Σκοπιανό: Όλες οι λεπτομέρειες για το τηλεφώνημα Τσίπρα στον Ζάεφ
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το θέμα πάση θυσία.
Με ένα τηλεφώνημα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για να του ευχηθεί για την καινούργια χρονιά ξεκίνησε άτυπα ο διάλογος για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο.
Η κίνηση του πρωθυπουργού να τηλεφωνήσει για ευχές στον Σκοπιανό ομόλογό του, ο οποίος βρισκόταν για διακοπές στη Θεσσαλονίκη, καλεσμένος του Γιάννη Μπουτάρη, πέρα από την συμβολισμό που έχει, δείχνει και τις προθέσεις της κυβέρνησης ότι επιθυμεί πάση θυσία να προχωρήσει το θέμα.
Όπως λένε, μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη, αυτή ήταν μόνο η αρχή. Η επόμενη σημαντική κίνηση θα έρθει εφόσον έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες και εκεί πλέον θα μιλάμε για συνάντηση των δυο πρωθυπουργών.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον Real FM δήλωσε αισιόδοξος για το Σκοπιανό, επισημαίνοντας όμως ότι πρέπει να γίνουν βήματα και από τη γείτονα χώρα: «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στον βαθμό που υπάρχει, πράγματι, από την άλλη πλευρά η επιθυμία να γίνουν βήματα, μένει να τα δούμε όμως αυτά, πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου».
Λίγες ώρες μετά σε δηλώσεις του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ΠΓΔΜ να εισέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, το τρέχον εξάμηνο, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. «Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική και πραγματική διείσδυση στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια λύση, αλλά γι' αυτό, φυσικά, είναι απαραίτητη και η ετοιμότητα από την άλλη πλευρά» είπε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.
Πρόσθεσε ότι ακριβώς γι' αυτό αποφάσισε να περάσει στη Θεσσαλονίκη τις γιορτές για το νέο έτος, με σκοπό να στείλει και ένα μήνυμα ότι οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να ανοίγουν τις κλειστές θύρες, προκειμένου οι πολίτες να επικοινωνούν και να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους και να εγκαταλειφθούν οι προκαταλήψεις.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, τόνισε ότι «η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της δεδηλωμένης που βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. «Στη Βουλή οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων, δεν έχουμε μια κομματοκρατούμενη δημοκρατία όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούνε. Στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει», είπε ο Νίκος Κοτζιάς.