Στρατηγική ασφυκτικής πίεσης στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο οποίος υπέστη πλήγμα κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, την Τρίτη, ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Θεωρεί ότι η απώλεια της δεδηλωμένης, με την έννοια ότι από το 2015 είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα μπορούσε να περάσει μια ρύθμιση μόνη της, χωρίς τις ψήφους του Ποταμιού και κάποιων βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καταδεικνύει ότι η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Από τους 153 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, μόνο 141 ψήφισαν το επίμαχο άρθρο 3 που δίνει το δικαίωμα αλλαγής φύλου στα 15χρονα.

O πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είχε 12 απώλειες. Από τους 144 του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι 140 (τέσσερις διαρροές) και από τους 12 των ΑΝΕΛ ψήφισε «ναι» μόνο ο Κώστας Ζουράρις. Η ΝΔ θα ζητάει ονομαστικές ψηφοφορίες στις ρυθμίσεις που θα θεωρεί ότι μπορούν να «τραυματίσουν» τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η ρύθμιση που έρχεται για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για θεραπευτικούς λόγους αναμένεται να προκαλέσει έναν κύκλο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Θα αρχίσει ένας νέος πόλεμος «προοδευτικών» και «συντηρητικών».

Όσο κι αν ο κ. Καμμένος είναι αγκιστρωμένος στην καρέκλα, αν συναινέσει, θα έρθει και πάλι σε αντιπαράθεση με το εκλογικό κοινό του, είναι η εκτίμηση της Πειραιώς. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο στους διαδρόμους της Βουλής την Τρίτη, οπότε και ψηφίστηκε η ταυτότητα φύλου, και για άλλες ρυθμίσεις που πιθανόν να ακολουθήσουν και αφορούν το δικαίωμα γάμου και υιοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, ακόμη και την αναγραφή στην αστυνομική ταυτότητα εκτός από τα δύο φύλα -άρρεν και θήλυ- ενός Χ, που στην ουσία θα ερμηνεύεται ως αναγνώριση του τρίτου φύλου, γεγονός που θα προκαλέσει πόλεμο από μέρους της Εκκλησίας. Η τελευταία ρύθμιση συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες. Πολλά σχόλια προκάλεσε η ατυχέστατη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο παιδί που διηγήθηκε σε γιατρό ότι εξωγήινος του σύστησε να αλλάξει φύλο. Η Πειραιώς το υποβαθμίζει και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μεταθέσει την ατζέντα από το μείζον πολιτικό θέμα, που είναι οι βαθιές ρωγμές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ειδικά οι ΑΝΕΛ έδωσαν την εικόνα ενός αλαλούμ. Ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος απουσίαζε στη Βραζιλία, με επιστολική ψήφο ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου και καταψήφισε μόνο το άρθρο 3. «Και στον Άρη θα πήγαινε ο κ. Καμμένος για να μην είναι παρών», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. «Αυτός ο οποίος πήγαινε στον αρχιεπίσκοπο και του έλεγε "θα ρίξω την κυβέρνηση, αν χρειάζεται" τώρα βάζει την ουρά στα σκέλια», συνέχισε.  

ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ

«Αυτός ο ετερόκλητος κυβερνητικός σχηματισμός θα έχει ημερομηνία λήξης» είναι η πεποίθηση του Κ. Μητσοτάκη. «Ο μεν κ. Καμμένος, προφανώς, θα καταδικαστεί στην πολιτική αφάνεια, διότι δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να αντιληφθεί τις απανωτές πιρουέτες του» τόνισε. «Εκτός και αν του προσφέρει ο κ. Τσίπρας διέξοδο και του δώσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ». Η Πειραιώς θεωρεί ότι οι διαρροές έπληξαν το «χαρτί» της πολιτικής σταθερότητας που παίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους δανειστές. Εκτός και αν ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται περισσότερο από ποτέ το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, όπως σχολίαζε αναλυτής της Πειραιώς. Οπότε δεν τον ενδιαφέρει τόσο η κυβερνητική συνοχή όσο το να συσπειρώσει κάποια «προοδευτικά κοινά» για να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι με ένα αξιοπρεπές ποσοστό, όπως τονίζουν.  

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Η θετική ψήφος του Ποταμιού, που ερμηνεύτηκε από την Πειραιώς ως «σωσίβιο» στην κυβέρνηση Τσίπρα, αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού. Στελέχη της ΝΔ υποστήριξαν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης «έσωσε την τιμή του Τσίπρα». «Με τη στάση του ο κ. Θεοδωράκης στήριξε την κυβέρνηση Τσίπρα και της έδωσε την πλειοψηφία που χρειαζόταν για να περάσει ένα νομοσχέδιο που μόνη της δεν θα μπορούσε», δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στα «Π». «Αυτό ισοδυναμεί με ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση νομοθετικής πλειοψηφίας», τόνισε. Το Ποτάμι είναι στην ίδια γραμμή με τη ΝΔ στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και φαινόταν να επιδιώκουν μαζί την πολιτική απομόνωση του Αλ. Τσίπρα. Το ερώτημα είναι τώρα εάν ο Στ. Θεοδωράκης έχει αλλάξει στρατηγική, όπως σχολίασε υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος.  

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΨΗΦΟΙ  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε τις εσωκομματικές συμπληγάδες με την κατάθεση πρότασης νόμου για την αλλαγή φύλου από τη ΝΔ. Πέτυχε άπαντες οι βουλευτές του να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ακόμη και αυτοί που συμφωνούσαν επί της αρχής. Αν η ΝΔ κατέθετε τροπολογία, θα έπαιρνε το ρίσκο να αποδεχθεί ένα μέρος της η κυβέρνηση και να παρουσιάσει εικόνα αλαλούμ και εκείνη όπως όλα τα άλλα κόμματα. Οι εκκλησιαστικές ψήφοι έχουν τη δική τους δυναμική. Αυτό, όμως, είναι μια παθογένεια της ΝΔ που ακολουθεί τον Κυρ. Μητσοτάκη. Άλλο το θρησκευτικό συναίσθημα, επίσης, και άλλο η πολιτική παρέμβαση της Εκκλησίας.