Ξεκάθαρο µήνυµα ανανέωσης σε πρόσωπα και λογικές έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης µέσω της τοποθέτησής του περί µη συµµετοχής οποιουδήποτε µέλους της οικογένειάς του, ακόµη και της πολύπειρης Ντόρας Μπακογιάννη, σε µια µελλοντική κυβέρνηση της Ν∆ µε τον ίδιο πρωθυπουργό. Με τον τρόπο αυτό, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αφενός θέλησε να καταδείξει πως οι εξαγγελίες του περί συνολικής αλλαγής του προφίλ της Ν∆ δεν αποτελούν απλώς µέρος της ρητορικής του, αλλά γίνονται πράξη, έστω κι αν εµπεριέχουν οποιοδήποτε κόστος. Αφετέρου, καθιστά σαφές πως παραµένει αµετακίνητος από την υπόσχεσή του για βαθιές τοµές σε όλα τα επίπεδα τόσο στο κόµµα όσο και στο κράτος.

«Η ιδιοκτησιακή αντίληψη για την πολιτική και η οικογενειοκρατία ευδοκιµούσαν καλώς ή κακώς στους κόλπους της ελληνικής κεντροδεξιάς στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Πλέον, οι σύγχρονες ανάγκες και οι απαιτήσεις της κοινωνίας έχουν διαφοροποιηθεί. Ως εκ τούτου, ένας πολιτικός ηγέτης οφείλει να αφουγκράζεται τα νέα δεδοµένα και να αναλαµβάνει τις ευθύνες του, έστω κι αν χρειάζεται να λάβει δυσάρεστες ή άδικες, όπως είπε ο ίδιος αναφερόµενος στην αδελφή του, αποφάσεις.

Ο Κυριάκος διεµήνυσε ότι πρέπει να δοθούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους και να εκλείψουν τα φαινόµενα κληροδότησης µιας υποψηφιότητας για τη Βουλή και, κατ' επέκταση, µιας κοινοβουλευτικής έδρας», επισηµαίνουν κορυφαίοι παράγοντες της Πειραιώς, δίνοντας το στίγµα της ηγετικής οµάδας. «Η περίπτωση Τραγάκη ήταν ενδεικτική των προθέσεων του Κ. Μητσοτάκη.

Τώρα ξεδιπλώνεται πλήρως το πλάνο του», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι. Κι αν οι «γαλάζιοι» πολιτικοί γόνοι που κατέχουν σήµερα βουλευτικό αξίωµα καλύπτονται από την πρόβλεψη του καταστατικού που κατοχυρώνει το δικαίωµά τους να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους, µε βάση τα παραπάνω τίθεται σαφώς εν αµφιβόλω η πιθανή υποψηφιότητα ουκ ολίγων τέκνων πρώην ή ακόµη και νυν βουλευτών της Ν∆ που ετοιµάζονται να κληρονοµήσουν την παρακαταθήκη των γονιών τους ή ανθρώπων της οικογένειάς τους και να προστεθούν στο εν λόγω προνοµιούχο κλαµπ.  

ΤΑ ΤΕΚΝΑ  

«Κανείς δεν είναι σίγουρος για τα ψηφοδέλτια και κανείς δεν έχει αποκλειστεί. Η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά όταν θα έρθει η ώρα. Από κει και πέρα, το µόνο σίγουρο είναι ότι στη Ν∆ του Κυριάκου δεν θα υπάρξουν κληρονοµικώ δικαίω υποψήφιοι», τονίζει στενός συνεργάτης του.

Στη συγκεκριµένη κατηγορία ανήκουν «κληρονόµοι» πολιτικών οικογενειών που είτε πρόκειται να εισέλθουν για πρώτη φορά στον εκλογικό στίβο είτε έχουν επιχειρήσει ήδη -ανεπιτυχώς µέχρι νεωτέρας- να µπουν στη Βουλή. Στην Αρκαδία, γνήσια εκπρόσωπος της οικογενειοκρατίας είναι η Εύη Τατούλη, κόρη του νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργού των κυβερνήσεων Καραµανλή Π. Τατούλη, που πήρε το βάπτισµα του πυρός το 2015 (αν και πλέον οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της συµµετοχής της στο ψηφοδέλτιο).

