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, ρυθμίζει ζητήματα διεμφυλικών ατόμων (τρανς) και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα η δυσαρέσκεια εντάθηκε όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση προωθεί ειδική ρύθμιση που θα επιτρέπει την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15 ετών. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των μητροπολιτών Μεσσηνίας και Σισανίου στα «Π».
Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχει και έντονη δυσαρέσκεια για την αναδίπλωση των ΑΝ.ΕΛ., καθώς ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανέφερε μιλώντας προ ημερών στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ότι το κόμμα του Π. Καμμένου αναμένεται να υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, επί της αρχής. Επίσης, δυσαρέσκεια για τις κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου εκφράζεται και από την πλευρά των παλαιοημερολογιτών, στους οποίους λέγεται ότι οι ΑΝ.ΕΛ. έχουν ισχυρά ερείσματα.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος
«Δυστυχώς σήμερα προκειμένου να προωθηθούν δήθεν τα λεγόμενα ατομικά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες εισάγονται νομοσχέδια στη Βουλή στα οποία δίδεται η δυνατότητα και ενισχύεται η βούληση του καθενός να αλλοιώσει την αυθεντικότητα του προσώπου του. Οταν του επιτρέπεται με το νομοσχέδιο “Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου” να διαφοροποιηθεί από την ίδια τη φύση του, όταν του δίνεται η δυνατότητα και η νομική υποστήριξη να αλλάξει το φύλο του και να μπορεί να ιδιωτεύει όπως εκείνος θέλει και όχι όπως η φύση τον έταξε. Μια τέτοια πορεία είναι πορεία προς την καταστροφή.»
Μητροπολίτης Σισανίου, Παύλος
«Το νομοσχέδιο “Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου” που προωθεί η κυβέρνηση είναι ένα νομοσχέδιο που υποβαθμίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα. Υποτιμά τον άνθρωπο. Θα έπρεπε το κράτος να ζητά την άποψη της Εκκλησίας σε θέματα που αγγίζουν και την ηθική». Για τη στροφή των ΑΝ.ΕΛ. και το «ναι» στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δήλωσε: «Αυτό δείχνει ότι μπροστά στην πολιτική και στην εξουσία δεν υπάρχουν αξίες».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», το Σάββατο 30/9/2017