Αυτούς κόβει ο Κυριάκος από την παλαιά φρουρά
Ποια στελέχη επηρεάζονται άμεσα μετά την εξέλιξη με την Ντόρα Μπακογιάννη.
Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η χρονική συγκυρία που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ξεκαθαρίσει ότι κανένα μέλος της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένης και της Ντόρας Μπακογιάννη, δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί στη μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ.
Bλέπετε, όπως είναι σε θέση να ξέρουν οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα πίσω από τις κλειστές πόρτες της Πειραιώς, με τον τρόπο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελε να εκπέμψει ένα σαφές μήνυμα, με αποδέκτες το σύνολο της λεγόμενης παλαιάς «γαλάζιας» φρουράς.
Εξάλλου είναι κοινό μυστικό πως η ηγετική ομάδα της ΝΔ αναζητούσε εδώ και καιρό μια ευκαιρία για να καταδείξει πως οι εξαγγελίες Μητσοτάκη περί ανανέωσης δεν είναι απλώς επικοινωνιακές κορώνες, αλλά κεντρική στρατηγική επιλογή που δεν εξαντλείται μόνο σε Μητρώα Στελεχών και εμφάνιση νέων προσώπων σε παντός είδους κομματικές εκδηλώσεις, αλλά περιλαμβάνει ακόμη πιο δραστικά μέτρα.
Ως εκ τούτου, η δήλωση του αρχηγού της ΝΔ σχετικά με την πρώην υπουργό δεν αφορούσε μόνο το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που δίνουν σταθερό προβάδισμα στην κεντροδεξιά παράταξη.
Πριν και πέρα απ' όλα έδινε σαφές στίγμα για ένα μέτωπο που έχει αναλυθεί επανειλημμένως είτε από την εφημερίδα «Παραπολιτικά» είτε από το parapolitika.gr. Πρόκειται για την εδώ και καιρό ειλημμένη απόφαση να «κοπούν» από τις λίστες των επόμενων εθνικών εκλογών ορισμένα από τα πλέον προβεβλημένα πρόσωπα του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος, τα οποία είχαν φτάσει σε σημείο να διατελέσουν ακόμη και στελέχη τόσο της κυβέρνησης Καραμανλή όσο και εκείνης του Αντώνη Σαμαρά και που σήμερα βρίσκονται εκτός Βουλής.
Ο λόγος για περιπτώσεις όπως ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Αλέξανδος ∆ερµεντζόπουλος, ο Σταύρος Καλογιάννης, ο Σπύρος Ταλιαδούρος, ο Γιάννης Λαµπρόπουλος και ο Γιώργος Ορφανός, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Απόστολος Κοντός, ο Αντώνης Μπέζας κ.ά. Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, λόγω των ιδιατέρων συνθηκών στην περιφέρεια όπου εκλέγεται, θα μπορούσε να αποτελέσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Στην ίδια λίστα είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθούν ορισμένοι πρώην βουλευτές, ιδιαίτερα αναγνωρίσιμοι εντός κι εκτός ΝΔ, ιδιαίτερα στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ενδεικτικά παραδείγµατα η Φ. Πιπιλή και ο πρώην ευρωβουλευτής Μ. Μαυροµµάτης στην Α’ Αθήνας, ο Τ. Νεράντζης στη Β’ Πειραιά (όπως και ο παραδοσιακός αντίπαλός του Γ. Τραγάκης που ανοίγει τον δρόµο στον υιό του Παναγιώτη), ο Ν. Καντερές στην περιφέρεια Αττικής, ο Τ. Κοψαχείλης στα Γρεβενά, ο Κ. Παπασιώζος στην Άρτα, οι Θ. Νταβλούρος και ∆. Τριανταφυλλόπουλος στην Αχαΐα, οι Ανδρ. Κουτσούµπας, Λ. Τσαβδαρίδης και Κ. Γιοβανόπουλος στην Ηµαθία, ο Γ. Πασχαλίδης στην Καβάλα, ο Ζ. Τζηκαλάγιας στην Καστοριά, ο ∆. Σαµπαζιώτης στη Μεσσηνία, οι Θ. Λεονταρίδης και Μ. Βλάχβεης από τις Σέρρες, o Μ. Ταµήλος στα Τρίκαλα, ο Κ. Κουτσογιαννόπουλος στη Φθιώτιδα, ο Ευ. Κωνσταντινίδης στη Φλώρινα και ο Ευθ. Καρανάσιος στη Χαλκιδική.
Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι πως μετά την εξέλιξη με την Ντόρα Μπακογιάννη άρχισαν να χτυπούν… καμπάνες για μια μερίδα ακόμη και εν ενεργεία κοινοβουλευτικών στελεχών, των οποίων το κοντέρ έχει καταγράψει… πολλά χρόνια στα έδρανα.
«Εδώ για την ίδια του την αδερφή, που στο φινάλε είναι και ένα από τα λίγα πρόσωπα με τέτοιο κύρος, εμπειρία και αξιοπιστία στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, δεν δίστασε να πάρει μια τόσο σαφή θέση. Φαντάσου τι έχει να γίνει με κάποιους άλλους, ακόμα κι αν καλύπτονται από το καταστατικό...», έλεγε κορυφαίος κομματικός παράγοντας σε πρωινό «γαλάζιο» πηγαδάκι στην πλατεία Κολωνακίου.