Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση μοιράζει πλεονάσματα φτώχειας και μιζέριας
Επίθεση από τον υποψήφιο αρχηγό της ΔΗΣΥ στον πρωθυπουργό
Θετική κίνηση χαρακτηρίζει ο υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, Νίκος Ανδρουλάκης, κάθε κοινωνικό μέρισμα που δίνεται σε χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και τσακισμένους από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης αφού υπενθυμίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2017 προέβλεπε επιπλέον φόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ, οι εισφορές του ΕΦΚΑ τσάκισαν περισσότερους από 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και την ίδια στιγμή τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ξεπερνούν τα 4 δισ., αναφέρει ότι η κυβέρνηση αντί να μοιράζει προεκλογικούς μποναμάδες με μια πολιτική «μαυρογιαλουρισμού», θα έπρεπε να βρει τρόπους να ενισχύσει την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη μέσω στοχευμένων μεταρρυθμίσεων.
Ολόκληρη η δήλωση Ανδρουλάκη:
Κάθε κοινωνικό μέρισμα που δίνεται σε χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και τσακισμένους από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι θετική κίνηση. Εστω κι αν αυτή η κίνηση θυμίζει… προκαταβολικό πρωτοχρονιάτικο μποναμά.
Ωστόσο, θα πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Τσίπρα, που έκανε διάγγελμα προκειμένου να ανακοινώσει το μέρισμα ύψους 1,4 δις ευρώ, τα εξής:
1. Ο προϋπολογισμός του 2017 προέβλεπε επιπλέον φόρους ύψους 2,5 δις ευρώ. Οι Ελληνες φορολογούμενοι, ειδικά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, πλήρωσαν ακριβά το «αιματηρό πλεόνασμα» της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για προσφορά του κ. Τσίπρα στα χαμηλά εισοδήματα, αλλά για επιστροφή μέρους των επιπλέον φόρων που πληρώθηκαν φέτος. Κάποιος θα πρέπει να πει στον πρωθυπουργό ότι οι Ελληνες δεν είναι επαίτες.
2. Οι εισφορές του ΕΦΚΑ τσάκισαν περισσότερους από 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, σε πολλές περιπτώσεις και αναδρομικά. Η κυβέρνηση επέλεξε να τσακίσει τη μεσαία τάξη, να αναγκάσει χιλιάδες επαγγελματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με αντάλλαγμα το πλεόνασμα φτώχειας.
3. Την ίδια στιγμή τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ξεπερνούν τα 4 δις ενώ οι οφειλές των πολιτών προς την εφορία αγγίζουν τα 100 δις.
Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να μοιράζει προεκλογικούς μποναμάδες με μια πολιτική «μαυρογιαλουρισμού», θα έπρεπε να βρει τρόπους να ενισχύσει την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη μέσω στοχευμένων μεταρρυθμίσεων.
Εμείς έχουμε προτείνει την προοδευτική φορολόγηση των εισοδημάτων αλλά και την παραγωγή νέου «πλούτου» μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και μεγάλων έργων που μπορούν να γίνουν στη χώρα. Αλλά, η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης έχει «παγώσει» την ανάπτυξη και οδηγεί τη χώρα σε «στασιμοχρεοκοπία». Δηλαδή μια οικονομία που «σέρνεται» χωρίς να απογειώνεται και που επιβιώνει σε συνθήκες μιζέριας.