Υπό διακριτικό αλλά στενό κλοιό επιτήρησης και προστασίας των ΗΠΑ βρίσκεται η χώρα, καθώς η Ουάσινγκτον επιθυµεί να αποτρέψει οποιαδήποτε ρωσική διείσδυση στον χώρο της Βαλκανικής, που εκµεταλλεύεται παραδοσιακές σχέσεις των πρώην κοµµουνιστικών κρατών του συγκεκριµένου χώρου µε τη Σοβιετία, αλλά και θρησκευτικές συγγένειες, όσον αφορά στην Ελλάδα. Συγκεκριµένα, η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Ελλάδα µπορεί να αποτελέσει τον άξονα της αµερικανικής πολιτικής στη Βαλκανική.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο αµερικανικός παράγοντας, αξιολογώντας τα δεδοµένα, θεωρεί ότι η αγορά του Λιµένος Θεσσαλονίκης από εταιρεία του Ι. Σαββίδη συνιστά κίνηση για την παρεµπόδιση της πρόσβασης των ναυτικών δυνάµεων του ΝΑΤΟ στην ενδοχώρα των Βαλκανίων, όπου συγκρούονται οι σφαίρες επιρροής ΗΠΑ και Ρωσίας.

Πράγµατι, τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύµατα στη Βοσνία και στο Κόσοβο τροφοδοτούνται ως προς τις προµήθειές τους µέσω του λιµανιού της Θεσσαλονίκης. Κατά τους Αµερικανούς, η ισχυρή παρουσία στην περιοχή -εκτός από την περίπτωση του να περιερχόταν το λιµάνι στα χέρια Σαββίδη- περνά µέσω του... µοναστηριού του Αγίου Παντελεήµονα στον Άθω, το λιµάνι του οποίου -πάντα κατά τον αµερικανικό παράγοντα- έχει τις δικές του ευκολίες, ενώ αποτελεί άριστη γεωγραφική τοποθεσία για... επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, το λιµάνι της Θεσσαλονίκης έχει τη σηµασία του, όχι µόνο για τους Αµερικανούς και τους Ρώσους, αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αποτελεί κόµβο που συνδέει Ασία και Ευρώπη, αλλά και όποιος κατέχει το λιµάνι της Θεσσαλονίκης έχει τη δυνατότητα ελέγχου του αγωγού που µεταφέρει αργό πετρέλαιο στο διυλιστήριο ΜΑΚPETROL στα Σκόπια! Έτσι, στις ανησυχίες τους αυτές οι Αµερικανοί έχουν την Ε.Ε. σύµµαχο, καθώς οι Βρυξέλλες διερωτώνται για την προέλευση των χρηµάτων όλων των επενδυτών που υπέβαλαν προσφορές για το λιµάνι, αλλά κυρίως για τη συµµετοχή Σαββίδη. Σηµειώνεται ότι, πέραν των παρασκηνιακών αµερικανικών ενεργειών, οι ΗΠΑ, µέσω του πρεσβευτή τους στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, έχουν εκφράσει δηµοσίως την ανησυχία τους για την ιδιωτικοποίηση του λιµένος της Θεσσαλονίκης. Κατά τον Αµερικανό πρεσβευτή, η ταυτότητα των επενδυτών στο συγκεκριµένο λιµάνι παραµένει ασαφής, όσο και η προέλευση των κεφαλαίων τους, και αναφέρεται κυρίως στην προέλευση των χρηµάτων του Ελληνορώσου επιχειρηµατία.    

Ο ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ

Ειδικότερα, η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση του λιµένος της Θεσσαλονίκης µπορεί να συµβάλει µεν στην ανάπτυξή του, αλλά, υπό τις συνθήκες που διαµορφώνει η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στο εταιρικό σχήµα των επενδυτών, αποτελεί στην ουσία µια κάλυψη της προώθησης των συµφερόντων του Βλαντιµίρ Πούτιν στο Αιγαίο! Θεωρούν, ακόµα, οι Αµερικανοί ότι όλες οι επιχειρηµατικές δραστηριότητες του Σαββίδη στη χώρα µας, και ειδικότερα αυτές που έχουν να κάνουν µε τον δηµόσιο τοµέα, εξυπηρετούν καθ' ολοκληρίαν τους στόχους της Μόσχας. Όµως, αναφέρουν αµερικανικές πηγές, η Ουάσινγκτον είναι πεπεισµένη ότι η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο σύµµαχό της.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι η χώρα µας πρέπει να ανήκει στην οικονοµική ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ως προς τις γεωπολιτικές διαστάσεις αποτελεί, σε διµερές πλαίσιο, τον αξιόπιστο συνοµιλητή των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Κατά την Ουάσινγκτον -όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές πέραν του Ατλαντικού- οι ελληνοαµερικανικές σχέσεις είναι σαφείς και ευδιάκριτες. Η χώρα µας είναι κράτος-µέλος του ΝΑΤΟ και δεν έχει δώσει δείγµα πολιτικής που να αντίκειται στα συµφέροντα του πλέον ισχυρού της συµµάχου, δηλαδή της Αµερικής. Το θέµα της διατήρησης της ισορροπίας στις διεθνείς σχέσεις της χώρας µας είναι µια θεµιτή πολιτική.  

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ  

Η έντονη αµερικανική ανησυχία για τη δραστηριοποίηση της Ρωσίας µέσω παρένθετων προσώπων ασφαλώς και δηµιουργεί προβλήµατα ισορροπίας για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. ∆ιότι πρέπει να ισορροπήσει µεταξύ της χρησιµοποίησης του Ι. Σαββίδη στο εσωτερικό για την προώθηση κυρίως της επικοινωνιακής πολιτικής που βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ και της ανάγκης να αποτελεί συγχρόνως αξιόπιστο σύµµαχο των Αµερικανών στην περιοχή, µετά µάλιστα την επέκταση της συµφωνίας για την πολύ σηµαντική βάση των ΗΠΑ στη Σούδα και την απόφαση της Ουάσινγκτον να δηµιουργήσει στρατιωτική και ενεργειακή υποδοµή στη Θράκη.

Όπως υποστηρίζουν αµερικανικές πηγές, ο Σαββίδης έχει εξελιχθεί σε όργανο της αριστερής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι δεν αµφιβάλλουν για τις προθέσεις Τσίπρα έναντι του αµερικανικού παράγοντος. Απλώς, η αµερικανική διοίκηση θεωρεί ότι πρέπει η κυβέρνηση να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική έναντι του Ελληνορώσου επιχειρηµατία και ότι δεν είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να χρησιµοποιήσει -εκτός, δηλαδή, από τον επικοινωνιακό τοµέα- ώστε να επενδύει τα κεφάλαιά του σε τοµείς του κράτους που θέλει να ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ.