Πανάκριβο το deal με ΗΠΑ για τα F-16
Οι Αμερικανοί ζητούν 1,6 δισ. (!), σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Άμυνας.
Διάσταση θέσεων στο θέμα της αναβάθμισης του στόλου των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταξύ της επίσημης απάντησης-πρότασης των Αμερικανών που έφτασε και ανέρχεται στο 1,6 δισ. δολάρια και της εξαγγελθείσας θέσης από τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο ότι η χώρα μας δεν θα διαθέσει περισσότερα από 1,1 δισ. δολάρια διεφάνη κατά τη χθεσινή συνάντηση υψηλόβαθμης στρατιωτικής πηγής με τους στρατιωτικούς συντάκτες.
«Ήλθε η πρόταση από αμερικανικής πλευράς και είναι περί το 1,6 δισ. δολάρια. Απέχει πολύ από το 1,1 δισ. που διαθέτουμε εμείς, αλλά τώρα είμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά, με την οποία διαπραγματευόμαστε παράγραφο-παράγραφο και λέξη-λέξη, αφού οι Αμερικανοί έχουν κάνει "πρόταση πακέτο", χωρίς φυσικά να λαμβάνουν υπόψη τους τυχόν παραμέτρους που εμείς γνωρίζουμε, π.χ. τι απόθεμα ανταλλακτικών διαθέτουμε ήδη, ώστε να αφαιρεθεί το σχετικό ποσό από τη συνολική αμερικανική πρόταση.
Περιμένουμε να κλείσει πρώτα το θέμα με το συνολικό πακέτο της αναβάθμισης των 85 F-16 σε επίπεδο F-16V (Viper) και μετά θα δούμε το μέλλον των 30 παλαιότερων F-16 block.30, για τα οποία έχουμε αρκετές και σοβαρές προτάσεις. Δεν μπορούμε να τα πωλήσουμε πρώτα και μετά να δούμε την εξέλιξη στην αναβάθμιση» σημείωσε η ίδια πηγή.
Αναφορικά με το θέμα της εμπλοκής στο πρόγραμμα της Boeing, μας ελέχθη ότι η ελληνική εταιρεία επικοινωνεί επισήμως μόνο με την αμερικανική κυβέρνηση, αυτή είναι άλλωστε η έννοια της διακρατικής συμφωνίας, καθώς και ότι η αμερικανική εταιρεία δεν έχει «δικά της» F-15 για να δώσει στην Ελλάδα.
Για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι «στο Αιγαίο έχει πέσει λίγο η πίεση, αλλά χρειάζεται προσοχή», ενώ για την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν η ίδια υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή χαρακτήρισε «θετικό» ότι δεν έγινε καμία αναφορά και σε κανένα επίπεδο για τα νησιά, προσθέτοντας ότι «το θέμα πώς κεφαλαιοποιείς τέτοιες συναντήσεις. Είναι καλό να κρατάς ανοικτό κανάλι επικοινωνίας, για να ρίχνεις την πίεση και να μη γίνει ατύχημα. Είναι κακό να λέμε ότι όλα τα κάνει ο Ερντογάν για εσωτερική κατανάλωση και να εφησυχάζουμε».
Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της ακύρωσης της πώλησης των όπλων στη Σ. Αραβία, σημείωσε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα στις σχέσεις μας με τη χώρα αυτή. Εμείς τα βλήματα τα έχουμε διαθέσιμα και είτε τα πουλάμε είτε τα καταστρέφουμε με κόστος υψηλό». Πρόσθεσε δε με νόημα: «Σε όλες τις συμφωνίες, άμα ψάχνεις, μπορεί να βρεις ψεγάδι», τονίζοντας ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες χώρες και μάλιστα κοντινές» για το υλικό αυτό.
*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Λ. Μπλαβέρη, 20/12/2017