Ευρείες πολιτικές συνεργασίες, με στόχο τις 200 ψήφους της Βουλής που απαιτούνται ώστε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και η απλή αναλογική να μην ισχύσει ούτε σε μία εκλογική αναμέτρηση, είναι στις πρώτες προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε χάος ακυβερνησίας τη χώρα και καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την προώθησε στη Βουλή όταν συνειδητοποίησε την επερχόμενη ήττα, με μοναδικό στόχο να βάλει εμπόδια στη συγκρότηση κυβέρνησης της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης επανειλημμένα έχει ταχθεί υπέρ ενός νέου εκλογικού συστήματος, που θα είναι πιο λειτουργικό, αντιπροσωπευτικό και αναλογικό. Εχει στόχο, μάλιστα, το θέμα να το συζητήσει από την αρχή της διακυβέρνησης της Ν.Δ. με όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

«Θα προσπαθήσουμε ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφισθεί με την αναγκαία εκείνη πλειοψηφία που θα διασφαλίσει την εφαρμογή του αμέσως, δίχως να χρειαστεί να υποστεί η χώρα τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της απλής αναλογικής που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝ.ΕΛ.», δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής». Υπενθυμίζεται ότι η απλή αναλογική ψηφίστηκε από 179 βουλευτές (153 των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., 15 του ΚΚΕ, 9 της Ενωσης Κεντρώων, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜ. ΑΡ. και τον ανεξάρτητο Νίκο Νικολόπουλο). Καταψήφισαν οι Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός επέλεξαν την αποχή, ενώ απείχε και η Χρυσή Αυγή. Από την πλευρά της κυβέρνησης, οι Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησαν εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει στη Βουλή το θέμα, επιδιώκοντας την ψήφιση της απλής αναλογικής και από τη ΔΗ.ΣΥ.

Η Πειραιώς διαβλέπει απόπειρα διεμβολισμού του ΣΥΡΙΖΑ στο Κίνημα Αλλαγής, αυτήν τη φορά. Κομματικές πηγές εξηγούσαν στα «Π» ότι το Μαξίμου στην πραγματικότητα δεν πιστεύει ότι άλλαξαν τα δεδομένα και θα πετύχει τώρα να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που χρειάζονται ώστε η απλή αναλογική να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. «Ανακινεί όμως το θέμα προκειμένου να προκαλέσει εσωκομματικό πρόβλημα στο Κίνημα της Αλλαγής, προς το οποίο έχει τις μεγαλύτερες διαρροές», τόνιζαν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κώστας Λαλιώτης και άλλοι στηρίζουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος όχι. Οι τελευταίοι έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων. Γι’ αυτό τον λόγο η Πειραιώς εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει στο να διαρραγεί η συνοχή του Κινήματος Αλλαγής και να αρχίσει ένας επαναπατρισμός ψηφοφόρων του. «Είναι μια ανήθικη και επικίνδυνη κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψω να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια», είναι το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη.  

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Ο στόχος των 200 ψήφων για την αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι πολύ φιλόδοξος. Η αυτοδυναμία της Ν.Δ. θα ήταν ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Γιατί θα προσέδιδε στη Ν.Δ. τον αέρα της κυρίαρχης πολιτικής δύναμης στις διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κτίζει σταθερά την προοπτική των κυβερνητικών και όχι μόνο συνεργασιών. Στα τέλη Μαρτίου του 2017, στον κύκλο των συναντήσεων που είχε με πολιτικούς αρχηγούς, συμφώνησε με τη Φώφη Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την πολιτική απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτοτε έχουν συγκροτήσει ένα άτυπο αντικυβερνητικό μέτωπο και κατά του κυβερνητικού εταίρου, του Πάνου Καμμένου. Νέο άνοιγμα έκανε στο Κίνημα Αλλαγής ο Κυρ. Μητσοτάκης στο πρόσφατο Συνέδριο της Ν.Δ. Η Ενωση Κεντρώων είναι ένα ακόμη κόμμα που η Πειραιώς βλέπει θετικά για συνεργασίες. Ιδιαίτερα μετά την ένθερμη τοποθέτηση του βουλευτή Μάριου Γεωργιάδη στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

«Η κ. Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης, αλλά και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων έδειξαν μια καλή διάθεση στο Συνέδριό μας», δήλωσε στη συνέντευξή της στα «Π» η εκπρόσωπος της Ν.Δ., ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη. Σημειώνεται πως, επειδή γίνονται διάφορες συζητήσεις για το κατά πόσο το «καραμανλικό» μπλοκ θα δεχόταν συνεργασία της Ν.Δ. με το Κίνημα Αλλαγής, λόγω της κριτικής που ασκείται στην κυβέρνηση Καραμανλή για τις ευθύνες της για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια, η απάντηση δόθηκε στις εκλογές του Μαΐου του 2012. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν της άποψης ότι ισχυρή θα ήταν μόνο μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017