Να υιοθετήσει η κυβέρνηση της Ν∆ ένα φιλικό πλαίσιο για την επιχειρηµατικότητα, για να δηµιουργηθούν θέσεις εργασίας, ζητούν οι 9 στους 10 από τους περίπου 15.000 πολίτες που απάντησαν στο «εσωτερικό δηµοψήφισµα» που έκανε η Νέα ∆ηµοκρατία για το πρώτο από τα επτά προσυνέδρια που διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή καθ' οδόν προς το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων, στις 16-17 ∆εκεµβρίου. Μία λύση που προκρίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να δίνονται απαντήσεις από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας σε κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα τα οποία συνδέονται με τις θεματικές των προσυνεδρίων.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι µόλις ένα 8,9% προτάσσει την επαναφορά των συλλογικών συµβάσεων στο σηµείο όπου ήταν πριν από το μνηµόνιο. Προφανώς όχι γιατί αδιαφορεί για τα εργασιακά του δικαιώµατα, αλλά γιατί από µόνα τους δεν έχουν αξία αν κάποιος είναι άνεργος και η κυβέρνηση δεν µπορεί να ελέγξει τη ζούγκλα που επικρατεί στην αγορά εργασίας, όπως συµβαίνει σήµερα. Ο πρόεδρος της Ν∆ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη ∆ΕΘ τον Σεπτέµβριο ότι οι επιχειρησιακές συµβάσεις πρέπει να υπερισχύουν των συλλογικών, στη λογική ότι όταν τα βρίσκουν οι εργαζόµενοι µε τους εργοδότες δεν έχουν λόγο παρέµβασης οι εργατοπατέρες. Το «εσωτερικό δηµοψήφισµα» είχε καταγράψει αυτά τα αποτελέσµατα µέχρι την Πέµπτη.

Η πλατφόρµα παρέµεινε ανοιχτή. Ένα 38,2% ζητά να ελεγχθεί αποτελεσµατικά η «µαύρη» εργασία, θύµα της οποίας πέφτουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας. Να δοθούν κίνητρα στις µικρές επιχειρήσεις, γιατί µόνο αυτές µπορούν να δηµιουργήσουν νέες δουλειές, ζητάει ένα 28,1%.

Με αιχµή του δόρατος τις «νέες θέσεις εργασίας», που είναι το µεγάλο ζητούµενο της ελληνικής κοινωνίας, ο πρόεδρος της Ν∆ Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει στη στρατηγική µιας γενναίας φορολογικής µεταρρύθµισης, µε µείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, καθώς και ειδικά κίνητρα, που θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και τη δηµιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Να αποδοµήσει το νέο αφήγηµα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι ο στόχος, ο οποίος προσφάτως επέλεξε µια ρητορική φιλική προς τις επενδύσεις, η οποία, όµως, διαψεύδεται από τη δεινή πραγµατικότητα, καθώς δεν συνδέεται µε αντίστοιχες πολιτικές. Κι αυτό φαίνεται στο Ελληνικό, στις Σκουριές και σε άλλες επενδύσεις που µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται εν µέσω συµπληγάδων, όπως τονίζει η Πειραιώς.

Στο ερώτηµα ποιες είναι οι προτεραιότητες ώστε οι επιχειρήσεις να δηµιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας, σχεδόν εφτά στους 10 συµµετέχοντες προτάσσουν τα φορολογικά κίνητρα. Οι έξι στους 10 θεωρούν σηµαντική τη βελτίωση του οικονοµικού κλίµατος.

Ο ένας στους τρεις πιστεύει ότι η ελάφρυνση των εργοδοτικών εισφορών θα βοηθήσει στην αύξηση των προσλήψεων. Οι δύο στους 10 θεωρούν ότι µπορεί να βοηθήσει η παροχή χαµηλότοκων δανείων µε ρήτρα δηµιουργίας θέσεων εργασίας.