Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση έχει θέσει όρια για τους πλειστηριασμούς
Ο υπουργός Εσωτερικών εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις της κοινωνίας με την κυβέρνηση με αφορμή τους πλειστηριασμούς.
Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν χθες από την κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανέδειξαν τις κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το θέμα των πλειστηριασμών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
«Όσο οι δεσμεύσεις -και οι χθεσινές, που υπήρξαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Οικονομικών- και οι αποσαφηνίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι την αντικειμενική αξία των 300.000 γίνουν πράξη, τότε προφανώς δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, το οποίο θα κλονίσει τις σχέσεις της κοινωνίας με την κυβέρνηση» επισήμανε ο υπουργός στο Πρακτορείο 104,9 FM, ενώ για τη συζήτηση του θέματος με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση, διευκρίνισε: «Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης κατά καιρούς έχουν ακουστεί τα πάντα.
Όποιος, δεν θέτει όρια -και αυτός ο οποίος πρέπει να θέσει όρια είναι προφανώς η ελληνική πλευρά- τότε από την άλλη πλευρά, από την πλευρά των θεσμών, μην περιμένετε ευαισθησίες. Έχουμε πια μια αρκετά μεγάλη εμπειρία. Πρόκειται πολλές φορές για ανθρώπους οι οποίοι είναι ακραίοι τεχνοκράτες, που θεωρούν ότι το πρώτο είναι να βγαίνει μία εξίσωση πάνω στο χαρτί, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην κοινωνία. Κατά συνέπεια, αυτό το θέμα αφορά και πρέπει να αφορά τελικά την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να θέσει τα όριά της».
«Η ψηφοφορία για την Υεμένη ανέδειξε τη διπλοπροσωπία της ΝΔ»
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη στάση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κατά την ψηφοφορία της πρότασης επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε: «Με τον πιο σαφή και καθαρό τρόπο δείχνει τη διπλοπροσωπία και διγλωσσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο υποστήριζε τις αρχές του στο εξωτερικό, αλλά για λόγους αντιπολίτευσης εδώ υιοθετεί μία διαφορετική ρητορική. Είναι ένα παράδειγμα που μιλάει από μόνο του, δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις γύρω από αυτό. Ή κάποιος έχει κάποιες αρχές και τις υποστηρίζει και μέσα και έξω από την Ελλάδα, ή απλώς ακολουθεί μία μικροπολιτική».
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία διευκρίνισε: «Όταν είχε έλθει αυτή η συμφωνία, η οποία πλέον δεν υφίσταται, είχαμε κι εμείς διαφορετική πληροφόρηση, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Υεμένη. Έγινε συζήτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής και μόνο, γιατί δεν έγινε ευρύτερα γνωστή -για παράδειγμα εγώ έμαθα γι' αυτή την υπόθεση από τις εφημερίδες πριν από λίγες ημέρες- δεν είχε συζητηθεί σε κάποιο άλλο κυβερνητικό όργανο, πλην του ΚΥΣΕΑ, που η σύνθεσή του είναι πολύ συγκεκριμένη».
Σημείωσε, δε, πως «από την πρώτη φορά, που συζητήθηκε στην επιτροπή της Βουλής, μέχρι και τώρα, που είδε το φως της δημοσιότητας, έχουν υπάρξει ψηφίσματα, έχουν υπάρξει τοποθετήσεις, τόσο στο επίπεδο της Ευρώπης όσο και γενικότερα».
«Θεωρώ ότι ήταν μία ατυχής στιγμή -τουλάχιστον για τις δυνάμεις και τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης- το ότι είχε επιλεγεί η συγκεκριμένη συμφωνία, υποτιμώντας -δεν ξέρω ακριβώς να το αξιολογήσω και να το προσεγγίσω- την πλευρά αυτή της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία».
Σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το θέμα, εκτίμησε πως «για την καθεαυτή συμφωνία τα πράγματα διαλευκάνθηκαν μέσα στη Βουλή, αποδείχθηκε τελικά άσφαιρη η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να αποδείξει ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκιά σκανδάλου».
«Θεωρώ ότι έχει εξαντληθεί το θέμα, μιλώντας για το πολιτικό ζήτημα. Στο ηθικό, το αξιακό, που είναι η πώληση όπλων σε μία χώρα που θέλει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον μιας άλλης, πολύ δε περισσότερο που η Ελλάδα έχει τη συγκεκριμένη γεωστρατηγική, ιστορική πια, σχέση με τον αραβικό κόσμο, θα πρέπει να είναι διπλά και τριπλά προσεκτική σε ό,τι κάνει».