Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι για μείωση της φορολογίας και μεταρρυθμίσεις
«Ο τελικός μας στόχος είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη σε συνδυασμό με κοινωνική αλληλεγγύη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο ΔΣ του ΕΒΕΑ
Την ανάγκη αλλαγής πολιτικής με μείωση της φορολογίας και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ΔΣ του ΕΒΕΑ.
«Ο τελικός μας στόχος είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη σε συνδυασμό με κοινωνική αλληλεγγύη και το μέσο είναι οι μεταρρυθμίσεις, οι μειωμένοι φόροι και η αλλαγή μίγματος πολιτικής» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Έχουμε φτάσει στο σημείο να πανηγυρίζουν κάποιοι που απέτρεψαν την καταστροφή την οποία παραλίγο να προκαλέσουν οι ίδιοι. Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με τους χαμηλότερους ρυθμούς της ευρωζώνης και δεν κατάφερε προχωρήσει σε μια θετική συγκυρία» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ κατηγορώντας την κυβέρνηση πως εφαρμόζει με το ζόρι τις μνημονιακές δεσμεύσεις υπερφορολογώντας τους πολίτες χωρίς να υλοποιεί ένα ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων . Όπως είπε υπάρχουν ακόμα σημαντικά προβλήματα στην αγορά ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων χρόνων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για πανηγυρισμούς προσθέτοντας πως δεν είναι συνταγή να υπερφορολογούμε και να ακολουθούμε πολιτική επιδομάτων, κάτι που όπως είπε, προκαλεί στρεβλώσεις.
O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πώς οι "γαλάζιες” δράσεις αφορούν:
-Στη μείωση της φορολογίας.
-Στην απλοποίηση της αδειοδότησης επενδύσεων.
-Στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις.
-Στην τόνωση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
-Στην εξάλειψη των εμποδίων για το υγιή ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
-Στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε βήμα προς βήμα τις "γαλάζιες προτάσεις”
Ειδικότερα μίλησε για:
- Δραστική μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Δεσμευόμαστε για μείωση της φορολογίας σε όλες τις επιχειρήσεις - μικρές και μεγάλες - από 29% σε 20% σε 2 χρόνια και μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5%.
- Στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων
o Πρόγραμμα Δεύτερη Ευκαιρία και απλοποίηση του πτωχευτικού κώδικα έτσι ώστε όσοι «έπεσαν» λόγω της κρίσης να ξανασηκωθούν.
o Μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο έως 10 ετών, ώστε να δώσουμε ανάσα σε μικρές αλλά παραγωγικές επιχειρήσεις
o Αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στα 25.000 ευρώ.
- Στήριξη με πόρους του ΕΣΠΑ
Με συγκεκριμένες ημερομηνίες προκηρύξεων κάθε χρόνο για να μπορεί ο κάθε επενδυτής να προγραμματίζει τις κινήσεις του. Δέσμευση έτσι ώστε τα αποτελέσματα των προκηρύξεων θα εκδίδονται σε 4 μήνες, όπως έγινε το 2013, ώστε να μπει τέλος στις σημερινές καθυστερήσεις.
- Απλούστερο και αυτοματοποιημένο σύστημα αδειοδότησης
Η αδειοδότηση θα γίνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν. Δυνατότητα διεξαγωγής ελέγχων και από πιστοποιημένους φορείς (όπως π.χ. ΚΤΕΟ). Προτείνουμε, επίσης, να λειτουργούν τα επιχειρηματικά πάρκα ως ενδιάμεσοι φορείς έκδοσης άδειας εγκατάστασης και άδειας λειτουργίας.
- Ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τις επενδύσεις και τις οικονομικές δραστηριότητες.
- Χαμηλότερο ενεργειακό κόστος που θα στοχεύει στην πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
- Ενίσχυση εξωστρέφειας – εξαγωγών
o Διεύρυνση του ωραρίου στα τελωνεία
o Ενοποίηση των επιμέρους δημοσίων δομών για την εξωστρέφεια σε ένα ενιαίο φορέα με διοικητική αυτονομία.
o Ταχεία επιστροφή του Φ.Π.Α. στους εξαγωγείς.
- Στήριξη της νέας και δυναμικής επιχειρηματικότητας (startups)
o Φορολογικά κίνητρα για τη χρηματοδοτική υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, όπως φορολογική έκπτωση έως και 75% στο κεφάλαιο που επενδύεται και θέσπιση αφορολόγητου για τα κέρδη από πώληση μετοχών
o Παροχή κινήτρων για “επιχειρηματικούς αγγέλους” (business angels), ώστε να επενδύουν σε ελληνικές startups.
o Υιοθέτηση των προτάσεων του διεθνούς κύρους οργανισμού ΥΟΖΜΑ για την ανάπτυξη της καινοτομίας (π.χ. συνεργασία πανεπιστημίων-επιχειρήσεων, ενίσχυση θερμοκοιτίδων, κ.α.)
- Ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης
o Υιοθέτηση ενός ενοποιημένου συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής υπογραφής
o Έμφαση στα ανοιχτά δεδομένα, μέσα από τα οποία προάγεται η διαφάνεια και η λογοδοσία αλλά και δημιουργούνται νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
o Δράσεις για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης
o Κατάρτιση και άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μείωσης του χάσματος e-skills και απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους, και ιδιαίτερα για τους κοινωνικά αδύναμους.