«Ψηφοθηρία» πίσω από τον «υπερπατριωτισμό» καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση στον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα Πάνο Καμμένο για το Σκοπιανό. Θεωρεί ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ παίζει το χαρτί της «Μακεδονίας», αρχίζοντας στην ουσία την προεκλογική εκστρατεία του στη Βόρειο Ελλάδα, διότι βλέπει ότι το κόμμα του κινδυνεύει να μην μπει στη Βουλή.

«Είναι ένας πολιτικός τυχοδιώκτης, αναζητάει σωσίβιο στα εθνικά θέματα», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στα «Π» κομματικές πηγές και υπενθυμίζουν ότι κάνει σημαία του το Μακεδονικό για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Στην Πειραιώς μάλιστα αναφέρονται στα εξής αδιάψευστα γεγονότα: Ως βουλευτής και υφυπουργός Ναυτιλίας, ο Π. Καμμένος το 2007 ψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή, τις οποίες παρουσίασε η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, για το Σκοπιανό.

Η Ελλάδα είχε μετακινηθεί από τη γραμμή του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 1992, το οποίο είχε συμφωνήσει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή ονομασία που θα εμπεριέχει το όνομα «Μακεδονία».  

«ΕΙΠΕ ΝΑΙ»

Μετά τις διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς, η νέα εθνική θέση αναπροσαρμόστηκε στο ότι η Ελλάδα θα δεχτεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε. υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει υπάρξει προηγουμένως μια κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις (erga omnes). «Ο κ. Καμμένος τα είχε αποδεχτεί τότε όλα αυτά, δεν παραιτήθηκε», τόνιζαν πηγές της Πειραιώς. Όσο για το βέτο Καραμανλή το 2008, στο Βουκουρέστι, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η ιστορία γράφτηκε ως εξής: Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ζήτησε από τον Κώστα Καραμανλή να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ως FYROM και εκείνος απάντησε «όχι». Ο τότε εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος είχε κάνει τη δήλωση «Μη λύση, μη πρόσκληση». Ως κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα, το 2015, ο εμφανιζόμενος σήμερα ως «υπερπατριώτης» κ. Καμμένος ξαναψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την εθνική γραμμή για τη σύνθετη ονομασία. Ούτε τότε έθεσε θέμα…  

«Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ»

Η ΝΔ επιμένει ότι «πρέπει να υπάρξει ενιαία πρόταση των κυβερνητικών εταίρων» για το Σκοπιανό. «Δεν μπορεί να υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία αλά καρτ», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη. «Αφού διαφωνεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τον κ. Κοτζιά και το Μαξίμου, γιατί δεν παραιτείται;», αναρωτήθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της Πειραιώς και πρόσθεσε με νόημα: «Όταν προέκυψε διαφωνία για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο Φώτης Κουβέλης έφυγε από την κυβέρνηση Σαμαρά και υποστήκαμε τις συνέπειες».  

Το ηγετικό επιτελείο της Πειραιώς επισημαίνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα πρέπει να πάει στις διαπραγματεύσεις με τη θέση της κυβέρνησης συνεργασίας και όχι με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που και αυτή δίνει την εικόνα ενός… σκορποχωρίου. Κάποια στελέχη του δεν θα είχαν αντίρρηση να ψηφίσουν ονομασία και με σκέτη τη Μακεδονία, όπως σχολιάζουν οι κομματικές πηγές.

Χωρίς κυβερνητική συμφωνία, η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθάρισε ότι δεν έχει νόημα η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος φαίνεται όμως ότι θα πάρει το ρίσκο να συγκαλέσει μία σύσκεψη που μπορεί να καταλήξει σε ναυάγιο, όπως αναφέρουν πληροφορίες των «Π» από ανώτατες πηγές.    

Στάση αναμονής

Η ΝΔ περιμένει την ενιαία πρόταση της κυβέρνησης για να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια πρόταση και η συμφωνία έρθει στη Βουλή, το πιο πιθανό είναι να ψηφίσει «παρών». Επιμένει ότι το μείζον θέμα δεν είναι μόνο το εθνικό. Μείζον είναι και το να υπάρχει διάσπαση στην κυβέρνηση συνεργασίας. Όσον αφορά στον Αντώνη Σαμαρά και τις δύο γραμμές που χρεώνει στη ΝΔ η κυβέρνηση, η Πειραιώς απαντάει ότι η ΝΔ ενωμένη θα πάρει την όποια απόφαση.

Άλλωστε, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 τις είχε ψηφίσει και ο μετέπειτα πρωθυπουργός ως βουλευτής της ΝΔ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν απέκλεισε, πάντως, ο Π. Καμμένος να κάνει κωλοτούμπα και να ψηφίσει σύνθετη ονομασία.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι δεν έσπευσε να «μαζέψει» τον Κώστα Κατσίκη, ο οποίος δήλωσε ότι «θα σεβαστούμε την αρχή της πλειοψηφίας, εάν η πλειοψηφία μειοδοτήσει για τα εθνικά συμφέροντα». Ουσιαστικά, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για στρατηγική «σε δύο βάρκες» και όσο περνάει από το χέρι της δεν θα την αφήσει σε χλωρό κλαρί.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018