Μείωση της φορολογίας μετά το τέλος των μνημονίων υποσχέθηκε ο Τσίπρας
Η υπερφορολόγηση είναι μια έκτακτη συνθήκη, δικαιολογήθηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Τη μείωση της φορολογίας αμέσως μετά το τέλος των μνημονίων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, παρουσία των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του τόπου. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού αναφέρθηκε στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: «Υπάρχουν ακόμη προβλήματα και δυσκολίες που καλούμαστε συλλογικά να υπερβούμε. Ένα από αυτά είναι και αυτό που αντιμετωπίζετε έντονα κι εσείς, όπως και μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Και αναφέρομαι στην υψηλή φορολόγηση.
Πρόκειται για μια δύσκολη πολιτική απόφαση κάτω από το πιεστικό βάρος των έκτακτων συνθηκών που βρέθηκε η χώρα και την πίεση των δανειστών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στην κρίση.
Πεποίθησή μας όμως ήταν και παραμένει ότι αυτές οι συνθήκες δεν μπορεί να είναι μόνιμες αλλά έκτακτες. Και η έξοδος από την κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των συντελεστών. Αυτό θα γίνει άμεσα και προβλέπεται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σύμμαχός μας εδώ είναι η αξιόπιστη και διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή που με συστηματικό τρόπο διαμορφώσαμε.
Γιατί ξέρετε ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόεκυψε εν κενώ αλλά έχει βαθιές ιστορικές αιτίες που εκτείνονται σε όλο το βάθος της μεταπολιτευτικής περιόδου». Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι ενώ όλοι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών μιλούν με θαυμασμό για τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, μόνο «η αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα όχι μόνο επιμένει στην άρνηση και την καταστροφολογία αλλά ακόμα και στη συκοφάντηση, που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση».
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ακόμα ότι «όταν στη δεύτερη αξιολόγηση το ΔΝΤ έθετε παράλογες απαιτήσεις και καθυστερούσε η αξιολόγηση, μας κατηγορούσε ότι εμείς ευθυνόμαστε για τις καθυστερήσεις και ότι έπρεπε να δεχθούμε όλες τις απαιτήσεις για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα».
«Τώρα που κλείσαμε εγκαίρως και μένοντας στις βασικές μας επιδιώξεις, μας κατηγορούν για το ακριβώς αντίθετο«,είπε, «ότι τα δώσαμε όλα άρον-άρον.
Γενικά, δεν μπορείς να τους πιάσεις πουθενά. Δεν έχουν καμία δυσκολία να κατηγορούν την ίδια στιγμή για τα ακριβώς αντίθετα πράγματα. Αμφισβητούν ακόμα και το προφανές, δηλαδή τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη σταθερή πτώση της ανεργίας! Και επιδιώκουν την καλλιέργεια κλίματος αβεβαιότητας, οι ίδιοι που πριν λίγο καιρό ζητούσαν να παραδοθούμε, για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα».