Ο «μυστικός δίαυλος» που συνδέει Τσακαλώτο και Στουρνάρα
Το ενδιαφέρον για τους κινούμενους στο παρασκήνιο είναι τι ψιθυρίζει ο ένας στο αυτί του άλλου και γιατί ο υπουργός Οικονομικών έχει καιρό να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα
Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την πρόταση της κεντρικής τραπεζικής Αρχής για επέκταση του Μνημονίου πέραν του Αυγούστου του 2018 με «προληπτική γραμμή στήριξης», φαίνεται πως εντόπισε υπόγεια ρεύματα συνεννόησης μεταξύ της Τραπέζης της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών. Η θέση του Γιάννη Στουρνάρα, όπως διατυπώθηκε στην πρόσφατη έκθεση της Τραπέζης, φέρει την υπογραφή της παλαιάς συμφοιτήτριάς του, Χέδερ Γκίμπσον, η οποία, πέραν της επιτελικής της θέσης στην ΤτΕ ως διευθύντριας οικονομικών μελετών, τυγχάνει να είναι σύζυγος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και μάλιστα η στενή φιλική σχέση των τριών είναι γνωστό ότι χρονολογείται από τη δεκαετία του ’70.
Μολονότι ο κ. Τσίπρας μεμφόταν ανέκαθεν τον κ. Στουρνάρα, από τις αρχές του 2017 η επαφή τους -έστω διά τρίτωνείχε κάπως αποκατασταθεί, ενώ το περασμένο καλοκαίρι η παρέμβαση του δεύτερου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χαρακτηρίστηκε ως «θετικό βήμα» από το πρωθυπουργικό γραφείο. Ομως η χαλάρωση (QE) δεν ήλθε ποτέ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στη χειμερινή Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 14 Δεκεμβρίου ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πρότεινε στον κ. Τσίπρα συνέχιση του Μνημονίου, για να λάβει την απάντηση: «Να μας λείπει το βύσσινο». Το… βύσσινο όμως ήλθε λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου, όταν, παραδίδοντας ο Γ. Στουρνάρας την ετήσια μελέτη της ΤτΕ για την οικονομία, μίλησε για την αναγκαιότητα «κάποιου περαιτέρω προγράμματος», θέτοντας – στην ουσία– στην εγχώρια ατζέντα την πρόταση Ντράγκι, την οποία είχε απορρίψει νωρίτερα ο πρωθυπουργός. Οπως ανέφερε, «η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του Προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018».
Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν βίαιη. Και αν δημοσίως υπήρξε ο ισχυρισμός ότι ο κ. Στουρνάρας υπονομεύει την προσπάθεια «καθαρής» εξόδου από τις επαχθείς δανειακές συμβάσεις, ιδιωτικώς διερευνάτο σε ποιον βαθμό επηρέασε τις εξελίξεις η ακλόνητη στον χρόνο φιλία του υπουργού Οικονομικών με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς η έκθεση επικυρώθηκε από την κ. Γκίμπσον, η οποία συμμετέχει, όπως και ο σύζυγός της, στην ομάδα των «53 αντιφρονούντων» του ΣΥΡΙΖΑ.
Οποιαδήποτε αίσθηση «οικογενειακής ευθύνης» δεν αντέχει καν σε κριτική προσέγγιση, ωστόσο οι επαφές των κ. Στουρνάρα και Τσακαλώτου είναι συχνές. Και το ενδιαφέρον για τους κινούμενους στο παρασκήνιο είναι τι ψιθυρίζει ο ένας στο αυτί του άλλου και γιατί ο κ. Τσακαλώτος έχει καιρό να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα, ενώ στην πρόσφατη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών πήρε ελάχιστα τον λόγο, χωρίς βέβαια να τοποθετηθεί επί της πρότασης Στουρνάρα, όπως ακολούθως έκανε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός
Η ΔΙΑΡΡΟΗ
Την τρέχουσα περίοδο, ο κ. Τσακαλώτος προετοιμάζει τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές, αναζητώντας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δυνητικούς πιστωτές. Ξέρει ότι το εγχείρημα μπορεί να επιτύχει μόνο με τη συμβολή της ΤτΕ και κατ’ επέκταση της ΕΚΤ, η οποία συμμετέχει ενεργά στο κουαρτέτο των δανειστών, γι’ αυτό και θα παγιδεύονταν αν εναντιώνονταν τώρα στις θέσεις των κ. Ντράγκι και Στουρνάρα. Οι επαφές του υπουργού Οικονομικών με τον κ. Τσίπρα είναι καθημερινές, αλλά εξαντλούνται στα αμιγώς δημοσιονομικά ζητήματα, ενώ στο Μαξίμου μεταβαίνει «μόνον όταν δεν μπορούν να μιλήσουν από τα τηλέφωνα», σημειώνει υψηλόβαθμος συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου.
Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ανώτατος κυβερνητικός παράγων του υπουργείου Οικονομικών, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, κατέρριπτε το αφήγημα της εξόδου από το Μνημόνιο, με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας να τηλεφωνήσει προσωπικώς στον κ. Τσακαλώτο και να συνομιλήσει μαζί του σε πολύ ταραγμένο κλίμα. Παράλληλα, υπήρξαν διαρροές περί ανασχηματισμού και μετακίνησής του σε άλλη θέση ή εξόδου του από την κυβέρνηση. Οι πληροφορίες περί «μη καθαρής εξόδου» διαψεύστηκαν τότε, τώρα όμως μεταφέρονται ως επίσημες θέσεις του Γ. Στουρνάρα. Το σίριαλ συνεχίζεται, όπως και οι ψίθυροι…