Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραµανλής και ο Αντώνης Σαµαράς, έχουν εκφράσει την εκτίµηση, αξιολογώντας σειρά στοιχείων, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι δύσκολο να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της κυβέρνησης και ότι θα προσφύγει στις κάλπες το αργότερο το φθινόπωρο του 2018.

Ανεξαρτήτως του τι εκτιµούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί -οι οποίοι ασφαλώς έχουν και τη δική τους, ιδιαίτερη πληροφόρηση, που τους επιτρέπει να αξιολογούν καλύτερα από κάθε άλλον τα στοιχεία-, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εναντίον της σχεδόν το σύνολο των ποιοτικών στοιχείων των τελευταίων ερευνών και κυρίως τους λεγόµενους κοινωνικούς δείκτες.

Η πίεση, εποµένως, της κοινής γνώµης δηµιουργεί ασφυκτικό κλίµα, που καθιστά πολύ δύσκολη την αντοχή της κυβέρνησης. Ασφαλώς, δε, τα λαϊκά συναισθήµατα απογοήτευσης και οργής δεν ακυρώνονται από την προσφορά ψιχίων ως κοινωνικό µέρισµα ή από ένα µπόνους προς τους ανέργους.

ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ Ο «ΚΟΦΤΗΣ»

Σηµαντικό ρόλο για τον χρόνο των εκλογών θα παίξει ο λεγόµενος «κόφτης» -ο Αυτόµατος Μηχανισµός ∆ηµοσιονοµικής Προσαρµογής, επί το επιστηµονικότερον-, ο οποίος συνεπάγεται οριζόντιες περικοπές σε µισθούς και συντάξεις στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δηµοσιονοµικοί στόχοι. Ο δε µηχανισµός αυτός που έχει συµφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα ισχύει και για το έτος που έληξε, αλλά και για τα προσεχή µέχρι το 2019.

Επειδή όµως τα µέτρα προβλέπονται στον προϋπολογισµό του 2018, θα ισχύσουν και το 2020. Από τον Μάιο του 2018, αν χρειαστεί, θα έχουµε νέες περικοπές, σε περίπτωση που ο αρµόδιος υπουργός Οικονοµικών, όπως προβλέπεται από τον αυτόµατο µηχανισµό, διαπιστώσει απόκλιση από τους δηµοσιονοµικούς στόχους. Ήδη διαπιστώνονται τέτοιες αποκλίσεις. Αν δεν αποσταλούν οι εκθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή υπάρξει απόκλιση, από τον Ιούνιο του 2018 θα τεθούν σε εφαρµογή οριζόντιες περικοπές 10% σε όλα τα κονδύλια των κρατικών δαπανών. Με πρώτο «θύµα» µισθούς του ∆ηµοσίου και συντάξεις.

Ακόµη, ο «κόφτης» ενεργοποιείται και στην περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί ανάπτυξη τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ. ∆εδοµένο είναι λοιπόν ότι το επόµενο διάστηµα, από το πρώτο εξάµηνο του 2018 και µετά, προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολο για την κυβέρνηση, ειδικώς µάλιστα αν χρειαστεί -που µάλλον αυτό προβλέπεται- να εφαρµόσει τη µείωση του αφορολόγητου από τον Ιανουάριο του 2019.

ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εκείνο που συµφέρει τον κ. Τσίπρα είναι:

α) Να αποφύγει να διευρύνει τα αντιλαϊκά µέτρα που έχει λάβει.

β) Να επωµιστεί άλλος την εφαρµογή των µέτρων που ο ίδιος έχει ψηφίσει.

γ) Να ευελπιστεί ότι η εφαρµογή προγράµµατος που «κληροδοτεί» στην επόµενη κυβέρνηση µπορεί να κάνει την κοινωνία να ξεχάσει ότι είναι ο ίδιος που υπέγραψε και ψήφισε τα εφαρµοζόµενα µέτρα!

δ) Να µην απολέσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη «χειραγώγηση» της κεντροαριστεράς. Κι αυτό διότι η φθορά που ο κ. Τσίπρας υφίσταται από τα συνεχή µέτρα που παίρνει, κυρίως φορολογικά, αλλά και κατασχέσεις λογαριασµών, δηµιουργούν ευνοϊκότερες συνθήκες ανάκαµψης για το Κίνηµα Αλλαγής. Είναι δε σχεδόν αυτονόητο ότι όσοι εκ του συγκεκριµένου χώρου είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να αποφύγουν να πάνε στη Ν∆ θα σπεύσουν προς το Κίνηµα Αλλαγής.

ε) Να κατορθώσει να ανακόψει την πτωτική δηµοσκοπική πορεία των ποσοστών του κυβερνώντος κόµµατος. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είναι σαφές πλέον πως η Νέα ∆ηµοκρατία έχει αγγίξει την αυτοδυναµία, ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι η εφαρµογή των δικών του µέτρων από τη Ν∆ θα την καταστήσει κυβερνητική παρένθεση.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΖΗΜΙΑ

Το αν θα κατορθώσει ο Αλέξης Τσίπρας να λησµονήσει η κοινωνία τη διακυβέρνησή του είναι µια προοπτική που θα κριθεί.

∆εν είναι τυχαίο ότι: (α) σε δηµοσκόπηση, προ µηνών, οι πολίτες θεώρησαν ότι από τους µνηµονιακούς πρωθυπουργούς τη µικρότερη ζηµιά στην κοινωνία την έκανε ο Αντώνης Σαµαράς, ενώ ακόµη και ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρήθηκε ότι έπληξε λιγότερο τους Έλληνες σε σχέση µε τον κ. Τσίπρα! (β) Ορισµένοι δείκτες του 2009 παραµένουν καλύτεροι από τους σηµερινούς!

Με βάση όλα αυτά τα δεδοµένα, η προσφυγή στις κάλπες µέσα στο 2018, µε πιθανότερη εποχή το φθινόπωρο, εµφανίζεται ιδιαίτερα συµφέρουσα για τον κ. Τσίπρα.