Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή - Καβγάς Πολάκη-Πατούλη
Ένταση στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση με τον χαρακτήρα του επείγοντος, του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ, όπου είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους, συνδικαλιστικοί φορείς.
Έντονα αντέδρασε τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στις αιχμές του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη, ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για ένα κακοστημένο σόου.
Το κλίμα άρχισε να πυροδοτείται, όταν ο κ. Πατούλης σχολιάζοντας τις καταγγελίες του κ. Πολάκη για χρηματισμό γιατρών, έκανε λόγο για «βομβαρδισμούς που ακούγονται», προσθέτοντας: «Ρωτώ ευθέως, ένας ιατρός βουλευτής υπουργός Υγείας, πόσα χρήματα παίρνει και πόσα ένας ιατρός του ΕΣΥ; Αυτά πρέπει να τεθούν υπόψη εκείνων που μιλούν εξ ιδίων τα αλλότρια για τους νοσοκομειακούς ιατρούς. Να κατατεθούν τα στοιχεία από τον αρμόδιο υπουργό περί χρηματισμού του 80% των νοσοκομειακών ιατρών. Αν δεν τα έχει, να ζητήσει συγγνώμη».
«Ξέρουμε ότι είναι ζόρικα τα πράγματα. Μέχρι το 2010 είχατε και εσείς συμμετοχή στο απερίγραπτο γλέντι που στήθηκε με τις υπερκοστολογήσεις φαρμάκων», ήταν η αντίδραση του κ. Πολάκη που συμπεριέλαβε στη κριτική του και τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων.
«Μέχρι 9 δισ. ευρώ έφθασε η δαπάνη, και μετά έπεσε τσεκούρι. Είχατε εκείνη τη περίοδο ευθύνη. Κανείς δεν μίλαγε για θεραπευτικά πρωτόκολλα», συνέχισε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε: «Τότε γλένταγαν όλοι, που κάνει ο κ. Πατούλης σήμερα ότι δεν ξέρει τι γινόταν και χρεοκόπησε η χώρα. Και τότε έπεσε ο μπαλτάς του μνημονίου επί δικαίων και αδίκων. Το μεγαλύτερο έγκλημα που έκαναν οι προηγούμενοι και συμμετείχατε και εσείς, ήταν ότι δεν υπήρχε διαπραγμάτευση ασφαλιστικής τιμής. Εδώ είναι ένα τοπίο ορισμού της αναρχίας. Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που έχουμε υποχρεώσεις θα μοιραστούμε τα βάρη. Αν υπάρχει βελτιωτική πρόταση να τη δούμε. Αλλά αυτοί που είναι πιο ψηλά, πρέπει να σηκώσουν ένα βάρος γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχαν πολλά».
«Είναι στα αυτιά μου οι φωνές του κ. Πολάκη στα αμφιθέατρα, που έλεγε αντίθετα από αυτά που στηρίζει σήμερα», σχολίασε ο κ. Πατούλης. «Αντιλαμβάνομαι ότι πήγε στην αντίπερα όχθη του βουλευτή. Ζητά να βάλουμε πλάτη, αλλά δεν είδα να μειώνει το μισθό του», συνέχισε ο κ. Πατούλης προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις, τόσο του προέδρου της Επιτροπής Νίκου Μανιού, όσο και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η πολύ μαγκιά έχει και τα όρια της. Ξαφνικά γίνατε ευαίσθητοι σε αυτή την αίθουσα; Γιατί ποιος έβαλε πλάτη από το πολιτικό σύστημα..» επέμεινε να λέει ο κ Πατούλης.
«Ήρθατε για να προκαλέσετε και να κάνετε πολιτικό σόου για τη ΝΔ» σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Μανιός.
«Δεν είμαι κανενός. Εγώ πήρα 58% εσύ πήρες;» αντέτεινε ο κ. Πατούλης που συνέχισε, κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, να λέει: «Η δημοκρατία είναι στα μέτρα σας και λυπούμαστε που έχετε στοχοποιήσει τον ελληνικό λαό. Να χαίρεστε την πολιτική σας, δεν ξέρετε να τηρήσετε τους κανόνες».
«Να χαίρεστε που η Δημοκρατία είναι στα μέτρα μας. Τέρμα τα μαθήματα. Είστε στη Βουλή και δεν το έχετε αντιληφθεί καθόλου», του απάντησε ο κ. Μανιός.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για «κακό στημένο σόου» που δεν αρμόζει όπως είπε, «ούτε στο επίπεδο της συζήτησης, ούτε στη σοβαρότητα του θέματος».
«Αν νομίζουν κάποιοι ότι ερχόμενοι εδώ για να προκαλέσουν ένταση, προσφέρουν καλή υπηρεσία σε αυτούς που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν, κάνουν λάθος. Προσφέρουν κακή υπηρεσία», τόνισε ο κ. Ξανθός.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτη Ρέντζου, έκανε λόγο για "νομοσχέδιο-έκτρωμα", κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για «λεκτικό βερμπαλισμό» και ότι «κάνει το μαύρο άσπρο».
«Το νομοσχέδιο το απορρίπτουν οι τέσσερις μεγαλύτερες ενώσεις της χώρας και αυτό θα φανεί και θα έχει αποτύπωμα στις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας», ανέφερε η κ. Ρέτζιου και συνέχισε:
«Οι μάσκες έπεσαν με την κατάθεση του νομοσχεδίου και τη διαδικασία «φαστ τρακ». Θα διαλύσετε τις ζωές μας. Κάνετε ό,τι δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενοι. Ενσωματώνετε όλες τις αντιδραστικές ευρωπαϊκές Οδηγίες. Καταργείτε τον σταθερό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας με το 48ώρο. Θα αναγκαστούμε να δουλεύουμε πέντε μέρες την εβδομάδα, 12 ώρες την ημέρα. Ως κακόγουστο αστείο και προκλητικό ακούγεστε να λέτε ότι εφαρμόζετε το 48ωρο για να προστατεύσετε την υγεία των γιατρών και των ασθενών».
Και η κ. Ρετζιου κατέληξε: «Κάνετε τη βρώμικη δουλειά. Χτυπάτε στη καρδιά, σαν τους κλέφτες, το σταθερό ωράριο εργασίας. Ζητήσαμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Διαφορετικά θα μας βρείτε απέναντι. Δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτό το έκτρωμα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