Η αναφορά του ταξίαρχου για το άγριο επεισόδιο στο γραφείο του Καμμένου - Διέταξε τη φρούρησή του
Τρία ερωτήματα από τον Λοβέρδο στον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.
Απίστευτα σκηνικά στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου περιγράφονται στη μη διαβαθμισμένη αναφορά του ταξίαρχου Παπαδάκη, μέχρι πρότινος διευθυντή Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων. Αφορμή ήταν η στάση του στο θέμα της διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία.
Στην αναφορά περιγράφεται ότι, παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ο υπουργός έδωσε εντολή σε τέσσερις στρατονόμους, οι οποίες έφεραν εξάρτηση και χειροπέδες «να παραμείνει φρουρούμενος στον προθάλαμο, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με οποιονδήποτε».
Ο υπουργός τού απηύθυνε την «κατηγορία» ότι ανήκει «σε κύκλωμα που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία». Στο αναλυτικό σημείωμα που ακολουθεί, ο ταξίαρχος αναλύει μία προς μία τις κινήσεις του και εξηγεί τις αποφάσεις του, ενώ καταλήγει γράφοντας ότι:
Η κατηγορία εκ μέρους του κ. Καμμένου «με προσβάλλει και ως ανώτατο αξιωματικό με 35 χρόνια υπηρεσίας και μηδενικά παραπτώματα, αλλά πρωτίστως ως άτομο, καθώς όσοι με γνωρίζουν με το όνομα που μου άφησε ο πατέρας μου, θα αναρωτηθούν γιατί ο κ. ΥΕΘΑ με απομάκρυνε ξαφνικά από τη θέση του διευθυντή Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων της ΓΔΑΕΕ»...
Η συγκλονιστική αναφορά του ταξίαρχου
«...Με την είσοδό μου στο γραφείο, ο κος ΥΕΘΑ με ρώτησε: "Ποιος έδωσε εντολή στον Ασμχο (Ε) Κωνσταντινίδη να δώσει τηλέφωνο μεταφορικής εταιρείας στους Σαουδάραβες" και απάντησα "Εγώ". Κατόπιν επανέλαβε ο κος ΥΕΘΑ: "Δηλαδή εσείς, κε ταξίαρχε, παρά τις ρητές εντολές να μη δείτε τους Σαουδάραβες, δώσατε εντολή στον Ασμχο να επικοινωνήσει με τη μεταφορική εταιρεία για τη μεταφορά 100.000 βλημάτων;".
Απήντησα ότι εγώ έδωσα εντολή για να δώσει στους Σαουδάραβες στοιχεία επικοινωνίας με εγχώρια μεταφορική εταιρεία αλλά όχι ειδικά για 100.000 βλήματα που είχε ζητήσει ο εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ του ΒΣΑ την προηγούμενη ημέρα.
Στη συνέχεια ο κος ΥΕΘΑ, απευθυνόμενος σε εμένα είπε: "Κε Ταξχε, από τη στιγμή αυτή τίθεστε σε διαθεσιμότητα καθόσον ανήκετε σε κύκλωμα που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία". Απευθυνόμενος σε κάποιον που βρισκόταν πίσω μου, συνέχισε "να παραμείνει φρουρούμενος στον προθάλαμο χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με οποιονδήποτε".
Εξήλθα από την αίθουσα και παρέμεινα επί μισή περίπου ώρα στον προθάλαμο φρουρούμενος από στρατονόμο και τον προϊστάμενο της ασφαλείας του ΥΠΕΘΑ Λγο (ΠΖ) Μιχαήλ…
Περί της 10:30 εξήλθε ο Α/ΓΕΣ, ο οποίος μου κοινοποίησε ότι ο κος ΥΕΘΑ άλλαξε απόφαση και μετατίθεμαι στο ΓΕΣ.
Στη συνέχεια επέστρεψα στη ΓΔΑΕΕ και περί 14:00 έλαβα Φύλλο Μεταβάσεως για ΓΕΣ/Γ΄Κλάδο...».
Ερώτηση Λοβέρδου
Με αφορμή τα παραπάνω ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, θέτοντάς του τρία κρίσιμα ερωτήματα για την υπόθεση της πώλησης οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία. Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος στη Βουλή -επικαλούμενος και την αναφορά του αρμόδιου ταξίαρχου- ζητά να μάθει, απευθυνόμενος στον κ. Καμμένο:
«Α. Την υποτιθέμενη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία την υπογράψατε με αντισυμβαλλόμενο Έλληνα ιδιώτη και την εταιρεία του;
Β. Αληθεύει πως στις 17 Ιουνίου 2017 από την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ενημερωθήκατε γραπτώς ότι «…Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότατα του κυρίου … (προσώπου ελληνικής υπηκοότητας που είχε εμφανιστεί ως εντολοδόχος και αντιπρόσωπος της σαουδαραβικής Κυβέρνησης) και εξέφρασαν επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται Government to Government…»;
Γ. Αληθεύει πως η υπογραφή της διαρκούς συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου σας και του υποτιθέμενου εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, όπου αποστείλατε τους συνεργάτες σας με στρατιωτικό αεροπλάνο, προφανώς για να μην μπει στον κόπο ο «ημέτερος» να έρθει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας;»