Απειλή για την κυβέρνηση τα κόµµατα των Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου
Οι κινήσεις των δύο πρώην συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα και η εκλογική δυναμική τους έτσι όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καµµένου θεωρούσε ότι δεν κινδύνευε από τα αριστερά. Το Μέγαρο Μαξίµου, µάλιστα, εκτιµώντας ότι η διάσπαση του καλοκαιριού του 2015 ολοκληρώθηκε αναίµακτα και επ’ ωφελεία του ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώθηκε στην πολιτική αντιπαράθεση µε τη Νέα ∆ηµοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα άλλα κόµµατα που αποκαλεί «µνηµονιακά».
Οι επιτελάρχες του πρωθυπουργικού γραφείου ήταν πεπεισµένοι ότι η πόλωση στο πλαίσιο ενός «νέου δικοµµατισµού» εκµηδένιζε τις διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά.
∆εν είναι τυχαίο πως ακόµα και σήµερα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίµα φόβου για τυχόν επιστροφή της ∆εξιάς στην εξουσία.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι η κεντρική οµάδα του Μεγάρου Μαξίµου υποτίµησε την πίεση που δέχεται εδώ και καιρό η κυβέρνηση από τα «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» κόµµατα και από προσωπικότητες του χώρου που κινούνται ή έχουν αναφορά στον χώρο της Αριστεράς. Αποτέλεσµα είναι οι πολιτικοί σχηµατισµοί που επενδύουν στη φθορά της κυβέρνησης, διεκδικώντας τις αριστερές ψήφους διαµαρτυρίας και καταδίκης των κυβερνητικών παλινωδιών, να ενδυναµώνονται, αυξάνοντας την επιρροή τους στο εκλογικό σώµα.
COMEBACK
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι αλήθεια ότι για µεγάλο διάστηµα έδειχνε να ασχολείται περισσότερο µε τις διεθνείς επαφές του και την προσπάθειά του να οικοδοµήσει το κίνηµα του οποίου ηγείται, το Diem25, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εσχάτως, όµως, δίνει όλο και µεγαλύτερη σηµασία στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, έχοντας πραγµατοποιήσει το τελευταίο εξάµηνο 10 περιοδείες ανά την επικράτεια (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λάρισα, Πάτρα κ.α.).
Αν και ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονοµίας είναι ίσως ο µόνος στα αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει επιλέξει µια «αντιευρωπαϊκή ρητορική», καθώς επιµένει ότι οι προοδευτικές λύσεις δεν µπορούν παρά να είναι ευρωπαϊκές, εντούτοις κατορθώνει να συγκεντρώνει µεγάλα ακροατήρια όποτε µιλάει, στα οποία αποδοµεί την εικόνα του Αλ. Τσίπρα.
Ηδη, το Diem25 έχει αρχίσει να αποκτά τοπικές οργανώσεις στην Αθήνα και σε αρκετές επαρχιακές πόλεις, ενώ τον Φεβρουάριο προγραµµατίζεται το καταστατικό συνέδριο του νέου πολιτικού φορέα του, που θα αποτελεί τον αντιπρόσωπο του Diem25 στην Ελλάδα, µε στόχο (αρχικά) την κάθοδό του στις επόµενες ευρωεκλογές.
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ
Από τη µεριά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου βρίσκεται στη φάση της ενίσχυσης του πολιτικού σχηµατισµού της, της Πλεύσης Ελευθερίας, κάτι που αποτυπώνεται και στις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, µε την ίδια να µετατοπίζεται σε ολοένα και πιο ριζοσπαστικές θέσεις, θέτοντας τον στόχο της ρήξης και µε την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη και καλώντας την κοινωνία σε ανυπακοή και εξέγερση απέναντι στα κυβερνητικά µέτρα. Πέραν της ιδιαίτερης ικανότητας που έχει να διαχειρίζεται τη δηµοσιότητα (ιδίως στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις) και της έφεσής της στην επιθετική ρητορική, η κυρία Κωνσταντοπούλου επενδύει και στον δυναµικό ακτιβισµό, κάτι που φάνηκε από την έντονη δράση της κατά των πλειστηριασµών, µε αποκορύφωµα την παρουσία της την Τετάρτη 30 Νοεµβρίου στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το θέµα των πλειστηριασµών, οι αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν κινδυνεύει καµία λαϊκή κατοικία φαίνεται ότι δεν πείθουν, καθώς η συµφωνία µε τις τράπεζες είναι προφορική και άρα δίνει το δικαίωµα στις διοικήσεις των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων να τη διαχειριστούν όπως αυτές θέλουν. Ετσι, το αφήγηµα της κυβέρνησης ότι σήµερα πληρώνουν µόνο όσοι δανείστηκαν και έβγαλαν τα χρήµατά τους στους φορολογικούς «παραδείσους» φαίνεται ότι δεν πείθει την κοινωνία, αλλά και όσους µέσα στο κυβερνών κόµµα έχουν άλλη άποψη. Ο Νίκος Φίλης, άλλωστε, πρόσφατα ζήτησε επαγρύπνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να βρεθεί δίπλα στους ανθρώπους που αντιµετωπίζουν πρόβληµα.
Η διόγκωση του κινήµατος κατά των πλειστηριασµών φοβίζει το Μέγαρο Μαξίµου, καθώς εκτιµάται ότι µπορεί να δηµιουργηθούν ακραίες καταστάσεις, όπως στην Ισπανία. Ετσι, επιδιώκουν να ενοχοποιήσουν όσους πρωτοστατούν στις διαµαρτυρίες, λέγοντας ότι υπερασπίζονται τα σπίτια των πλουσίων και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές µε µεγάλες περιουσίες. Οι βολές κατευθύνονται κυρίως κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ στο κάδρο µπαίνει πλέον και ο Νίκος Φίλης και ακολουθούν ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Θοδωρής ∆ρίτσας και άλλα στελέχη από τους «53».