Παρέμβαση Σημίτη για κεντροαριστερά: «Οι αρχηγοί ανήκουν στο παρελθόν»
Με άρθρο του στα «Νέα» αναφέρεται στις διαδικασίες ανάδειξης της νέας ηγεσίας.
Με ένα άρθρο-παρέμβαση στα «Νέα» με τίτλο «Νέα παράταξη;», ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στις εξελίξεις στον προοδευτικό χώρο και τις διαδικασίες ανάδειξης της νέας ηγεσίας.
Ο κ. Σημίτης, μέσω του άρθρου του, στηρίζει τις ανοιχτές διαδικασίες για την ανάδειξη ηγεσίας, τονίζοντας ότι «το ζητούμενο δεν είναι μόνο ένα νέο κόμμα. Ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας αναζητά νέες προσεγγίσεις στα προβλήματα, κατανοητές ερμηνείες των όσων συμβαίνουν, αποτελεσματικές λύσεις αντί για μεγάλα λόγια και καταιγισμούς ανεκπλήρωτων υποσχέσεων».
Σημειώνει, επίσης, πως «κόμματα που προκύπτουν από τη συνεργασία διάφορων ανταγωνιζόμενων ομάδων διατρέχουν τον κίνδυνο οι υπάρχοντες ήδη μηχανισμοί να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν την επιρροή τους στο νέο σχήμα. Η νέα παράταξη δεν θα πρέπει να είναι ένα άθροισμα αυτών των μηχανισμών. Για να αποτελέσει ρεύμα ανανέωσης θα πρέπει να κινητοποιήσει τους πολλούς, εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη μιας νέας έκφρασης, την απελευθέρωση από στενόμυαλες κομματικές πειθαρχίες και εντολές μηχανισμών. Τη δυναμική της αλλαγής πρέπει να ενισχύσουν πρόσωπα ικανά, με γνώσεις της κοινωνικής πραγματικότητας, με θέληση να δημιουργήσουν κάτι νέο».
«Στη διαμόρφωση των στόχων της η παράταξη πρέπει να είναι απόλυτα ειλικρινής στην περιγραφή της κατάστασης, τον χρόνο που θα απαιτηθεί για τη βαθμιαία επιστροφή στην ομαλότητα και τς δυνατές παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής. Η χώρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη», υπογραμμίζει.
«Η εμπειρία δείχνει ότι με ουσιαστική συνεργασία ξεπερνιούνται οι αποστάσεις μεταξύ προσώπων. Μετατρέπεται η τυπική ενότητα σε ουσιαστική στήριξη. Η εκλογή προέδρου του νέου σχήματος είναι αναγκαίο βήμα, ώστε να ξεπεραστούν οι προσωπικοί ανταγωνισμοί που αποτέλεσαν το κύριο εμπόδιο συνεργασίας. Είναι ταυτόχρονα η προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός νέου κλίματος όχι μόνο πολιτικής αλλά και ψυχικής ενότητας».
Τέλος, τονίζει, ότι «η εκλογή σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός κόμματος κατά το πρότυπο των αρχηγικών κομμάτων. Η παράταξη για να αποκτήσει δυναμική προϋποθέτει τη δημιουργική συμμετοχή όλων που συνέβαλαν στη συσπείρωσή της. Είναι αναγκαίο να αξιοποιεί, να συζητεί και να κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις της. Οι "αρχηγοί" ανήκουν στο παρελθόν».