Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτο ζήτημα η Συνθήκη της Λωζάνης
Ηχηρό μήνυμα-απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τις προκλήσεις Ερντογάν.
Απάντηση στις προκλήσεις Ερντογάν έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την υποδοχή του Τούρκου προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παυλόπουλος κατέστησε σαφές προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτο για τους Έλληνες.
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για πλήρη σεβασμό των διεθνών δικαίων ως προϋπόθεση για μια συνεργασία σε υγιή βάση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
Ειδικότερα ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Κύριε πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη 65 χρόνια μετά την επίσκεψη Τούρκου προέδρου, και η οποία μπορεί και πρέπει να παραμείνει ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών μας, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, που εμείς οι Έλληνες ευνοούμε.
Είμαστε εδώ εμείς οι Έλληνες για να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας, είμαστε έτοιμοι να είμαστε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την Ε.Ε.
Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, λόγω της ιστορίας της Ελλάδας, προϋποθέτει σεβασμό του συνόλου και σεβασμό κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε.
Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο στην εποχή μιας άλλης ιστορικής επίσκεψης, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, σας θυμίζω ότι έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε τη Συνθήκη της Λωζάννης, με αυτήν τη βάση θα στηριχτεί η φιλία μας.
Αυτήν η Συνθήκη για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη δεν χρειάζεται αναθεώρηση.
Τα ίδια που είπα για το μέλλον της Τουρκίας ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες, π.χ. FYROM, Αλβανία, αλλά και εκεί υπάρχουν προϋποθέσεις.
Ονόματα που προσβάλλουν την ιστορία που αποπνέουν αλυτρωτισμό δεν είναι αποδεκτά από το διεθνές δίκαιο. Οι χώρες επίσης που θέλουν να γίνουν μέλη της Ε.Ε. πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στο Κυπριακό ξέρετε πώς εμείς οι Έλληνες θέλουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη. Όμως η λύση οφείλει να σέβεται την κυριαρχία του κράτους-μέλους της Ε.Ε. και τι σημαίνει αυτό είναι γνωστό. Εδώ είμαστε όλοι μαζί για να φτάσουμε σε λύση.
Είναι ανάγκη για τις σχέσεις μας να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης Ε.Ε.-Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων. Εφαρμόζοντας αυτήν τη Συνθήκη, αφού έλαχε στους δύο λαούς να έχουν τις επιπτώσεις από έναν πόλεμο που δεν επιδιώξαμε, θα αποδείξουμε τα ιδεώδη που τα διαπνέουν, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού».