Την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με τη θεσμοθέτηση ενός αναλογικότερου και δικαιότερου συστήματος με «σκαλοπάτια», ώστε το μπόνους των εδρών να μοιράζεται με βάση το ποσοστό που παίρνουν τα κόμματα, πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη», κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ναρκοθέτηση» του πολιτικού πεδίου με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε. «Εάν αφαιρέσουμε τις έδρες των κομμάτων που δεν θα μπουν ποτέ στην κυβέρνηση, απομένουν 240-250. Άρα για ποια δημοκρατία μιλάμε; Επί των 240-250 εδρών; Και θα έχουμε πάντα τρία κόμματα και στην αντιπολίτευση τη Χρυσή Αυγή; Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Ναι σε αναλογικότερο εκλογικό νόμο με «σκαλοπάτια»: στο 20% να παίρνει ένα κόμμα 5 έδρες, στο 25%, 10 έδρες, στο 30%, 15 έδρες, μέχρι να φθάσει τις 30 έδρες».

Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε επίσης ξανά το θέμα του «σπασίματος» της τεράστιας εκλογικής περιφέρειας της Β΄ Αθήνας, αλλά και του υπολοίπου Αττικής.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν τέτοιες στρεβλώσεις στη δημοκρατία μας. Είναι αδιανόητο ένας υποψήφιος στη Β’ Αθήνας, που έχει 1 εκατ. ψηφοφόρους, να εκλεγεί αν δεν είναι συνδεδεμένος με μιντιακά συμφέροντα».

Ερωτώμενος για τον ρόλο της κεντροαριστεράς στις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Πρώτος στόχος μας είναι να δυναμώσουμε αυτόνομα. Η παράταξή μας, η σοσιαλδημοκρατία, έχει όρια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ κι απέναντι στη ΝΔ. Θέλουμε να πάρουμε ένα μεγάλο ποσοστό στις επόμενες εκλογές με ένα διαφορετικό πρόγραμμα κι αν κάποιος συμφωνεί με τις απόψεις μας ας έρθει να συγκυβερνήσει. Δεν συμφωνεί, ας μείνουμε στην αντιπολίτευση. Πάντα προγραμματικά».

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Επιτέθηκε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ για την οικονομία: «Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να φτιάξει ένα αφήγημα: Ότι του χρόνου θα βγούμε από το μνημόνιο, αλλά δεν λέει ότι η μείωση του χρηματοδοτικού κενού γίνεται με "βιασμό" των μικρομεσαίων και ό,τι απομείνει θα γίνεται με εξόδους στις αγορές με πολύ υψηλό τίμημα.

Πρέπει να υπάρξει πριν από τις επόμενες εκλογές μια άλλη προοδευτική επιλογή σε σχέση με τον κ. Μητσοτάκη, που παραμένει αρχηγός του κόμματος το οποίο χρεοκόπησε την Ελλάδα από το 2004-2009, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που πολιτεύτηκε με τερατώδη ψέματα, κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, υφάρπαξε την ψήφο του και τώρα κάνει τελείως αντίθετα πράγματα. Άρα είναι ευθύνη δική μας όχι μόνο να ενισχύσουμε την εκλογική επιρροή της παράταξης, αλλά να προτείνουμε μια άλλη λύση για να φύγουμε γρηγορότερα από αυτό τον φαύλο κύκλο που έχει μπει η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Εάν δεν συμβεί αυτό, εκτιμώ πως η χώρα θα πάει μακροπρόθεσμα σε περιπέτεια».

Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει να ψηφίσει μαζικά: «Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια ενότητας του χώρου και ανανέωσης, ενότητα ηθική, πολιτική, παραταξιακή. Μια νέα συλλογική προσπάθεια με άλλους όρους. Δεσμεύομαι ότι μπορώ να διευρύνω τα όρια της παράταξης. Εάν νομίζουν κάποιοι ότι ενότητα είναι διανομή εξουσίας σε παλιούς πρωταγωνιστές, αυτό είναι λάθος».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, μια μορφή αποτυχίας αν προσέλθουν να ψηφίσουν 80 χιλιάδες πολίτες και ζήτησε απ' όλους να πολιτικοποιηθεί η διαδικασία. «Όσο η συζήτηση μένει στα διαδικαστικά, χάνει έδαφος η πολιτική. Εάν η συζήτηση κατευθυνθεί στην πολιτική και στο πεδίο των πραγματικών προβλημάτων, εκτιμώ πως η συμμετοχή θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Διότι τα κόμματα δεν τα γεννούν οι ανθρώπινες φιλοδοξίες αλλά οι ανάγκες, και σήμερα οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες».

Τέλος, επανέλαβε ότι τα χρέη του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να διαγραφούν, αλλά θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται κανονικά.

Ωστόσο, τόνισε ότι και για τα χρέη των υπολοίπων κομμάτων θα πρέπει να γίνει έλεγχος και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.