«Θα καταργηθεί ο νόμος για την απλή αναλογική»
Η δέσμευση του Κώστα Χατζηδάκη από το βήμα της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα, ο οποίος έκανε λόγο για «χάος και μπάχαλο στην αυτοδιοίκηση».
Ξεκάθαρος ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον νόμο της απλής αναλογικής μόλις γίνει κυβέρνηση ήταν ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι η εφαρμογή της θα φέρει «το χάος και το μπάχαλο στην αυτοδιοίκηση».
Από το βήμα του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στα Γιάννενα, δεσμεύθηκε για κατάργηση της απλής αναλογικής και την επαναφορά του σημερινού εκλογικού συστήματος στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.
«Είναι» είπε «σαφέστατη η δέσμευση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη: Μία από τις πρώτες ρυθμίσεις που θα κάνουμε είναι να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα και να επαναφέρουμε το σημερινό, που εξασφαλίζει τη σταθερότητα».
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για «διπλό λάθος της κυβέρνησης μετά την απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές να υιοθετεί την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μόνο σε μπάχαλο, χάος, συναλλαγές και οπισθοδρόμηση μπορεί να οδηγήσει τους δήμους». Πρόσθεσε, δε, ότι «είναι λάθος και του ίδιου του πρωθυπουργού, που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα φύγει». Τέλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι κακό να κάνει κάποιος λάθος, κύριε υπουργέ. Είναι κακό να επιμένει δογματικά στα λάθη του».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, ο οποίος στην κεντρική ομιλία του συνεδρίου τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής, καθώς είπε ότι «μόνο ακυβερνησία μπορεί να φέρει», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει στην αυτοδιοίκηση τη «δικτατορία της μειοψηφίας». Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι η αυτοδιοίκηση χρειάζεται πόρους και αρμοδιότητες για να μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία.
Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στην ομιλία του έδειξε διαλλακτικός στο θέμα, αναθεωρώντας την αρχική σκληρή του στάση. «Γίνεται ήδη μια συζήτηση για τις δικλίδες ασφαλείας. Εξετάζονται επιλογές όπως η αξιοποίηση της λευκής ψήφου με τρόπο που να διευκολύνει δημιουργικά στην επίλυση ενός επίμαχου θέματος, όπως η έγκριση ενός προϋπολογισμού ή ενός τεχνικού προγράμματος».
*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 1/12/2017 - Του Γιώργου Μανουσακάκη