Το πρόγραμμα του 7ου προσυνεδρίου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη
Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου με θέμα «Για ένα νέο πατριωτισμό»
Για τη Νέα Δημοκρατία, όπως αναφέρουν από την Πειραιώς, ο διεθνής προσανατολισμός της Ελλάδας και η συμμετοχή της στον σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων κρατών είναι αδιαμφισβήτητες αξίες. Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη και συνεπή παρουσία σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, για να αποκαταστήσει το κύρος της και να αποκτήσει ξανά η φωνή της βαρύτητα. τονίζουν συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ, για το 7ο προσυνέδριο, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να λειτουργούν με βάση τα δεδομένα της εποχής και να διασφαλίζουν αποτελεσματικά την ασφάλεια, την άμυνα της χώρας και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά της. Αλλά και με αξιοποίηση άλλων, ηπιότερων μορφών διπλωματίας, όπως ο Πολιτισμός, που αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θεμελιώδες στοιχείο της εικόνας της και που μπορεί να ενισχύσει το κύρος της χώρας σε διεθνές επίπεδο.
Το 7ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέμα: «Για ένα νέο πατριωτισμό», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και θα περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα, με τίτλο «Για μία στιβαρή εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων», θα μιλήσουν οι:
Λουκάς Κατσώνης Δημοσιογράφος, διευθυντής του περιοδικού Foreign Affairs The Hellenic Edition
Κώστας Υφαντής Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης. Το 2017 συνεπιμελήθηκε το συλλογικό έργο The Syrian Imbroglio: Regional and International Strategies, που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.
Δημήτρης Καιρίδης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».
Στη δεύτερη ενότητα που θα εξελιχθεί παράλληλα με την πρώτη, οι ομιλητές θα τοποθετηθούν για την «Προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας - πολιτιστικής διπλωματίας». Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι:
Βασίλης Λαμπρινουδάκης Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιγραφών και Γραμμάτων των Παρισίων και της Ακαδημίας Επιστημών της Βιέννης. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003) για την προβολή της Ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας διεθνώς.
Κατερίνα Μαυρομιχάλη Διδάκτωρ αρχαιολογίας- μουσειολόγος. Εργάζεται στον χώρο του Πολιτισμού από το 1996. Από το 2003 εργάζεται ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα ως Υπεύθυνη του Τμήματος Έρευνας, Δια βίου μάθησης και Συνεδρίων.
Κωνσταντίνος Λάβδας Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει καθηγητής στην έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης. Είναι μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας.
Στην τρίτη ενότητα με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη: Μια ουσιαστική συμβολή στο διάλογο για την Ευρώπη του μέλλοντος», ομιλητές θα είναι οι:
Μαριέττα Γιαννάκου πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώην Yπουργός Παιδείας και Υγείας
Λουκάς Τσούκαλης Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης. Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς επίσης και με πολλές άλλες επιστημονικές διακρίσεις.
Δημήτρης Σκιαδάς Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Εμπορίου.
Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα, που θα αναπτυχθεί παράλληλα, θέμα είναι «Μια Ελλάδα Ισχυρή και Ασφαλής: Η Άμυνα απέναντι στις προκλήσεις της εποχής». Προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι οι:
Θάνος Ντόκος Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και το Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Ιωάννης Ζούκας Αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμος Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού με μεγάλη ΝΑΤΟϊκή εμπειρία.
Σωτήρης Σέρμπος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και εταίρος ερευνητής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μακάριος Λαζαρίδης Δημοσιογράφος, πρώην Διευθυντής Ενημέρωσης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.