Στην Αιτωλοακαρνανία µία έδρα στο κοινοβούλιο επιθυµεί να διεκδικήσει τόσο ο Σπήλιος Λιβανός, γιος του πρώην υπουργού ∆ιον. Λιβανού, όσο και ο Κων. Αγγελόπουλος, γιος του πρώην υφ. Εργασίας Ν. Αγγελόπουλου. Στην Αχαΐα πληθαίνουν τα στελέχη της Ν∆ που παρακινούν τον Φ. Μπεκίρη, αδελφό του διευθυντή του γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη Μ. Μπεκίρη, να δοκιµάσει τις δυνάµεις του στην κάλπη. Στη Β’ Αθηνών ζεστό ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι επιδεικνύουν ο Ν. Κωστόπουλος, γιος του πρώην βουλευτή ∆. Κωστόπουλου (µε µηδαµινές πιθανότητες να συµπεριληφθεί στη λίστα, σύµφωνα µε τους γνωρίζοντες), η Ι. Γκελεστάθη, κόρη του Ν. Γκελεστάθη, και η Ντ. Πάλλη, κόρη της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά. Την ίδια ώρα, πάντως, φαίνεται να έχει ατονήσει το σενάριο διαδοχής του Γερ. Γιακουµάτου από την κόρη του Εβίνα.

Στα ∆ωδεκάνησα προαλείφεται ο Α. Γιαννικούρης, ανιψιός του πρώην υπουργού της Ν∆ Aρ. Παυλίδη, στον Έβρο εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόµενο της υποψηφιότητας της κόρης του πρώην υφυπουργού Αλ. ∆ερµεντζόπουλου Μελίνας, ενώ στο Ηράκλειο ακούγονται έντονα τα ονόµατα του Ζ. Κεφαλογιάννη, ανιψιού του ευρωβουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη, αλλά και του Γ. ∆εικτάκη, γιου του πρώην βουλευτή Γ. ∆εικτάκη. Στα Γιάννενα, υπάρχει η περίπτωση του Σταύρου Καλογιάννη, γιου του πρώην βουλευτή Λ. Καλογιάννη, στη Μαγνησία του Στ. Νάκου, γιου του πρώην υπουργού Θ. Νάκου, στα Τρίκαλα του Μ. Χατζηγάκη, γιου του πρώην υπουργού Σ. Χατζηγάκη, αλλά και του Γ. Βλαχογιάννη, γιου του πρώην βουλευτή Η. Βλαχογιάννη.

Στη Σάµο πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα της Φωτεινής Θαλασσινού, κόρης του πρώην βουλευτή Θ. Θαλασσινού, ενώ στα Χανιά «παίζουν» η Λ. Τσαµουρτζή, σύζυγος του πρώην υποψήφιου βουλευτή Γ. Κονταξάκη, και ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ανιψιός του πρώην υπουργού Χρ. Μαρκογιαννάκη. Τέλος, στον Πειραιά υπάρχει προοπτική υποψηφιότητας του γιου του πρώην βουλευτή Π. Μελά Γιάννη.  

Και πρώην υπουργοί υποψήφιοι για «κόψιμο

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, υπάρχει και η οµάδα των κορυφαίων νυν βουλευτών που προέρχονται από πολιτικές οικογένειες και θα παραµείνουν στα ψηφοδέλτια. Ο λόγος, πέραν φυσικά της κ. Μπακογιάννη, για τους Κώστα Αχ. Καραµανλή, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Σίµο Κεδίκογλου, Κώστα Καραγκούνη, Χρίστο ∆ήµα, Κώστα Σκρέκα, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Θανάση ∆αβάκη και Χρήστο Σταϊκούρα.

