Σαμαράς: Στηρίζω τον Κυριάκο
Μύθοι και πραγματικότητα για τις σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΝΔ
Φρένο στα σενάρια τα οποία τον φέρουν να περνάει κρίση στις σχέσεις του µε τον πρόεδρο της Ν.∆., Κυριάκο Μητσοτάκη, βάζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς. «Πάνω απ’ όλα η πατρίδα, πρέπει να φύγει ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., στηρίζουµε τον Κυριάκο», είναι η επωδός του στους βουλευτές και τα στελέχη της Ν.∆. Στενοί του συνεργάτες θεωρούν ότι υπάρχει «δάχτυλος» Μαξίµου πίσω από τα δηµοσιεύµατα που επιχειρούν να παρουσιάσουν εσωκοµµατικό πρόβληµα στην αξιωµατική αντιπολίτευση. «Ο στόχος είναι να κρύψουν την ένδεια της κυβέρνησης», τόνισε στα «Π» βουλευτής που βρίσκεται στο περιβάλλον του.
«Ο Αντ. Σαµαράς είναι ο µόνος πρώην πρωθυπουργός που σε κάθε δηµόσια και µη παρέµβασή του δηλώνει τη στήριξή του στον πρόεδρο του κόµµατος, µε τον οποίο έχει τακτικές επαφές». Από την άλλη πλευρά, κορυφαία κοµµατική πηγή της Πειραιώς επιβεβαίωσε το εξαιρετικό κλίµα. «Η εµπιστοσύνη που συνδέει τον πρόεδρο της Ν.∆. µε τον πρώην πρωθυπουργό είναι πιο βαθιά από ποτέ», δήλωσε στα «Π». ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ Το ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αφαίρεσε την ευθύνη του Τοµέα Αµυνας από τον Αδ. Γεωργιάδη για να τη δώσει στον Βασίλη Κικίλια και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ένα νέο επικοινωνιακό επιτελείο, το οποίο διακρίνεται για το κεντροαριστερό στίγµα του, ερµηνεύτηκε ως στροφή στο Κέντρο. Εδωσε µάλιστα αφορµή για εικασίες ότι ο ρόλος του αντιπροέδρου της Ν.∆. περιορίζεται. Οσον αφορά στη Μαρία Σπυράκη, που επελέγη για τη θέση της εκπροσώπου Τύπου, ο Αντ. Σαµαράς την είχε εντάξει στη λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Ν.∆. το 2014 και αυτό τα λέει όλα. Βουλευτές που βρίσκονται κοντά του σχολιάζουν ότι η εικόνα της Ν.∆. τώρα «µπατάρει» προς το Κέντρο. Ο πρώην πρωθυπουργός από την πλευρά του θεωρεί ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο πρόεδρος του κόµµατος και αυτός έχει την ευθύνη των αποφάσεων.
Οι αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο σχεδόν συνέπεσαν µε µια πρωτόγνωρη διχογνωµία στις προσεγγίσεις του Αδ. Γεωργιάδη και του Κυρ. Μητσοτάκη µε αφορµή το νοµοσχέδιο της κυβέρνησης για την αλλαγή φύλου. «Πρόεδρε, το ξέρεις ότι σ’ αγαπώ και σε εκτιµώ, αλλά µη µου ζητήσεις να το ψηφίσω. Είναι πάνω από τις δυνάµεις µου», του είπε. Η Ν.∆. τελικά κατέθεσε τη δική της πρόταση νόµου, για να αποφύγει τις «συµπληγάδες». Οπως λένε βουλευτές, και ο πρώην πρωθυπουργός είχε σηµαντικές ενστάσεις στο σχέδιο νόµου, έστω υπό τη διαφορετική οπτική του κ. Γεωργιάδη. Στο σκεπτικό του κυριαρχούσε η εκτίµηση ότι η Ν.∆. θα είχε εσωκοµµατικούς τριγµούς σε περίπτωση θετικής ψήφου, ενώ θα επηρεάζονταν οι σχέσεις της µε την Εκκλησία, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σηµασία για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Αναφορικά µε τα όσα πιστεύει ο Αντ. Σαµαράς για τη διεύρυνση προς το Κέντρο, υπάρχουν µύθοι και πραγµατικότητες.
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι συνοµιλητές του, πάντα ήθελε τη διεύρυνση, ώστε η Ν.∆. να καλύπτει όλες τις τάσεις που υπάρχουν από τα δεξιά έως το Κέντρο. Ο ίδιος δεν δίστασε να συνεργαστεί στην κυβέρνηση µε τον µεγαλύτερο µέχρι τότε «εχθρό» της Ν.∆., το ΠΑΣΟΚ. Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο συνεχίζουν να έχουν αρµονικές σχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι βουλευτής της Αριστεράς, ο οποίος ενίοτε συνοµιλεί µε τον πρώην πρωθυπουργό, έλεγε σε οµάδα δηµοσιογράφων ότι του ζήτησαν από «πολύ ψηλά» να συµµετάσχει ως συνεργαζόµενος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.∆. στις επόµενες εκλογές. ΕΚΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Ο Αδωνις Γεωργιάδης αποτελεί ένα πρόσωπο που έχει ξεχωριστή θέση για τον Αντ. Σαµαρά. Η υπερέκθεσή του στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα -έχει περίπου 202.000 followers στο Twitterπροκάλεσε µεγάλη γκρίνια στο κεντροδεξιό, κεντρώο και «καραµανλικό» κοµµάτι της Ν.∆. Αρκετά στελέχη ζητούσαν να του αφαιρεθεί ο ρόλος του αντιπροέδρου, ώστε αυτά που λέει να µη χρεώνονται στο κόµµα και να δίνεται λαβή στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να µιλάνε για «ακροδεξιές αποφύσεις». Η κυριαρχία του Αδωνι Γεωργιάδη στα media έδειχνε όµως το ευρύτερο έλλειµµα της Ν.∆. Ειδικά το καλοκαίρι, ο µόνος που έκανε συνεχή και ηχηρή αντιπολίτευση ήταν εκείνος. Οι άλλοι βουλευτές στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν πήγαν ούτε στις ονοµαστικές ψηφοφορίες, παρότι εκλήθησαν από τις παραλίες όπου βρίσκονταν.