Νέο σύστημα για τις ευρωεκλογές σκέφτεται η κυβέρνηση - Αντιδρά η ΝΔ
Πεδίο έντονης πολιτικής διαμάχης για τα «μαγειρέματα» που τυχόν θα επιδιώξει η κυβέρνηση
Ενα νέο, μεικτό σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών με σταυρό και λίστα, επεξεργάζεται η κυβέρνηση Τσίπρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών». «Υπάρχουν σοβαρές σκέψεις να προχωρήσουμε σε αυτήν την αλλαγή», τόνισαν ανώτατες κυβερνητικές πηγές. Μία τέτοια ρύθμιση πιθανόν να έρθει για διαβούλευση μαζί με την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν γίνουν πρόωρες εκλογές θα επιταχυνθεί η κατάθεσή της. Για να περάσει από τη Βουλή και να εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές του 2019 χρειάζεται απλή πλειοψηφία, ούτε καν η δεδηλωμένη. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν τη ρύθμιση μόνοι τους οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ. Το νέο εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών που συζητείται, κινείται στο πνεύμα εκείνου που ισχύει στις εθνικές εκλογές, όπως τόνισαν οι κυβερνητικές πηγές. Η διαφορά είναι, όμως, ότι οι βουλευτές του εθνικού Κοινοβουλίου είναι 300 και από αυτούς εκλέγονται 12 με τη λίστα (Επικρατείας). Στην Ευρωβουλή η Ελλάδα εκλέγει μόλις 21 εκπροσώπους. Επομένως η αναλογία σταυρού και λίστας, θα αποτελέσει αντικείμενο έντονης πολιτικής διαμάχης για τα «μαγειρέματα» που τυχόν θα επιδιώξει η κυβέρνηση. Διάχυτη είναι η καχυποψία της αντιπολίτευσης. Σχολιάζεται επίσης το γεγονός ότι δεν θα είναι εύκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί τη λίστα, όταν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει δημοψήφισμα για την απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Το ποτήρι για τον ΣΥΡΙΖΑ «ξεχείλισε», μετά την (επικείμενη) ανεξαρτητοποίηση του Κωνσταντίνου Χρυσόγονου. Τον Αύγουστο του 2015 προσχώρησε στη Λαϊκή Ενότητα ο Νίκος Χουντής, που ήταν ο πρώτος επιλαχών και πήρε την έδρα του Μανώλη Γλέζου όταν παραιτήθηκε. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ανεξαρτητοποιήθηκε η Σοφία Σακοράφα. Ερωτήματα υπάρχουν όσον αφορά στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, που δήλωσε στο «πόθεν έσχες» καταθέσεις 340.000 ευρώ σε τράπεζες του Βελγίου, της Γαλλίας και της Βουλγαρίας, οι οποίες προήλθαν «από δωρεές που ήταν το απόσταγμα κινήματος αλληλεγγύης στο πρόσωπό της» όπως δήλωσε η ίδια, καθώς είχε πέσει θύμα επίθεσης με οξύ όταν εργαζόταν ως καθαρίστρια. Δεν προκάλεσε μόνο τη δυσαρέσκεια πολλών συναδέλφων της, αλλά είχαν φουντώσει οι φήμες ότι μπορεί στις επόμενες εκλογές να ξανακατέβει ευρωβουλευτής, αλλά εκπροσωπώντας τη Βουλγαρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα δίνει τη μάχη στις Βρυξέλλες, με τρεις από τους έξι ευρωβουλευτές που εξέλεξε, τον Δημήτρη Παπαδημούλη που εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, την κ. Κούνεβα και τον Στέλιο Κούλογλου, που διαδέχθηκε τον Γιώργο Κατρούγκαλο όταν εκείνος υπουργοποιήθηκε. Χωρίς ευρωβουλευτή απέμειναν οι κυβερνητικοί εταίροι του Αλέξη Τσίπρα, οι ΑΝ.ΕΛ. Τον Νοέμβριο του 2014 ανεξαρτητοποιήθηκε ο Νότης Μαριάς. Θα ήταν απίθανο ο Πάνος Καμμένος να δώσει γραμμή καταψήφισης μιας τέτοιας ρύθμισης.
«ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ»
Στην Πειραιώς κορυφαίο στέλεχος με το οποίο συνομίλησαν τα «Π» τόνισε ότι η κατάργηση του σταυρού θα ήταν πισωγύρισμα, στο οποίο θα αντιδρούσε καταρχήν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. από εσωκομματικές εκλογές στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Άλλα στελέχη θεωρούν ότι ο συνδυασμός σταυρού και λίστας ενδεχομένως να διευκόλυνε τον κ. Μητσοτάκη, με την έννοια ότι θα μπορούσε να βάλει στη λίστα υποψήφιους από το «νέο αίμα» που δεν έχουν αναγνωρισιμότητα και στη μάχη του σταυρού να ρίξει παλιούς ευρωβουλευτές ή άλλα στελέχη που θα θεωρήσει ότι μπορούν να ενισχύσουν τη δυναμική της Ν.Δ. Το θέμα δεν έχει συζητηθεί στο ηγετικό επιτελείο. Η Ν.Δ. έχει ένα ακόμη προηγούμενο, που μέχρι σε ένα βαθμό τη δεσμεύει. Η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές με ρύθμιση που πέρασε το 2014. Ετσι έβαλε τέλος στη λίστα που προσφερόταν για επιλογές του αρχηγού, οι οποίες μπορούσαν να προέλθουν ακόμη και από πιέσεις πάσης φύσεως συμφερόντων ή προκειμένου να εξυπηρετηθούν εσωκομματικές και άλλες σκοπιμότητες.
Η Φώφη Γεννηματά στην πραγματικότητα δεν είχε ποτέ καλή συνεργασία με τους δύο ευρωβουλευτές της Ελιάς, την Εύα Καϊλή και τον Νίκο Ανδρουλάκη, που διεκδικεί την αρχηγία του κόμματος της Κεντροαριστεράς. Ήταν αρνητική, όμως, στο ενδεχόμενο να καταργηθεί ο σταυρός στις ευρωεκλογές, στις συζητήσεις που έγιναν στη Χαριλάου Τρικούπη σε ανύποπτο χρόνο. Αυτή είναι η θέση και του βουλευτή και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου. Θεωρεί ότι ο σταυρός ήταν μία κατάκτηση που δεν θα πρέπει να απεμπολήσει το πολιτικό σύστημα. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ έχει αρνητική προϊστορία με τη λίστα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1982 κατήργησε τον σταυρό και στις εθνικές εκλογές. Οι εθνικές εκλογές του ’84 έγιναν με λίστα. Το ’86, όμως, με νέα ρύθμιση επέστρεψε στον σταυρό γιατί ήταν κάτι που απαιτούσαν οι πολίτες. Όσον αφορά στο κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, ο βουλευτής Μάριος Γεωργιάδης δήλωσε στα «Π» ότι «με τον σταυρό έχεις όλους τους υποψήφιους για την Ευρωβουλή να αγωνίζονται να εκλεγούν ενισχύοντας έτσι και τη δυναμική του κόμματος». Από εκεί και πέρα, η Ένωση Κεντρώων θα περιμένει να δει τη ρύθμιση αν και όποτε έρθει και «δεν την απορρίπτει εκ των προτέρων».