Υπενθυµίζεται ότι σύµφωνα µε το «γαλάζιο» καταστατικό το σύνολο των εν ενεργεία βουλευτών έχει δικαίωµα επαναδιεκδίκησης της έδρας. Ταυτόχρονα, το µήνυµα ανανέωσης που εξέπεµπε η Πειραιώς, και εστάλη ακόµη πιο δυναµικά από τον πρόεδρο της Ν∆ διά της περίπτωσης της Ντόρας Μπακογιάννη, «αγγίζει» (όπως έχουν γράψει επανειληµµένως τα «Π») και µια σειρά ορισµένων πάλαι ποτέ προβεβληµένων στελεχών που έχουν διατελέσει υπουργοί και υφυπουργοί στις κυβερνήσεις των Κώστα Καραµανλή και Αντώνη Σαµαρά και στις τελευταίες εθνικές κάλπες κατάφεραν να εξασφαλίσουν µια θέση στο κοινοβούλιο.

Όπως λένε οι γνωρίζοντες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών θα θυσιαστεί στον βωµό της ανανέωσης. Από τη… δαµόκλειο σπάθη της Πειραιώς πολύ δύσκολα θα ξεφύγουν οι υπουργοί των κυβερνήσεων Σαµαρά που εκλέγονταν στη Β’ Αθηνών Πάνος Παναγιωτόπουλος και Αργύρης Ντινόπουλος, ο στενός πολιτικός φίλος του Μεσσήνιου πρώην πρωθυπουργού Άκης Γεροντόπουλος από τον Έβρο, ο προερχόµενος από τον νοµό Καρδίτσας Σπύρος Ταλιαδούρος και ο Γιάννης Λαµπρόπουλος από τη Μεσσηνία. Ακόµα, ο Γιώργος Ορφανός από την Α’ Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος από την Πιερία, ο Αλέξανδρος Κοντός από την Ξάνθη, ο Αντώνης Μπέζας από τη Θεσπρωτία, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης από τις Σέρρες, ο Γιάννης Ταγαράς από την Κόρινθο, η Ζέττα Μακρή από τη Μαγνησία κ.ά.  

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΙ

Τη λίστα µε τους πιθανούς «κοµµένους» από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια συµπληρώνουν και ορισµένοι πρώην βουλευτές που, αν και δεν κατέλαβαν στο παρελθόν κάποιο χαρτοφυλάκιο, συνιστούν ιδιαίτερα αναγνωρίσιµα πρόσωπα στους κόλπους του στελεχιακού δυναµικού και όχι µόνο.

Ενδεικτικά παραδείγµατα, η Φ. Πιπιλή και ο πρώην ευρωβουλευτής Μ. Μαυροµµάτης στην Α’ Αθήνας, ο Τ. Νεράντζης στη Β’ Πειραιά, ο Ν. Καντερές στην Περιφέρεια Αττικής, ο Τ. Κοψαχείλης στα Γρεβενά, ο Κ. Παπασιώζος στην Άρτα και οι Θ. Νταβλούρος και ∆. Τριανταφυλλόπουλος στην Αχαΐα. Επίσης, οι Ανδρ. Κουτσούµπας, Λ. Τσαβδαρίδης και Κ. Γιοβανόπουλος στην Ηµαθία, οι Γ. Πασχαλίδης και Κων. Κλειτσιώτης στην Καβάλα, ο Ζ. Τζηκαλάγιας στην Καστοριά και ο ∆. Σαµπαζιώτης στη Μεσσηνία. Ακόµα, ο Μ. Βλάχβεης στις Σέρρες, o Μ. Ταµήλος στα Τρίκαλα, ο Κ. Κουτσογιαννόπουλος στη Φθιώτιδα, ο Ευ. Κωνσταντινίδης στη Φλώρινα, η Ασπασία Μανδρέκα στη Βοιωτία και ο Ευθ. Καρανάσιος στη Χαλκιδική.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017