Η κίνηση ματ του Μητσοτάκη με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης
Πώς η Νέα Δημοκρατία βγήκε κερδισμένη από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση για τη Μακεδονία
Απόλυτα κερδισμένη βγαίνει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Εξαιρετικά κομβική αποδείχθηκε η απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να αφήσει στην κρίση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αν θα δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο. Η μόνη προϋπόθεση που τέθηκε κατά τη διά ήταν να δώσουν το παρών μεμονωμένα κι όχι ως ομάδα και ότι δεν θα κάνουν ακραίες δηλώσεις και τοποθετήσεις για το θέμα.
Τελικά βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έδωσαν κανονικά το παρών στη συγκέντρωση, χωρίς να προκαλέσουν και χωρίς να κινηθούν εκτός της γραμμής που τηρεί η Νέα Δημοκρατία. Η απόφαση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχθηκε πέρα για πέρα σωστή, αν αναλογιστεί κανείς ότι η επιτυχία του συλλαλητηρίου ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα και των ίδιων των διοργανωτών οι οποίοι είχαν θέσει χαμηλά τον πήχη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις τόσο του κόσμου όσο και των ίδιων των βουλευτών αν τους είχε απαγορευθεί να δώσουν το παρών.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την άλλη κρίθηκε ως ορθή και από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας στη βόρεια Ελλάδα, μία περιοχή που αποτελεί παραδοσιακά ένα από τα προπύργια της κεντροδεξιάς παράταξης και έδειξε εντυπωσιακή ανταπόκριση στο κάλεσμα για το συλλαλητήριο.
Από την άλλη θα ήταν λάθος η Νέα Δημοκρατία να υποστηρίξει ανοιχτά το συλλαλητήριο από τη στιγμή που οι ίδιοι οι διοργανωτές απέφυγαν οποιαδήποτε κομματική ταύτιση και μία ενδεχόμενη κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ.
Ένα δεύτερο κέρδος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδεικνύεται η ουσιαστική συσφιξη των σχέσεώ του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα καθώς πολλοί περίμεναν ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα μεγαλώσει την απόσταση ανάμεσά τους, τελικά τους έφερε πιο κοντά.
Πρώτα ήρθε η κοινή τους περιοδεία, με δηλώσεις που ήταν στο ίδιο πνεύμα και στη συνέχεια ήρθε η αλλαγή ηγεσίας στη διοικούσα επιτροπή της ΝΔ στη συμπρωτεύουσα. Εκεί καρατομήθηκε η Β. Ευταξά, επειδή ουσιαστικά «απαγόρευε» στα «γαλάζια» στελέχη της συμπρωτεύουσας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, κάτι που ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος επέτρεψε. Στη θέση της τοποθετήθηκε ο Αντ. Γυφτόπουλος, πρόσωπο της απολύτου επιρροής του Απ. Τζιτζικώστα.