Τις προτάσεις για το νέο ευρωπαϊκό κίνημα DiΕΜ25 (Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025), την πορεία του για τη μετατροπή του σε κόμμα, καθώς και τη συμμετοχή του νέου φορέα στις ευρωεκλογές του 2019 στην Ευρώπη και στην Ελλάδα παρουσίασε χθες το βράδυ ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη Λάρισα, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης. Ο κ. Βαρουφάκης σε δηλώσεις του υποστήριξε πως «πρέπει να σταματήσει η ερημοποίηση της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που αποδομείται και η λύση είναι μια εποικοδομητική ανυπακοή».

Επίσης τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες να πληρώνουν το 75% του τζίρου τους σε ασφαλιστικές εισφορές και εφορία», υποστηρίζοντας πως χρειάζεται να ειπωθεί «ένα μεγάλο "ΟΧΙ" στο Eurogroup, το οποίο επιμένει σε πολιτικές οι οποίες και ο πρόεδρός του παραδέχθηκε πως είναι καταστροφικές». Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τόνισε πως η οικονομική κρίση δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή, λέγοντας πως «δεν μπορεί να επιδιορθωθεί η ελληνική κρίση αν δεν επιδιορθωθεί η αρχιτεκτονική της Ευρώπης, η φτώχεια στη νότια Πορτογαλία, η κρίση στην Ιταλία».

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός σημείωσε πως τα «κόκκινα» δάνεια στην ευρωζώνη ανέρχονται σε 3 τρισ. ευρώ, οι τράπεζες έχουν έλλειψη ρευστότητας 1 τρισ. ευρώ, αλλά και 2,5 τρισ. ευρώ αποταμιεύσεων στην Ευρώπη δεν επενδύονται. Σχετικά με το ζήτημα της ανεργίας, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως στην Ελλάδα η μείωση της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός των νέων έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αλλά και γιατί για κάθε θέση μόνιμης απασχόλησης που έχει χαθεί δημιουργείται μια θέση μερικής απασχόλησης. Όσον αφορά την αιτία της κρίσης, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η ευρωζώνη από το 2000 βασίστηκε στον τεράστιο δανεισμό των χωρών του νότου από τις γαλλογερμανικές τράπεζες, «με αποτέλεσμα να δημιουργούνται "φούσκες" στις ελλειμματικές αυτές χώρες».  

«Στα τέλη του 2009 το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο είχε δανειστεί υπέρογκα ποσά εκ μέρους των εργολάβων και της διαπλοκής, πτώχευσε. Έτσι η Ευρώπη αλλά και η ελληνική ολιγαρχία αποφάσισαν να συγκαλύψουν αυτή την πτώχευση με νέα δανεικά» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με τις προτάσεις του DiEM25, o κ. Βαρουφάκης είπε πως η «Ευρώπη πρέπει να εκδημοκρατιστεί, αλλιώς θα διαλυθεί». Επίσης σημείωσε πως τα υπάρχοντα εργαλεία, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα Επενδύσεων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση των οικονομιών των χωρών της Ευρώπης, μείωση των «κόκκινων» δανείων, διαχείριση του δημόσιου χρέους, αύξηση των επενδύσεων και μείωση της φτώχειας.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένες προτάσεις του DiEM25 για την Ελλάδα που εντάσσονται στο πρόγραμμα του DIEM25 για «μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης μιας δημόσιας εταιρείας διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών δανείων με απόλυτο μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς, όπως συνέβη σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης μίλησε για την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στο 18% και στη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.

Σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως «είναι φαντασίωση να πιστεύουμε ότι θα έχουμε 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα», ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ανάγκη της δημιουργίας ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών εκτός τραπεζών και μέσω taxisnet όπου θα μπορούν οι πολίτες, οι επιχειρηματίες και το Δημόσιο να μεταφέρουν ποσά οφειλών και να καλύπτονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σημειώνεται πως μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Βαρουφάκη ακολούθησε διάλογος με το κοινό, με τους παρευρισκομένους να του θέτουν ερωτήματα τόσο για τις προτάσεις του DiEM25 όσο και για ζητήματα που αφορούσαν την περίοδο κατά την οποία ο ίδιος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών.