Συνάντηση Μητσοτάκη - Αβραμόπουλου [εικόνες]
Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό, τη διαχείριση των συνόρων, τη Σένγκεν και τα ζητήματα ασφάλειας στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό, τη διαχείριση των συνόρων, τη Σένγκεν και τα ζητήματα ασφάλειας στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, κοινή εκτίμηση και των δύο είναι ότι ήρθε η ώρα να περάσουμε σε μια ομαλή διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Η δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας λειτουργεί, αλλά –κατά το τελευταίο διάστημα– παρατηρείται μια αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μόνη λύση είναι η ταχύτερη εφαρμογή των συμφωνιών, ώστε τα νησιά να ανακουφιστούν, να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών, αλλά και να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στους διακινητές.
Ενόψει του χειμώνα, είναι ανάγκη οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών να ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά στάνταρ. Να συνεχιστεί η μεταφορά μεταναστών από τη Μόρια, που δεν έχει επαρκή χωρητικότητα. Και βέβαια να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες προετοιμασίας για τις χειμερινές συνθήκες, για τις οποίες έχει κινητοποιηθεί ο δήμος της Λέσβου, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων: κυβέρνησης, τοπικών Αρχών, κοινωνίας πολιτών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Αναγκαία, όμως, είναι και η συνδρομή όλων των κρατών-μελών, έτσι ώστε η Ελλάδα και η Ιταλία να μην αφεθούν μόνες. Και βέβαια επιβάλλεται συνέχιση της μετεγκατάστασης για όσους είναι επιλέξιμοι.
Αναγκαία είναι και η επιτάχυνση του ρυθμού των επιστροφών παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι δύο άνδρες.
Σοβαρό ζήτημα συνιστά και η ένταξη όσων θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μεγαλύτερο διάστημα. Κρίνεται πάντως ότι το σύστημα ενοικίασης κατοικιών, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδίδει οφέλη τόσο προς τους πρόσφυγες όσο και προς τις τοπικές κοινωνίες.
Σε ό,τι αφορά τη Σένγκεν, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην τροπολογία που πρότεινε και η οποία λαμβάνει υπόψη τις νέες απειλές ασφαλείας, αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζει ότι η επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα παραμένει μόνο ως εξαιρετικό και προσωρινό μέτρο, ενώ ενισχύει τις διαδικασίες συντονισμού των κρατών-μελών για να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις στην ελεύθερη μετακίνηση.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ασφάλειας, σημειώνεται ότι οι προκλήσεις παραμένουν -όπως δείχνουν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις- πολύ σοβαρές. Ο κ. Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των πολιτών, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος ετοιμάζει δέσμη μέτρων σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφοριών. Κοινή πεποίθηση είναι ότι η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών αποτελούν κλειδί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κοινών απειλών και την τόνωση της ασφάλειας όλων των πολιτών».