Οι σύνεδροι της ΝΔ υπέρ των τολμηρών μεταρρυθμίσεων
Ψήφισαν «ναι» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, στη μείωση των φόρων και του ΕΝΦΙΑ και στην πάταξη της εγκληματικότητας
Σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας θα κινείται πολιτικά η ΝΔ στο νέο έτος.
Το σύνθημα δόθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από το βήμα του 11ου Συνεδρίου επέλεξε να απευθυνθεί στο συναίσθημα των Ελλήνων και να στείλει μήνυμα ενότητας απέναντι σε μια κυβέρνηση που διχάζει και καλλιεργεί το ταξικό μίσος. Στρατηγικά, η ΝΔ απέρριψε τη λογική του «φόβου» και επέλεξε από δω και πέρα να μιλάει για «ελπίδα».
Το «διαφορετικό» στη γαλάζια στρατηγική φάνηκε, εξάλλου, και στο «στήσιμο» του Συνεδρίου. Ο Κωστής Χατζηδάκης, ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, εργάστηκε συστηματικά προς την κατεύθυνση η κορυφαία κομματική διαδικασία να έχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Αναβαθμισμένος ήταν και ο ρόλος των συνέδρων, με την επιλογή να υπάρχει κάλπη για 15 κρίσιμα διλήμματα πολιτικής.
Από τα αποτελέσματα καταδεικνύεται ότι τα μέλη της ΝΔ τάσσονται, με τρόπο σαφή, υπέρ των τολμηρών μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής και θεσμικής αναδιοργάνωση της χώρας.
Μεταξύ άλλων, οι σύνεδροι είπαν «ναι» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό -χωρίς όμως την πρόκληση εθνικών εκλογών- σε περίπτωση που κανείς εκ των υποψηφίων δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ σε ποσοστό 65,3% θεωρούν ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης θα πρέπει να εστιάζει στην εισαγωγή ενός σταθερού φορολογικού συστήματος που θα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Επίσης, το 94,6% ζητάει η πάταξη της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια και στις άλλες εστίες ανομίας να είναι κεντρική προτεραιότητα για τη ΝΔ, ενώ ισχυρή είναι και η πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξουν βαθιές τομές στη λειτουργία του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, με αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και εισαγωγή περισσότερο ευέλικτων και ανοικτών -και στον ιδιωτικό τομέα- διαδικασιών στις προαγωγές και στις επιλογές διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης.
Επιπλέον, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων (Διαχείριση Πρωτοβάθμιας Υγείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση) και της μεταφοράς λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα, όποτε κρίνεται ότι αυτός μπορεί να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερο κόστος, π.χ. στην αποκομιδή σκουπιδιών. Παράλληλα, αναγνωρίζεται η ανάγκη παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
Στο Συνέδριο δόθηκε και το περίγραμμα των μετεκλογικών ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα. Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης δεν έκλεισαν την πόρτα στο άνοιγμα που τους έκανε προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. Κορυφαία στελέχη αναφέρθηκαν και στο πολιτικό στίγμα της ΝΔ, όπως ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, που προσδιόρισε το «κοινωνικό και πολιτικό Κέντρο» ως «σημείο συνάντησης, διαλόγου και σύνθεσης της ελληνικής κοινωνίας».
*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γιώργο Ευθυμίου, 19/12/2017