ΝΔ: Νέο σωσίβιο ψάχνει ο Τσίπρας στην κάνναβη
Nέα κίνηση αντιπερισπασμού από την κυβέρνηση.
Κινήσεις αποπροσανατολισμού από τις αρνητικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όπως τις καταγράφει το ΔΝΤ θεωρεί η Πειραιώς τη συζήτηση που άνοιξαν κυβερνητικοί βουλευτές την Τρίτη στους διαδρόμους της Bουλής για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για θεραπευτικούς λόγους.
Σχεδόν όλα τα κόμματα επί δεκαήμερο ήταν σε αναβρασμό για την αλλαγή ταυτότητας φύλου η οποία ψηφίστηκε και για τα 15χρονα, με την στήριξη του Ποταμιού και κάποιων βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τώρα επιχειρείται να ανοίξει ένας νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης στα τηλεπαράθυρα για το κατά πόσο η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιείται στην ιατρική ή θα οδηγήσει έμμεσα στη νομιμοποίηση της και για προσωπική χρήση. Κι αυτό τη στιγμή που η κοινωνία ζει στην περιδίνηση των φόρων και της οικονομικής ασφυξίας.
«Κάνουν τα πάντα για να "ξεχαστούν" οι δυσμενείς προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που οδηγούν σε νέα μέτρα» τόνισε κορυφαίο κομματικό στέλεχος της Πειραιώς. «Η πραγματικότητα, όμως, είναι τόσο σκληρή που ο στρουθοκαμηλισμός δεν βοηθάει!».
Η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook 2017) καταγράφει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,696% του ΑΕΠ το 2017 ενώ ο στόχος στο μνημόνιο ήταν 1,75% και στο 2,221% το 2018 έναντι στόχου 3,5%. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 2-2,2 δισ. ευρώ, γεγονός που ανοίγει το «παράθυρο» για νέα μέτρα. Το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του και για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της χώρας μας το 2017 (από 2,2% σε 1,8% του ΑΕΠ) και το 2018 (από 2,7% σε 2,6 % του ΑΕΠ).
Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ τονίζει ότι «δυστυχώς επιβεβαιώνουν την αναιμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ακολουθώντας αντίστοιχες αρνητικές αναθεωρήσεις προβλέψεων άλλων διεθνών οργανισμών και πολλών ερευνητικών ιδρυμάτων». Επισημαίνει ότι οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης που αντιμετώπισαν τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης, όπως η ελληνική, ανακάμπτουν σημειώνοντας πραγματικά εντυπωσιακές επιδόσεις. Η Ισπανία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 3,1% το 2017 και η Πορτογαλία 2,75%, στο σύνολο της περιόδου 2015-2018. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια παγίδα χαμηλής ανάπτυξης» τονίζει. «Αποτελεί τη μεγαλύτερη "αρνητική έκπληξη" της έκθεσης του ΔΝΤ». Η καθυστέρηση υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και η αδυναμία κατάρτισης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου με επίκεντρο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας για την οριστική ανάταξη της οικονομίας θεωρεί ότι ενισχύουν την έλλειψη αξιοπιστίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, η οποία με τη σειρά της αντανακλάται στο αρνητικό οικονομικό κλίμα και καταλήγει σε ασθενείς αναπτυξιακές επιδόσεις.
Η κ. Μπακογιάννη χαρακτηρίζει «καταστροφική» τη σημερινή φθίνουσα στασιμότητα και διαμηνύει ότι «η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή». Το θέμα της πολιτικής αλλαγής έθεσε και ο σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχασε τρία χρόνια και αφήνει πίσω της αναιμική ανάπτυξη» δήλωσε. «Η πατρίδα μας χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Με λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις, όπως προβλέπει το σχέδιο της ΝΔ».