Ψηλά στην ατζέντα της Ν.Δ. το «νόμος και τάξη» στην κοινωνία
Ποια στρατηγική ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κοινοβουλευτική Οµάδα και ποια τα ζητήµατα που έθεσαν οι βουλευτές
Εκλογές για να φύγει το συντοµότερο δυνατό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ. ζητάει ο πρόεδρος της Ν.∆., Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οσο κυβερνούν ο Τσίπρας µε τον Καµµένο, αυτή η αλλοπρόσαλλη και κυνική οµάδα που ενδιαφέρεται µόνο για την εξουσία, τόσο η Ελλάδα θα αποµακρύνεται από το να γίνει µία κανονική χώρα» τόνισε από το βήµα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. ∆εν θεωρείται κανονική µια χώρα όταν «συµµορίες λυµαίνονται τα πανεπιστήµια, η Αστυνοµία είναι απούσα από το κέντρο της Αθήνας, χιλιάδες βαρυποινίτες έχουν αποφυλακιστεί µε τον νόµο Παρασκευόπουλου, ενώ νέα γκέτο ανοµίας δηµιουργούνται στη ∆υτική Αθήνα».
Η Ν.∆. κρατάει ψηλά την ατζέντα της τάξης και ασφάλειας και διαµηνύει ότι δεν θα ανεχθεί την κατάλυση του κράτους δικαίου και να ξαναγίνει η χώρα «ξέφραγο αµπέλι».
Ταυτόχρονα εφαρµόζει στρατηγική αποδόµησης των περί κοινωνικού µερίσµατος που προτίθεται να διανείµει η κυβέρνηση στο τέλος του χρόνου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χαρακτηρίζει ως «το πρόσφατο παραµύθι» του κ. Τσίπρα, έναν «µύθο» που προσπαθεί να οικοδοµήσει ως αποτέλεσµα της οικονοµικής πολιτικής του. Ο ίδιος τονίζει ότι επιβεβαιώνει την αποτυχία της οικονοµικής πολιτικής διότι προκύπτει από τους αχρείαστους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση. Η Ν.∆. θεωρεί ότι πρέπει να αποφασιστεί σε συνεννόηση µε τους δανειστές ώστε να µην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην τρίτη αξιολόγηση και να έχει αναπτυξιακή προοπτική. Θα δει την πρόταση της κυβέρνησης όταν έρθει και θα αποφασίσει τότε τη στάση της στην ψηφοφορία στη Βουλή, όπως είπε η εκπρόσωπος της Ν.∆., Μαρία Σπυράκη. Η πρόταση της Ν.∆. είναι να διανεµηθεί σε µακροχρόνια ανέργους, µέσω ΟΑΕ∆ και ένα µέρος σε αδύναµους που πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ. Οσο για την αξιολόγηση, η αξιωµατική αντιπολίτευση επισηµαίνει την ανάγκη να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις, των οποίων το τίµηµα είναι βαρύ και το πληρώνουν πάντα οι πολίτες.
«Αδειο κοστούµι» χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την «καθαρή έξοδο» στις αγορές, την οποία έχει κάνει «σηµαία» του ο κ. Τσίπρας. Προκάλεσε τον πρωθυπουργό αν όντως την εννοεί «να καταργήσει τώρα τις περικοπές των συντάξεων και τη µείωση του αφορολογήτου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ. για το 2019 και το 2020, µετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνηµονίου, το καλοκαίρι του 2018»
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Στο εσωκοµµατικό µέτωπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε «επίθεση φιλίας» στους βουλευτές της Ν.∆. «Το τηλέφωνό µου είναι πάντα ανοιχτό», είπε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. που συνεχίστηκε µετά την οµιλία του, κεκλεισµένων των θυρών. «Σε εσάς στηρίζοµαι» συνέχισε. «Θα έρχοµαι τακτικά στη Βουλή. Να συζητάµε τα προβλήµατα της περιφέρειάς σας, τα οποία µε ενδιαφέρουν πολύ. Θα πρέπει να είµαστε έτοιµοι ως κυβέρνηση να δώσουµε απαντήσεις». Στην ίδια συνεδρίαση, ο Γιώργος Βλάχος και άλλοι βουλευτές έθεσαν θέµα για τους «αυτοχρισθέντες» υποψήφιους. «Οι µόνοι που έχουν το χρίσµα είναι οι εν ενεργεία βουλευτές», ξεκαθάρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο Κώστας Τασούλας για να αποδραµατοποιήσει τη σύγκρουση «νέου» «παλιού» επισήµανε ότι πάντα υπήρχε ο συνδυασµός ανανέωσης και συνέχειας. «Ας είµαστε ειλικρινείς µεταξύ µας» συνέχισε. «Θα είµαστε πρώτο κόµµα και θα εκλεγούµε όλοι, παλιοί, νέοι, κοντοί, ψηλοί...». Εγιναν ερωτήσεις και για το θέµα των χρισµάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα προηγηθούν οι εθνικές, ήταν η απάντηση
Ο κ. Μητσοτάκης επισήµανε ότι η Ν.∆. δεν πρέπει να έχει εσωστρέφεια. «Εµείς επί δεκαετίες δείξαµε ότι µπορούµε να συνυπάρχουµε» είπε. «Πρόβληµα εσωστρέφειας έχει ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε. Ο ίδιος δίνοντας οδηγίες προς «ναυτιλλοµένους» ανέφερε πως πρέπει «να προσέχουµε τι λέµε γιατί µπορούν να παρερµηνευτούν τα λόγια µας. Υπάρχει µηχανισµός προπαγάνδας στο Μαξίµου που αποκόπτει ακόµη και µία φράση µας».
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Η Ελλάδα να έχει ισχυρή φωνή στα όργανα της Ε.Ε. είναι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε µε 12 επιτρόπους, στις 14 Νοεµβρίου θα µιλήσει στην ολοµέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, για το µέλλον της Ευρώπης, καταθέτοντας τις δικές του απόψεις σε µία συζήτηση που θα κυριαρχήσει τους επόµενους 15 µήνες µέχρι τις ευρωεκλογές. Θα έχει συναντήσεις µε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Ταγιάνι, την επίτροπο κ. Μογκερίνι, αξιωµατούχους του Συµβουλίου της Ευρώπης, τον πρόεδρο της οµάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Βέµπερ, τους αρχηγούς άλλων πολιτικών οµάδων, όπως οι κ. Φερχόφστα τ και Πιτέλα.
Στις 30 Νοεµβρίου θα βρεθεί και πάλι στις Βρυξέλλες για τα εγκαίνια αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου, που θα πάρει το όνοµα του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το απόγευµα της ίδιας ηµέρας θα συµµετάσχει σε πάνελ µε τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Γιούρκι Κατάινεν, που διοργανώνει το think tank Brougel.