Μήνυμα Κυριάκου εντός κι εκτός για τους εξωπραγματικούς φόρους
«Δεν μπορεί να είναι ανεκτό μια χώρα να φορολογεί με εξωπραγματικούς συντελεστές την εργασία» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες εντός και εκτός των συνόρων ότι «δεν μπορεί να είναι ανεκτό μία χώρα να φορολογεί με εξωπραγματικούς συντελεστές την εργασία, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα» έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνέδεσε μάλιστα την υπερφορολόγηση και με τη μετανάστευση στην οποία εξωθούνται τα πιο εξειδικευμένα στελέχη της χώρας, γεγονός που ναρκοθετεί την αναπτυξιακή προοπτική της.
Η Πειραιώς θεωρεί ότι την κεντρική ευθύνη για το στρεβλό μείγμα οικονομικής πολιτικής, όπως θεωρεί τους δυσβάσταχτους φόρους, την έχει η κυβέρνηση Τσίπρα. Αφήνει αιχμές όμως και για τους δανειστές που συναίνεσαν. Μιλώντας σε εκδήλωση για το βιβλίο των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου με τίτλο « Το ευρωπαϊκό φαινόμενο: η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις «δομικές αδυναμίες» στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της ευρωζώνης. «Η Ε.Ε. συχνά αποτέλεσε άλλοθι για την επιβολή δυσάρεστων μέτρων σε εθνικό επίπεδο» τόνισε και εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης Τσίπρα. Την κατηγόρησε για τις μεγάλες ευκαιρίες που χάθηκαν «από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή και ανεπάρκεια».
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι την ώρα που όλη η Ευρώπη καταλάβαινε την ανάγκη χαλάρωσης της λιτότητας, η σημερινή κυβέρνηση με την «ανεύθυνη τακτική» της όχι μόνο έβλαψε τη χώρα αλλά έχασε την ευκαιρία βελτίωσης των δημοσιονομικών μας στόχων, εγκλωβίζοντας την Ελλάδα σε μακρά λιτότητα για πολλά ακόμα χρόνια.
Το πόσο «ανερμάτιστη, οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη» είναι η συγκεκριμένη πολιτική φαίνεται από το γεγονός ότι τα έσοδα προ επιστροφών φόρων, και κυρίως ο φόρος εισοδήματος, είναι χαμηλότερα από τους στόχους, απόδειξη της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών λόγω υπερφορολόγησής τους, όπως τόνισε ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Το θέμα της Ελλάδας, η οποία είναι σήμερα «μεταρρυθμιστικά δυσκίνητη, δημοσιονομικά επισφαλής και αναπτυξιακά χωρίς προσανατολισμό» θα θέσει ο πρόεδρος και στις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες Τετάρτη και Πέμπτη. Μεταξύ άλλων, θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος με την παρουσία άλλων επιτρόπων και αξιωματούχων της Κομισιόν αύριο, και θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον αρμόδιο Επίτροπο για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία Καρμένου Βέλα κ.ά.
«Εθνικά ωφέλιμη συμφωνία»
Το πλαίσιο της συμφωνίας που θα ήθελε να επιτύχει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Χαρακτήρισε τη συγκυρία ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Ελλάδα λόγω της κρίσης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που φέρνουν στο επίκεντρο τη σημασία που έχει για τους Αμερικανούς η βάση της Σούδας.
Προσφέρεται στον κ. Τσίπρα μια μοναδική ευκαιρία, όπως είπε:
- Να διασφαλίσει μια επωφελή συμφωνία μακράς πνοής για τη βάση της Σούδας και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, που θα αναγνωρίζει εμπράκτως τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας. Όχι μια οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά μια συμφωνία εθνικά ωφέλιμη.
- Να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη στρατηγικής σχέσης σε όλους τους τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος. Με έμφαση στην προσέλκυση συγκεκριμένων επενδύσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας μας.
- Και βέβαια να επιτύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της αμερικανικής ηγεσίας για τα εθνικά μας ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Σκόπια, το μεταναστευτικό.
Για τους Έλληνες της Αμερικής επισήμανε την ανάγκη να τους αναγνωριστεί ουσιαστικός ρόλος και λόγος στις εξελίξεις. Σε αυτές τις υποχρεώσεις εντάσσει βέβαια και τη δυνατότητα να ψηφίζουν επιτέλους οι Έλληνες πολίτες στον μόνιμο τόπο διαμονής τους.
«Για να μην μείνει ως μόνη παρακαταθήκη του ταξιδιού του μια φωτογραφία με τον Αμερικανό πρόεδρο, χάριν επικοινωνιακών εντυπώσεων».