Να βάλει φραγµό στα σενάρια που εµφανίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να επαναφέρει τη συζήτηση για ένα νέο εκλογικό σύστηµα που θα καθιερώνει τη µείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3%, που είναι σήµερα, στο 2%, µε στόχο να εµποδιστεί η εξασφάλιση αυτοδυναµίας της Ν∆ και να δυσκολευτεί η ανέλιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας, είναι αποφασισµένη η Πειραιώς.

Ηγετικά στελέχη του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι µε την τακτική «ο σκοπός αγιάζει τα µέσα», που εφαρµόζει το Μέγαρο Μαξίµου, ελλοχεύει ο εθνικός κίνδυνος αν περάσει το 2% να ανοίξει ο δρόµος για ένα µουσουλµανικό κόµµα εντός της Βουλής, ενισχύοντας σε κεντρικό επίπεδο τον ρόλο που διαδραµατίζει στην περιοχή της Θράκης το τουρκικό προξενείο της Κοµοτηνής, αλλά και τους σχεδιασµούς εθνικιστικών τουρκικών κύκλων περί έναρξης της συζήτησης για τυχόν αυτονοµία της δυτικής Θράκης.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», η µείωση στο 2% του ορίου εισόδου στη Βουλή είχε ξαναπέσει στο τραπέζι, ύστερα από πιεστικό αίτηµα του Πάνου Καµµένου, το καλοκαίρι του 2015 -πριν από τις εκλογές του Σεπτεµβρίου-, όταν και πάλι οι ΑΝΕΛ εµφανίζονταν να µπαίνουν οριακά στη Βουλή. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι έθεσε βέτο στο παρασκήνιο ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επικαλούµενος το µείζον εθνικό θέµα που µπορεί να δηµιουργηθεί στη Θράκη.

Η Πειραιώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που θα ήθελε για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόµος από τις επόµενες εκλογές. Εκτιµά, επίσης, ότι δεν θα διασπαστεί η κεντροαριστερά, αφού ούτε ο Σταύρος Θεοδωράκης συµφωνεί µε το 2%. Είναι ανοιχτό, όµως, το ενδεχόµενο µία τέτοια ρύθµιση, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, να στηρίξει και η Ενωση Κεντρώων και να εφαρµοστεί από τις µεθεπόµενες εκλογές, µαζί µε την απλή αναλογική και την κατάργηση του µπόνους στο πρώτο κόµµα. «Οι ψευτοπατριώτες του Πάνου Καµµένου θα αποκαλυφθούν και θα εκτεθούν πλήρως στα µάτια των πολιτών αν το τολµήσουν» τόνισε «γαλάζια» κοµµατική πηγή. «Θα αποδείξουν για µια φορά ακόµη ότι για την καρέκλα και µόνο είναι έτοιµοι να θυσιάσουν ακόµη και τα εθνικά θέµατα που έχουν σηµαία τους», πρόσθεσε.  

ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΘΕΣΗΣ

Με βάση τα αποτελέσµατα της ανάλυσης που αποτυπώνονται στους πίνακες που επεξεργάστηκε για τα «Π» ο ειδικός εκλογικός αναλυτής Πάνος Σταθόπουλος, η καθιέρωση του 2% ως κατώφλι για την είσοδο ενός κόµµατος στο κοινοβούλιο θα επηρέαζε σηµαντικά τη σύνθεση της µεθεπόµενης Βουλής. Ειδικότερα, θα συνέβαλλε ώστε να ανακοπεί η αυτοδυναµία της Ν∆. Επίσης, θα εξασφάλιζαν την είσοδό τους στη Βουλή χωρίς άγχος οι ΑΝΕΛ και θα φλέρταραν µε την είσοδό τους στη Βουλή η Ένωση Κεντρώων (εκ νέου), η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η ΛΑΕ του Πάνου Λαφαζάνη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ. Παράλληλα, θα διαµορφώνονταν οι συνθήκες ώστε να µην µπορούν να κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας µόνοι τους η Ν∆ και το νέο κόµµα της κεντροαριστεράς.

Για παράδειγµα, σε ένα υποθετικό σενάριο που η Ν∆ έπαιρνε 35% (112 έδρες), η κεντροαριστερά 9% (29 έδρες) και η Ένωση Κεντρώων 2,9% (9 έδρες), ούτε οι τρεις θα εξασφάλιζαν τη δεδηλωµένη. Θα τους έλειπε µία ψήφος για να φτάσουν τις 151. Αυτό σηµαίνει ότι θα χρειάζονταν την ψήφο ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ, που σηµαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ουσία θα ήταν όµηρος του Αλ. Τσίπρα.

«Ο Τσίπρας έχει επίγνωση της µεγάλης ήττας που τον περιµένει και το µόνο που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν στο εξής οικουµενικές κυβερνήσεις, στις οποίες είτε θα συµµετέχει είτε θα στηρίζει, έχοντας καθοριστικό λόγο στο ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός», τόνισε κορυφαίο κοµµατικό στέλεχος στα «Π». Η Ν∆, πάντως, θα συνεχίσει να θέτει ως βασικό στόχο την αυτοδυναµία.

Φαίνεται όµως ότι έχει plan b και για το χειρότερο σενάριο. «Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να συµµετέχει σε ασταθή κυβέρνηση συνεργασίας», σηµειώνουν στελέχη της Ν∆ που γνωρίζουν τις σκέψεις της «γαλάζιας» ηγεσίας. Μία τέτοια στρατηγική πιθανόν να οδηγήσει σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναµετρήσεις, την ευθύνη των οποίων, όµως, θα φέρουν αποκλειστικά και µόνο οι Τσίπρας και Καµµένος, όπως τονίζει η Πειραιώς. «Τα παιχνίδια που παίζουν µε τον εκλογικό νόµο θα λειτουργήσουν ως µπούµερανγκ και στην παγίδα που στήνουν για τη Ν∆ θα πέσουν εκείνοι µέσα», τονίζει πρώην υπουργός.