Φίλης: Η Εκκλησία με τη στάση της αμφισβητεί την ανθρώπινη ύπαρξη
Ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι δεν πρέπει να αλλάξει η ηλικία των 15 ετών για την αλλαγή φύλου, ενώ καταγγέλλει ότι η Εκκλησία λειτουργεί με δομή εξουσίας και ξεχνάει τα μηνύματα του χριστιανισμού.
Ως δείγμα δημοκρατίας χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Παιδείας την αναταραχή που έχει προκύψει στην κυβέρνηση για το θέμα της αλλαγής φύλου με πολλούς βουλευτές, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ, να διαφοροποιούνται απέναντι στο επίμαχο νομοσχέδιο.
«Η διαφοροποίηση βουλευτών απέναντι στο νομοσχέδιο είναι δείγμα δημοκρατίας απέναντι στην ψήφο κατά συνείδηση. Δεν είναι πλήγμα για την κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Φίλης μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ενώ συνέχισε κάνοντας αυστηρή κριτική στην Εκκλησία. Μεταξύ άλλων, ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι η Εκκλησία με την αυστηρή στάση της απέναντι στο νομοσχέδιο αμφισβητεί την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου και σπρώχνει, όπως τόνισε, σε ρατσιστικό λόγο, ενώ κατήγγειλε πως όταν η Εκκλησία, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, λειτουργεί με δομή εξουσίας, ξεχνάει τα μηνύματα του χριστιανισμού. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να αλλάξει η ηλικία των 15 ετών για την αλλαγή φύλου που προωθεί η κυβέρνηση, αν και αναγνώρισε ότι δεν έγινε ικανοποιητική συζήτηση με επιστημονικούς φορείς.
Ειδικότερα ο κ. Φίλης ανέφερε: «Την Εκκλησία την ακούω, τη σέβομαι, αλλά δεν συμφωνώ. Άλλο ένας ισχυρός οργανισμός που διατυπώνει μια ηθική άποψη, κι άλλοι οι επιστήμονες. Η Εκκλησία είναι κάτι ευρύτερο. Έχουμε ακούσει πολλές ρηξικέλευθες απόψεις για το φύλο και το σεξ, τις σεβόμαστε τις απόψεις αυτές. Όσοι ζητούν να αλλάξουν φύλο αναζητούν έναν τρόπο ύπαρξης. Άρα η Εκκλησία αμφισβητεί τον τρόπο ύπαρξης, την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου. Ο Χριστός είπε, όποιος θέλει μπορεί να με ακολουθήσει. Η Εκκλησία πρέπει να αναγνωρίζει την ελευθερία στο πρόσωπο. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα μείον για την Εκκλησία. Καμία εμπάθεια δεν έχω με την Εκκλησία. Ακούω την άποψη της Εκκλησίας, έχει δικαίωμα να παρέμβει. Αλλά θίγει το θέμα της ύπαρξης. Ο λόγος της Εκκλησίας αυτήν τη στιγμή περιθωριοποιεί. Σπρώχνει ομάδες ανθρώπων στα νύχια ενός ρατσιστικού λόγου. Όταν η Εκκλησία λειτουργεί ως δομή εξουσίας, ξεχνάει τα μηνύματα του χριστιανισμού».
Ο κ. Φίλης αναγνώρισε ωστόσο ότι δεν ήταν σωστά προετοιμασμένη η κυβέρνηση: «Δεν έγινε επαρκώς κατά την άποψή μου η συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς. Είναι δικαίωμα ενός ανθρώπου να αλλάζει το φύλο του, χωρίς να υφίσταται ακρωτηριασμούς, χειρουργικές επεμβάσεις. Πιστεύω ότι εφόσον προχωρήσουμε στη νομοθετική ρύθμιση, να γίνουν επιπλέον ρυθμίσεις, αλλά δεν πρέπει να αλλάξει το όριο των 15 ετών για αλλαγή φύλου. Υπάρχουν κριτικές από επιστημονικούς φορείς, όμως είναι σε μια γραμμή αναζήτησης προϋποθέσεων».