Έντονες πολιτικές διεργασίες έφερε η χθεσινή μέρα στη Βουλή, μετά τις επιφυλάξεις των κομμάτων σχετικά με το νομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση η κυβέρνηση για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Έτσι, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Στ. Κοντονής αναζητούσε τρόπους προκειμένου το νομοθέτημα να ψηφιστεί τελικά από τους ΑΝΕΛ, καθώς οι πληροφορίες θέλουν τη ΔΗΣΥ να απέχει ή να καταψηφίζει το σχετικό νομοσχέδιο.

Αν και όλα δείχνουν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τελικά το νομοσχέδιο θα περάσει, στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν να μειώσουν τους πολιτικούς τριγμούς που θα φέρει η καταψήφιση του νομοθετήματος από το κόμμα του Πάνου Καμμένου, καθώς ένα οριακό αποτέλεσμα θα δημιουργήσει εντυπώσεις και συνειρμούς.

Ως επικρατέστερο σενάριο προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών των ΑΝΕΛ εμφανίζεται αυτό που θέλει τον Σταύρο Κοντονή να διαχωρίζει το άρθρο 3 που μιλά για την ηλικία -και στην οποία αντιδρούν οι βουλευτές του Πάνου Καμμένου- από το υπόλοιπο νομοσχέδιο. Με αυτό τον τρόπο ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα θα μπορέσει να συναινέσει δίνοντας επί της αρχής τη θετική του ψήφο στο νομοσχέδιο.

Το Μαξίμου πάντως αναμένεται αμέσως μετά την ψηφοφορία να περάσει στην αντεπίθεση προς τη Φώφη Γεννηματά, καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί έναν περίεργο δρόμο ο οποίος δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τον προοδευτικό χαρακτήρα που είχε στο παρελθόν το κίνημα, ιδιαίτερα για θέματα που αφορούσαν κάποιες συγκεκριμένες ομάδες.

Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη δείχνει μια σταθερότητα στις απόψεις του για τα δικαιώματα των πολιτών, ενώ σε ό,τι αφορά τη ΝΔ οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σέρνεται πλέον πίσω από τις λαϊκιστικές απόψεις του Άδωνι Γεωργιάδη».