Ευθεία πρόκληση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα αποτελούν οι διεκδικήσεις τουλάχιστον 117 συνταξιούχων ή πρώην βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για αναδρομικά (με τον νόμιμο τόκο μάλιστα) από διαφορές στις αποδοχές τους ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη. «Είμαι ξεκάθαρος και σαφής: Όσοι βουλευτές μας αξιώνουν αναδρομικές αποζημιώσεις με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν εαυτούς εκτός κόμματος» διαμήνυσε σε αυστηρό τόνο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. 
 
Ανάμεσα σ' αυτούς που έκαναν προσφυγές ήταν υπουργοί του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη που καταδικάστηκαν για μίζες (Τσοχατζόπουλος, Μαντέλης), αλλά και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (Αναγνωστόπουλος, Ανδρεουλάκος κ.ά.), του Κώστα Καραμανλή (Τσιτουρίδης, Μπέζας, Ρεγκούζας κ.ά.).
 
«Βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του κράτους από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το δημόσιο, επικαλούμενοι την "ανάγκη" εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου» ανέφερε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, με αφορμή δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το οποίο αποκαλύπτει ότι οι πρώτες προσφυγές των πρώην βουλευτών έχουν γίνει ήδη δεκτές.
 
Η ΝΔ είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση, επισημαίνει η Πειραιώς. Ούτε ο Αντώνης Σαμαράς είχε αποδεχθεί την καταβολή τους. 
 
«Η ΝΔ ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα» τονίζεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί όλους τους πρώην βουλευτές του κόμματος που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους. Σε άλλη περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός κόμματος».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τώρα νόμιμη τη διεκδίκηση αλλά όχι ηθική!

Από τη ΝΔ είχαν καταθέσει προσφυγές οι:

Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταυρ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Θεόφ. Λεονταρίδης, Μιχ. Λιάπης, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, Άρια Μανούσου-Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντων. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος, Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου – Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης.

Παραιτήθηκαν στη συνέχεια οι Μιχάλης Μπεκίρης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Λευτέρης Ζαγορίτης, Μιχάλης Λιάπης, Λεωνίδας Τζανής, Πέτρος Δούκας, Πέτρος Τατούλης και Δημήτρης Γαλαμάτης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ίδιοι.

 Από το ΠΑΣΟΚ είχαν καταθέσει αγωγές οι: 

Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαινάς, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλήπ Γκαλήπ, Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χρήστος Θεοδώρου, Ιωαν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα – ΝόραΚατσέλη – Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 ΝΔ και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής – Λιακατάς, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Αποστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έγκαιρα ζήτησε να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών. «Το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία, γι' αυτό καλούμε και πάλι όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά» τονίζει.

Αγωγή είχε καταθέσει και η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του Συνασπισμού ('89-'93) και του ΚΚΕ ('93-'04), η οποία όμως στη συνέχεια παραιτήθηκε. 

Επίσης, είχαν καταθέσει αγωγή ο τέως ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ Εμμ. Μπακόπουλοςκαι ο πρώην βουλευτής Γεώργιος Παπαγεωργίου, για τον οποίο δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ανήκει, καθώς τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ είχαν βουλευτές με το ίδιο ονοματεπώνυμο.

Κάποιοι κατέθεσαν και δύο αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους. Συγκεκριμένα, διπλές αγωγές έχουν καταθέσει οι Ι. Βαϊνάς, Μυρσίνη Ζορμπά, Εμμ. Λουκάκης και Σωτ. Στολίδης.

Όλα ξεκίνησαν το 2006, όταν με απόφαση του Μισθοδικείου (πρόεδρος ήταν ο τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμ. Κεδίκογλου) οι αποδοχές των προέδρων των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου) εξομοιώθηκαν με τις αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που ανέρχονταν γύρω στα 9.500 ευρώ. Από 1/5/2000 αυξήθηκαν οι αποδοχές του προέδρου στα 10.271 ευρώ και του αντιπροέδρου στα 7.190 ευρώ.

Σύμφωνα με τους πρώην βουλευτές, η εξίσωση των αποδοχών των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τις αποδοχές του προέδρου της ΕΕΤΤ επέφερε αυτοδίκαια, κατά τις συνταγματικές επιταγές, άμεση αντίστοιχη μεταβολή και στη βουλευτική αποζημίωση. Υποστήριζαν επίσης ότι οι αποδοχές τους ήταν «ουσιωδώς υποδεέστερες» από εκείνες που ελάμβανε ο πρόεδρος του ΕΕΤΤ.

Στις αγωγές τους επικαλούνταν τα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος, σύμφωνα με τα οποία καθιερώνεται η αρχή της διάκρισης των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), οι οποίες μεταξύ τους είναι ισοδύναμες και ισότιμες.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυψε ότι το ποσό των διεκδικήσεων ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές. Πρόκειται για ποσό που είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζουν οι δανειστές.
 
Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν προσφύγει είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος φέρεται να διεκδικεί ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Το σχέδιο για την αποπληρωμή

Με εξαμηνιαίες δόσεις, για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και πάνω σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές διαφορές που προκύπτουν για τους βουλευτές από την εξίσωση των αποδοχών τους με εκείνες του προέδρου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας. Η συνολική επιστροφή των αναδρομικών μπορεί να εκτείνεται σε διάστημα έως και πέντε χρόνων.

Ένα άλλο πλάνο που εξετάζεται είναι να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί του συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε μήνα που δεν εφαρμόζεται η απόφαση των αναδρομικών η τριμελής επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο 3.000 ευρώ στο δημόσιο, εφόσον το ζητήσει αυτός που έχει δικαιωθεί.